19 / 03 / 2024

Esenyurt yüksek binalarıyla Avrupai kent oldu!

Esenyurt yüksek binalarıyla Avrupai kent oldu!

Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, bölgedeki projeleri ve yatırımları anlattı. Kadıoğlu, Esenyurt'a ciddi büyüme olduğunu ve ilçenin sağlık ve turizm merkezi haline geldiğini belirtti.



Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, bölgedeki projeleri ve yatırımları anlattı. 



Esenyurt'u insanların tercih ettiği bir ilçe konumuna nasıl getirdiniz? 


Esenyurt'un özelliği var; TEM ile E-5 arasında. Ulaşım açısından iki yola da yakın. "Yeter ki burası yaşanılır bir yer haline gelsin, şehirleşsin" dedik. Deprem yönetmeliğini de dikkate aldık, en önemli şey buydu. Eski binaların çoğu ruhsatsızdı. Planlanmızı revize ettik. Günde 20 ila 25 arası ruhsat çıkardığımız günler oldu. İstanbul'un merkez ilçelerindeki eski köhne yapılarında yüksek kiralarla oturan vatandaş buradan daha ucuz, modern evler aldı. Bu sırada hiç ummadığımız şekilde göç furyası başladı. Ve inanılmaz geliştik. 


"İstanbul'un taşrası" imajını yok ettiniz mi? 


Burası, Silivri ile Eminönü arasında tam ortada bir yer. Buraya taşra demek için insanın bölgeye cahil olması lazım. Akbatı'ya gidin bakın, nefis bir yer. Burası en iyi Avrupa şehirlerini andırıyor. Cumhuriyet Mahallesi'ne bakın, Etiler neyse aynı o. Kafeler, gece yapılanması ile aynı Etiler'deki hayat yaşanıyor. Dolayısıyla Etiler'e bile taşra diyebilirsiniz ama bizim oraya taşra diyemezsiniz. Etiler'i geçtik, 

kıyaslamam bile. 


'Sadece beyaz binaya izin var'


Esenyurt'taki bu yüksek binalara niye izin veriyorsunuz? 


Niye Etiler'in göbeğinde Akatlar'da bu yüksek binalar oluyor da Esenyurt'ta olmuyor? Varoş mantığıyla baktığınız için "Varoşta olmaz" diye düşünüyorsunuz. Ama varoş değiliz. İstanbul'un büyük 25 alışveriş merkezinin 3'ü bizde. 


Esenyurt'un bazı bölgelerinde Dubai havası var ama bazı yerlerinde de gecekondu havası...


Bence siz bir de buranın Roman mahallesine gidin. Oraya gittiğinizde tek katlı kırmızı boyalı evleri bir de yanındaki değişimi göreceksiniz. O eski binalar yıkılıyor, yeni binalar yapılıyor. Renk şartı getirdik. İki yıldan beri sadece beyaz istiyoruz. Beyaz daha iç açıcı, şehri daha iyi gösteriyor. Bodrum bembeyaz pırıl pırıl mesela. 


Roman açılımını da yaptınız... 


İdealim Romanların çocuklarını alıp okutmak, ailelerine maaş vermekti. Romanlar arasında üniversite mezunu neredeyse yok. Mutlaka buna el atılması lazım. Belediye olarak işimiz bu değil ama çözüm bulmamız lazım. Bir kültür merkezi yaptık. Orada konuşlanıp düğünlerini yapsınlar diye. Sokakta davul, zurna, köçek doğru değil. 


Peki Suriyeliler? 


Suriye açılımı da yaptık. Buna da bir okul yaparak başladık. Burada 50 binden fazla Suriyeli var. Çalışanları var ama fakirleri de var. İhtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Suriyeliler arasında okullarımızda okuyan 130 yetimimiz var. Onların da tüm masraflarını biz karşılıyoruz. 


