20 / 04 / 2024

Esenyurt TEM Güneyi'nde kamu alanları böyle olacak! İmar planı askıda!

Esenyurt TEM Güneyi'nde kamu alanları böyle olacak! İmar planı askıda!

Esenyurt İlçesi, TEM Güneyi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'na göre Esenyurt'ta kamu alanları nasıl olacak? Esenyurt TEM Güneyi bölgesinde yeraltı otoparkları, yeşil alanlar, cami ve okul alanları nasıl şekillenecek? İşte cevaplar...



Esenyurt TEM Güneyi nde kamu alanları böyle olacak! İmar planı askıda!


İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafınan ilanen dün (21 Nisan 2014) askıya çıkarılan Esenyurt İlçesi, TEM Güneyi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda kamu alanları şöyle anlatılıyor...



Esenyurt TEM Güneyi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda emsaller için tıklayın!


Esenyurt Kıraç, Yakuplu, Ardıçlı Evleri ve Bahçeşehir'de emsal kaç olacak? Tıklayın ve öğrenin!




B.19.8. BELEDİYE HİZMET ALANI



Esenyurt TEM Güneyi nde kamu alanları böyle olacak! İmar planı askıda!



Bu alanlarda 5210 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nda belirtilen belediyelerin görev ve hizmet kapsamına giren tesisler yapılabilir.


Belediye hizmet alanlarında, ilgili plan notlarına ve ilgili yönetmeliklerdeki standartlara uygun olmak koşulu ile avan projeye göre uygulama yapılacaktır.



B.19.9. KONUT DIŞI KENTSEL ÇALIŞMA ALANLARI


Konut dışı kentsel çalışma alanlarında; moteller, lokantalar, kafeteryalar, resmi tesisler, kültürel ve sosyal tesisler, "dumansız, kokusuz, atık ve artık bırakmayan ve çevre sağlığı yönünden tehlike yaratmayan" imalathaneler ile "patlayıcı, parlayıcı ve yanıcı maddeler içermeyen" depolar yapılabilir. 



B.19.9.1. KDKÇA 1 RUMUZU İLE GÖSTERİLEN ALANLARDA:


KAKS:1.25'dir. Hmaks:3 kattır. Min. İfraz büyüklüğü:2000 m2'dir. 



B.19.9.2. KDKÇA 2 RUMUZU İLE GÖSTERİLEN ALANLARDA:


KAKS:1.50'dir. Min. ifraz büyüklüğü: 2000 m2'dir.



B.19.10. KENTSEL HİZMET ALANLARI


Bu alanlarda, enerji, iletişim, ulaşım, içme atık su vb. yerleşmenin teknik altyapısına hizmet eden kamu kurum ve kuruluşlarının tesis ve sistemleri yer alabilir. Bu alanlarda ilgili plan notlarına ve ilgili yönetmeliklerdeki standartlara uygun olmak koşulu ile avan projeye göre uygulama yapılacaktır.



B.20. KENTSEL SOSYAL ALTYAPI ALANLARI


B.20.1. EĞİTİM TESİSLERİ ALANI


B.20.1.1. İlköğretim Tesis Alanı


Bu alanlarda ilgili plan notlarına ve ilgili yönetmeliklerdeki standartlara uygun olmak koşulu ile avan projeye göre uygulama yapılacaktır.



B.20.1.2. Orta Öğretim Tesisleri Alanı


Bu alanlarda ilgili plan notlarına ve ilgili yönetmeliklerdeki standartlara uygun olmak koşulu ile avan projeye göre uygulama yapılacaktır.



B.20.1.3. Mesleki ve Teknik Öğretim Tesisleri Alanı


Bu alanlarda ilgili plan notlarına ve ilgili yönetmeliklerdeki standartlara uygun olmak koşulu ile avan projeye göre uygulama yapılacaktır.  



B.20.1.4. Özel Eğitim Tesis Alanları


Bu alanlarda KAKS:2.00, Hmaks:4 kat olup standartlara uygun olmak şartıyla özel ilköğretim, orta öğretim tesisleri ve bu tesislere hizmet edecek spor salonu, yurt vb. birimler yapılabilir. Bu alanlarda konut ve ticaret birimleri yer alamaz.



B.20.2. SAĞLIK TESİSLERİ ALANI


Çevre yapılaşma koşullarını geçmemek ve ilgili yönetmeliklerdeki standartlara uygun olmak koşulu ile sağlık tesisi yapılacaktır. İlgili mevzuata uygun olarak yapılacak hastane, dispanser, sağlık ocağı, sağlık evi, sağlık merkezi ve doğumevi gibi tesislerin bulunduğu alanlardır.