8 bin öğrenciye eğitim yardımı 


Hayalinizdeki Esenyurt nedir? 


Burada devletin bütün yatırımlarını yaptım. 10'un üzerinde kültür merkezim var. Kütüphanelerini 8 oldu. Şu anda merkez camisinin bulunduğu yerde büyük bir kütüphane daha yapıyoruz. 8 bine yakın öğrenciye bu yıl eğitim yardımı yaptık. Şu anda 26 okulumuzun yapımı devam ediyor. Bunlara 1 sene önce başladık. Geldiğimizde 19 okul vardı. Sayısı şu anda 80'i buldu. Eğitim can damarının, en büyük yatırımı oraya yatırıyorum. Recep Tayyip Erdoğan ile Necmettin Erbakan parklarımız var. Bu parkların içine park kütüphaneleri yaptık. Çocuklarımız sıkıldığında çıkıyor parkta hava alıyor, sonra gidip ders çalışıyor. Öğle yemeğini veriyorum. Üniversite hazırlık ders kitaplarını veriyorum. 


'En fazla park bizde' 


Eğitim ve sağlıkta Esenyurt iyi bir noktada yani? 


Muazzam bir dokunuşumuz oldu. Şimdi hastanemize ek bina inşaatına giriyoruz. Esenyurt Üniversitesini kurduk. Eğitim çok önemli. Vakfın başkanı benim. Yollarımıza bakın. Etiler'den fazla benim bölgemde yaşayan işadamı var. Şu an ağaç dikiyorum, göl yapıyorum. Bir başka park daha yapıyorum 170 bin dönümlük. Onun da bir kısmını bitirdik, bir kısmında da halen ağaçlar dikiliyor. Şu anda 80 noktada şantiyemiz var. Okuldur, parktır, kavşaktır, alt geçittir vb. 2010'da boş olan arsaların hepsine işaret koydum, hepsini satın alıp park yaptım. En fazla park bende, iddia ediyorum. Yeşile yatırım yapıyorum ve yaptığım her işi halkın yararına yapıyorum. Esenyurt Belediyesi'ni aldığımızda bütçesi 20 trilyondu. 

Geçtiğimiz yıl kapanan bütçemiz ise 620 trilyon. 


Yeşil Esenyurt için Vadi Esenyurt projeniz varmış, anlatır mısınız? 


Haramidere Köprüsü'den Şehitler parkına kadar olan bölümdeki o vadi şimdi yemyeşil. Çok az 80 dönümlük bir yer kaldı. Orayı da kamulaştırdık, dere ıslahı da bitti. Bittikten sonra Vadi Esenyurt'ta yemyeşil bir vadi oluşacak. 


İşsizlik konusunda yoğun bir çalışma içindeymişsiniz, ne yapıyorsunuz? 


Evet, ESBİM diye Esenyurt Belediyesi olarak bir birim oluşturduk. Geçen hafta bir hastaneye 170 eleman verdik. Başka hastane için eleman tedariki içindeyiz. Sanırım 200 kişi de orası alacak. Birimimizde, İşçi Bulma Kurumunun yetkili elemanı var. Fabrikalardaki insan kaynaklan sorumluları ve müdürlerini çağırıp görüşme yapıyoruz. 


Kadınlarla ilgili hiç projeniz yok mu? 


Olmaz mı hiç? Şu anda Kadın Konuk Evi yapıyoruz. Bakın kadın sığınma evi değil, konuk evi diyorum. Burada ailesinde sıkıntı, şiddet görmüş kadınlarımızı çocuklarıyla beraber süit bir odada belirli süre misafir edeceğiz. Şu anda 65 odamız var. Orada iş edinme atölyeleri var. Spor salonları, yüzme havuzları var. Böyle bir yerin inşaatını bitirmek üzereyim. Hemen altında Bağımlılar Merkezi diye 10 dönümlük arsa içinde bir merkez daha yapıyoruz. Bağımlılarımızı çok yüksek rakamlarla hastanelerde tedavi ediyoruz. Ama tedavi bittikten sonra sokağa çıkıyor ve çok azı bu alışkanlıktan kurtuluyor. Hali hazırda bağımlıların kaldığı yerimiz var. Ama yetmiyor burası. Bu yeni yapacağımız merkezde bağımlılarımızın tedavisini de yapacağız, iş güç sahibi de edeceğiz. 