B.20.3. DİNİ TESİSLER ALANI


Dini tesisler; cami ve bağlı tesislerin bulunduğu alanlardır. Net parsel alanının 2500 m2'yi geçen dini tesis alanlarında, parsel alanının %10'luk bölümünde, ek hizmet yapıları niteliğindeki imam ve müezzin odaları ile dini hizmet amaçlı yapılar yer alabilir. Bu ek hizmet yapıları niteliğindeki yapılarda toplam inşaat alanı 300 m2'yi ve yükseklik 6,50 m'yi geçemez.



B.20.4. KAPALI VE AÇIK SEMT SPOR ALANLARI


Spor ve oyun ihtiyaçlarını karşılayan alanlardır. Bu alanda yerleşmenin ve fonksiyon alanının büyüklüğüne uygun olarak futbol, basketbol, tenis, voleybol, yüzme havuzu, gibi spor faaliyetlerini içeren kapalı veya açık tesisler yapılabilir. Bu alanlarda ilgili plan notlarına ve ilgili yönetmeliklerdeki standartlara uygun olmak koşulu ile avan projeye göre uygulama yapılacaktır. Bu alanlarda plan kararı alınmadan kamu kullanımı dışında kullanım getirilemez.



B.20.5. SOSYAL TESİS ALANLARI


Bu alanlarda, ilgili yönetmeliklerdeki standartlara uygun olmak koşulu ile sosyal tesis yapılacaktır. İlgili mevzuata göre yapılacak huzurevi, yetiştirme yurdu, ilgili mevzuata uygun olarak yapılacak öğrenci yurtları, çocuk yuvaları, sığınma evleri, gündüz bakımevi (kreş) ve rehabilitasyon merkezi gibi tesislerin bulunduğu alanlardır. Bu alanlarda plan kararı alınmadan kamu kullanımı dışında kullanım getirilemez. 



B.20.6. KÜLTÜREL TESİS ALANLARI


Bu alanlarda, ilgili yönetmeliklerdeki standartlara uygun olmak koşulu ile kültürel tesis alanı yapılacaktır. Semt bilgi ve kültür evleri, kütüphane, konferans ve seminer salonları, konser, tiyatro, sinema, sergi salonları gibi kültürel tesislerin bulunduğu alanlardır. Bu alanlarda plan kararı alınmadan kamu kullanım getirilemez.



B.20.7. GÜNÜBİRLİK VE REKREASYON ALANLARI


Bu alanlarda, rekreasyon kullanımına yönelik spor ve oyun alanları, yeşil alanlar, piknik, eğlence ve dinlenme ihtiyaçlarının karşılandığı lokanta, kahvehane, çay bahçesi, büfe, otopark gibi kullanım alanları planlanmış olup; bu alanlarda KAKS:0.05, toplam inşaat alanı 250 m2'yi ve yapı yüksekliği Hmaks:6.50 m'yi geçmeyen yapılar yapılabilir.



B.20.8. AKTİF (ETKİN) YEŞİL ALANLAR


B.20.8.1. Park ve Dinlenme Alanları


Aktif yeşil alan olarak düzenlenecek alanlardır.


Bu alanlarda çevreyle uyumlu, topografyayı bozmadan, bölgenin özgün doğal yapısını ortaya çıkaracak uygun peyzaj düzenleme projelerine göre yapılacaktır.


Park ve dinlenme alanı olarak planlanan yeşil alanlarda yerleşmenin açık ve yeşil alan ihtiyacı başta omak üzere kent içinde ve çevresinde günübirlik kullanıma yönelik, gezi alanları, yürüyüş, koşu, bisiklet, atıcılık gibi açık havada yapılabilen spor faaliyetleri, seyir terasları, çocuk bahçeleri ve oyun alanları gibi fonksiyonlar yer alabilir.


10000 m2 ve üzerindeki park alanlarında, ilgili kurumdan görüş alınarak afet durumlarında kullanılmak üzere gerekli altyapı tesislerinin kurulması sağlanacak ve çadır kamp alanına uygun düzenlemeler yapılacaktır. 



B.20.8.2. Çocuk Bahçeleri ve Oyun Alanları


Bu alanlarda bitki örtüsü ile çocukların oyun için gerekli araç ve gereçlerinden ve park mobilyasından başka düzenleme ve yapı elemanı yapılamaz.



B.20.9. DİĞER YEŞİL ALANLAR


B.20.9.1. Mezarlık Alanları


İlgili mevzuata göre tespit ve tesis edilen defin alanlarıdır. Bu alanlarda toplam alanın %5'ini geçmemek ve ilgili kurum görüşleri alınmak kaydıyla mezarlık alanlarına hizmet maksatlı idari hizmet yapıları, ihtiyaç nispetinde otopark alanı ve defin hizmet birimleri yapılabilir. Hizmet amaçlı yapılarda toplam inşaat alanı 200 m2'yi ve yapı yüksekliği 2 katı geçemez.



B.21. KENTSEL TEKNİK ALTYAPI ALANLARI


B.21.1. ALTYAPI VE ULAŞIM ALANLARI


B.21.1.1. Erişme Kontrollü Yollar


Metropol ölçeğinde ana erişim aksıdır.


B.21.1.2. I. Derece Yollar (25m - 20m)


Planlarda, alanı içindeki bölgeleri birbirine bağlayan ana bağlantı yolları olup taşıt izleri, tretuar ve yaya aksları yol en kesiti içerisindedir.


Planda kavşak niteliğinde gösterilen ulaşım sistemlerindeki bağlantı ve birleşme çözümleri 1/1000 ölçekli uygulama planı ve sonrasında netleştirilecektir.



B.21.1.3. II. Derece Yollar (15m, 12m, 10m)


Yerleşmenin merkezini besleyen kent içi yollardır.


B.21.1.4. Demiryolları Planlama Alanında Yer Alan Metro, Hafif Metro, Tramvay Gibi Raylı Sistem Güzergahları ile Bunlara İlişkin İstasyon Alanları ve Aktarma Merkezi Şematik Olup Kesin Güzergahlar, İstasyon Düzenleme Alanları ve Kamulaştırma Sınırları, İlgili Kurum Görüşü Alınarak 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı'nda kesinleşecektir.


B.21.1.5. Açık ve Katlı Otoparklar; Bu alanlar açık veya kapalı otopark alanlarıdır. Çevre yapılanma koşullarını geçmemek ve ilgili yönetmelik standartlarına uygun olmak kaydıyla kapalı otopark alanlarında; mülkiyeti şahıslara ait olan alanlar için ilgililerinin müracaatı ve ilgili kurumların (Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı, Ulaşım Daire Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, vs.) uygun görüşleri alınarak Ulaşım ve Trafik Düzenleme Komisyonu (UTK) kararıyla 'Özel Katlı Otopark' olarak uygulama yapılabilir.


Açık otopark alanlarında, konut alanları ile otopark arasında izole amaçlı, gürültü kesici bitkilendirme, ağaçlandırma yapılacak ve bu alanda yıkama-yağlama işlevleri yer almamak, hela, bekçi kulübesi olarak kullanılmak üzere büyüklüğü 10 m2'yi, yüksekliği 3.50 m'yi aşmayan yapı yapılabilir.


B.21.1.6. Zemin altı (Yeraltı) Otopark: Planlama alanı içinde, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Ulaşım Daire Başkanlığı'nın uygun görüşü alınmak koşulu ile açık, yeşil ve park alanları, spor alanları, çocuk bahçeleri, meydan, yol ve kavşak alanları gibi kamuya açık alanların, zemin altları ağaç ve bitki yaşamının sürdürülebileceği yeterli toprak derinliği bırakılarak ve doğal zemin kotları değiştirilmeyecek biçimde olağanüstü durumlarda sığınak alanı olarak; diğer zamanlarda ise ulaşım ve trafik düzenleme komisyonu (UTK) kararıyla kamuya ait Zemin Altı Katlı Otopark alanı olarak kullanılmak üzere düzenlemeler yapılabilir. Park alanlarının altında otopark olarak düzenlenecek alanlar, net parsel alanlarının 1/3'ünü geçemez.



B.21.2. KENTSEL AÇIK ALANLAR (MEYDAN)


1/1000 ölçekli uygulama imar planı esnasında meydan düzenleme alanı olarak tanımlanacak meydanın içinde ve yakın çevresinde, özelliği olan ağaç, çeşme vb. yapı ve öğelerle birlikte değerlendirilecek, geleneksel doku ve sokakların korunduğu uygulama yapılacaktır.


Meydan düzenleme sahasında, idari hizmet amaçlı yapılar, bekçi kulübesi vb. meydanı tamamlayıcı fonksiyonlar için meydan alanının korunacak yapı alanlarının dışında kalan kısmının %5 değerini, yapı yüksekliği bir katı ve toplam inşaat alanı 150 m2'yi geçemez.


B.22. YAPI YASAĞI YA DA SINIRLAMA GETİRİLEN ALANLAR


B.22.1. DERE KORUMA ALANI


Bu bantlar dere ıslahı, servis yolları veya açık-yeşil alan olarak kullanılacak olup afete maruz bu alan yapılaşmaya yasaklı alandır.


Dere koruma alanlarında idare tarafından yapılacak veya yaptırılacak arıtma tesisleri hariç hangi maksatla olursa olsun hiçbir şekilde yapı yapılamaz. Mezarlık kurulamaz. Sıvı ve katı atıklar dökülemez ve depolanamaz. Zorunlu hallerde yolların bu alandan geçecek olan kısımlarında sadece ulaşımla ilgili işlevlerine izin verilebilir. Dinlenme tesisi, akaryakıt istasyonu, açık otopark vb. tesisler yapılamaz. Planlama alanında 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hazırlanması aşamasında ilgili kurumların görüşleri doğrultusunda dere taşkın alanları netleştirilecektir. Etkilenme alanlarında yapı su basman kotu ve yapı çekme mesafesi buna göre düzenlenecektir.