Dar gelirliler için ne yapıyorsunuz? 


Sosyal yardımlarda geçtiğimiz yıl 35 milyar harcadık. Her türlü ihtiyaçlarını veriyoruz. Memleketinde kına yapmak isteyenlere al sana otobüs diyoruz. Cenazede de araç temin ediyoruz. Biz her yere yorulmadan koşuyoruz. 


2019'da da sizi görebilecek miyiz? 


Allah Kerim. Yarınlar için bir şey diyemeyiz. 2019 u değil, bir saat sonrasını görebilecek miyiz o bile şüpheli. Niyetimiz ülkeye hizmet etmek. Bu ülke bizim, bu millet bizim hep birlikte Türkiye'yiz. 


Bir gün görevi bıraktığınızda nasıl bir başkan olarak anılmak istiyorsunuz? 


Bu saatten sonra Esenyurt, İstanbul'un sağlık ve turizm merkezidir. "Bu adam burayı bir sağlık ve turizm merkezi haline getirdi, bir gecekondu bölgesini aldı, ilçe yaptı" şeklinde anılmayı tercih ederim. Nezih termal tesisim var. Kimse cesaret edemiyordu. Ben yaptım, tesisi de kurdum açtım, şu anda halk bedava gidiyor. 


Bu termal tesisin özellikleri neler? 


Esenyurt artık, "Kaplıcalar diyarı Esenyurt" olarak anılacak. Termal havuzlarımız sağlık turizmini de geliştirecek burada. İnsanlar önceden rahatsızlanınca şehir dışına gidiyordu. Oradaki kaplıcalara gitmek için hem zamandan, hem paradan feragat ediyordu ama artık Afyon'a gitmeye gerek yok. Ben kaplıcaları onların ayağına getirdim, hem de ücretsiz. Sağlık açısından son derece hijyen, başında uzmanları olan kocaman tesisler bunlar. 


'Halk sevmese oy verir mi?' 


Üçüncü döneminizdesiniz. Halk sizi seviyor mu burada? 


Sevmese oy verir mi? İnsanların omzuna elimi atıyorum, kadınlara "Ablam arzun var mı?" diyorum. Esenyurt'ta yüzde 20 civarında Alevi yurttaşımız var. Sorsanız onların yüzde 80'i "Başkandan, belediyeden çok memnunuz" der. Ama oy vermeye gelince "Partimiz CHP'dir" derler. Saygı duyuyorum. Benden memnun ol tercihini öyle yap. Ben CHP'li başkanların bile yapmadığını yaptım. Hacı Bektaş'ta 25 dönüm arsa aldım, konaklama merkezi yapacağım. Oraya giden kalacak yer bulamayıp perişan oluyor. 


Cemevlerini planlara ibadethane olarak ekleyen ilk ilçenin başkanısınız değil mi? 


Başlattım ama devam etmedi. Cemevlerine ibadethane dedim. Ama Danıştay'ın Büyükşehir Belediyesi ne gönderdiği 'Sen planlarda ibadethane demişsin ama burada kararlar var' cevabı geldi. 2008 planlarında bu sefer eski haline getirdiler. Bu kez de CHP'li meclis üyeleri reddetti. Diğer planlar içinde güme gitti, hepsi ret oyu verdiler. Bazı belediyeler biliyorum ki; cemevi yeri var ama yapmıyor. Ben Esenyurt'da 6'ncı cemevini yaptım. 



Posta


Geri Dön