B.22.2. Botaş Boru Hattı (Koruma Kuşağı)


a) Planlama bölgesinden geçen 70 bar basıncı BOTAŞ Boru Hattı ekseninden itibaren sağda ve solda 37.5 metre mesafe içinde yapılaşmaya izin verilmeyecektir.


b) Boru Hattı kamulaştırma şeridi üzerinde süreklilik arz etmeyecek yol, su, elektrik vs. gibi Teknik Altyapı Projeleri için BOTAŞ izninin alınması gerekli. İzin başvurularına geçiş projeleri eklenecektir. BOTAŞ güvenlik önlemleri önerdiğinde bu tedbirler alınmadan inşaat uygulamasına geçilemez. 


c) Boru Hattı (Kamulaştırma şeridi) üzerinde yer alacak her türlü bitkilendirme BOTAŞ'ın iznine tabidir.


d) Trafolar kamulaştırma şeridine 30-120 kw için en az 20 metre, 120-130 kw için en az 40 metreden daha yakına yapılamaz. Bu mesafenin altına düşülmesi durumunda BOTAŞ'ça belirlenecek ek güvenlik önlemlerinin yerine getirilmesi zorunludur.


e) Enerji nakil hatları konusunda T.E.K. tarafından 06.03.1992 gün ve 244 sayılı yazı eki tablolarda belirtilen mesafeler minimum mesafeler olarak alınacaktır.


f) Parlayıcı, yanıcı, yakıcı, aşındırıcı madde bulundurulan, imal eden, kullanan atölye, depo, ardiye, imalathane, fabrika, benzin istasyonu gibi tesisler boru hattı kamulaştırma şeridi sınırına en fazla 200 metre yakında yapılabilir. 


g) Basınç düşürme ve kompresör istasyonlarına minimum 400 metre mesafeden daha yakına patlayıcı madde imal eden, bulunduran, kullanan tesisler yapılamaz. Ayrıca 400 metre mesafe içinde kum alınması, kum ocağı açılması BOTAŞ iznine tabidir.


h) Boru hattı ekseninden itibaren sağ ve soldan 200 metre toplam 400 metrelik mesafe içinde yapılacak her türlü inşaat, hafriyat ve uygulama öncesi, BOTAŞ Yönetim Kurulu'nun 28.02.1997/609 sayılı kararının öngördüğü kriterlere uyulacak ve alınacak görüşü göre önlemler alınacaktır. 



B.22.3 NATO Boru Hattı


a) NATO Akaryakıt Boru Hattı istimlak şeridi üzerinde ve kamulaştırma sınırı haricinde 5 metre sağa ve 5 metre sola olmak üzere koruma bandı ayrılarak her ne şekilde olursa olsun inşaat yapılmaması ve ruhsat verilmemesi, bağ bahçe tesis edilmemesi, kanal, kanalizasyon, ark, hendek, kuyu açılmaması, sulama kanallarının zorunlu olarak kesiştiği noktalarda borunun emniyete alınması ve takviye yapılması için ilgili işletme müdürlüğüne müracaat edilmesi,


b) 150 metre yakınında taş, kireç, kum, maden ocağı vb. tesislerin işletilmesine müsaade verilmemesi, telefon ve enerji nakil direklerinin dikilmesine izin verilmemesi, 


c) İstimlak şeridin yol olarak kullanılmaması ancak zorunlu geçişlerde ilgili işletme müdürlüğüne yazı ile müracaatta bulunarak müsaade istenmesi ve verilecek olan yol geçiş tip projesinin uygulanması gerekmektedir.


d) Planlama alanından geçen NATO Akaryakıt Boru Hattı güzergahı için 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapımı aşamasında ilgili kurum ve kuruluşlardan, (Milli Savunma Bakanlığı, BOTAŞ vb.) görüş alınarak uygulama yapılacaktır. Bu bölgede 2565 sayılı askeri yasak bölgeler ve güvenlik bölgeleri kanunu hükümleri geçerlidir.


- Planlama alanında yerleşime uygunluk haritalarından tamamen veya kısmen yerleşime uygun olmayan alan sınırları içinde kalan parsellerde ayrıntılı jeolojik-jeoteknik etüd raporu hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na onaylatılmadan ve Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü'nden görüş alınmadan uygulama yapılamaz.


- 1/5000 ölçekli planda işlenmiş olan enerji nakil hatları şematik olup bu hatların kesim güzergahları 1/1000 ölçekli planlarda belirlenecektir.


Esenyurt TEM Güneyi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı için tıklayın!


Geri Dön