19 / 03 / 2024

Esenyurt'a 10 bin konut!

Esenyurt'a 10 bin konut!

İstanbul'da konut sektörünün en hızla büyüdüğü ilçelerin başında gelen Esenyurt'ta imar krizinin çözülmesiyle emlak piyasası canlandı. Bölge nüfusunun yeni projelerle 21 bin kişi artması bekleniyor.



İstanbul'da konut sektörünün en hızla büyüdüğü ilçelerin başında gelen Esenyurt'ta imar krizinin çözülmesiyle emlak piyasası canlandı. Bölge nüfusunun yeni projelerle 21 bin artması bekleniyor. Esenyurt yakın zaman önce kurulan bir ilçe olmasına karşın, bölgeye prestij kazandıran projelerle bilinirliğini arttırdı. Son 4 yılda yaklaşık yüzde 50 artan ilçe nüfusu da bölgeye olan talebin yoğunluğunu gösteriyor. 


İmar krizi nedeniyle çok sayıda vatandaşın 'konutzede' durumuna düştüğü Esenyurt'ta yaşanan sıkıntılar yeni imar planlarıyla çözüldü. Esenyurt'ta inşaatı süren projelerin tamamlanması ile birlikte bölgeye 10 bin adet yeni konut ve bununla birlikte 21 bin kişilik bir nüfus artışı öngörülüyor. 


Konut piyasası hareketli


Bölgedeki gayrimenkul fiyatları geçtiğimiz yıl içinde, yaşanan imar planı belirsizliklerinden dolayı İstanbul geneline kıyasla düşük oranda bir artış göstermişti. 


Bu dönemde bölgedeki satılık ve kiralık konut sayısı da arttı. Kısa bir süre önce onaylanan 1 / 5000 ölçekli planlarla birlikte bölgeye talep hızla artmaya başladı.

 

Bölgeye yerli ve yabancı yatırımcıların yeniden ilgi göstermeye başladığını belirten TSKB Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Duygu Bircan, "inşaatı durdurulan konut projelerinin yeniden hareket kazanmasıyla bir likte bölgedeki gayrimenkul sektörü de canlandı, imar planı sorunları nedeniyle tercih edilirliği azalan, insanların şüpheyle yaklaştığı ilçe, son gelişmelerle birlikte yeniden talep görmeye başladı" değerlendirmesini yaptı. 


Fiyatlarda son durum


Bircan, Esenyurt'taki yeni ve nitelikli konut projelerindeki dairelerin metrekare fiyatlarının ikinci el için 2 bin-2 bin 500 lira, birinci el için ise 3 bin-4 bin 500 lira arasında değiştiğini kaydetti. Bölgedeki konut stokuna bakıldığında, 2+1 ve 3+1 tip dairelerin çoğunlukta olduğunu söyleyen Bircan, "Bahçeşehir, Fatih, Beykent ve İstanbul üniversitelerinin yerleşkeleri dolayısıyla, ilçedeki 1+0,1+1, 2+1 dairelere öğrenciler talep gösteriyor" dedi.


Ulaşım avantaj sağlayacak


Esenyurt, TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu bağlantı yollarına yakın konumu sebebiyle çalışan kesim tarafından tercih ediliyor. 3'üncü boğaz köprüsü ile bağlantılı Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin TEM Otoyolu bağlantısı Esenyurt'un doğusundan geçecek. İlçenin kuzeyinde bulunan 3'üncü havalimanı ile kenti bağlayan önemli ulaşım aksları bölgenin yakınından yer alacak. İlçe belediyesi tarafından yapılan kavşak ve çeşitli ulaşım projeleriyle trafik probleminin büyük ölçüde çözüldüğünü söyleyen Duygu Bircan, "Esenyurt'un yakın çevresinde büyük üst ölçekli projelerin yer alması, bölgenin rantının artacağına işaret ediyor, bu durum projelerin yatırım amaçlı talep görmesini sağlıyor" diye konuştu. 


Bazı firmalarda sıkıntı sürüyor


İmar krizi nedeniyle çok sayıda vatandaşın 'konutzede' durumuna düştüğü Esenyurt'ta sıkıntılar tamamen bitmiş değil. Bölge emsalinin üzerine çıkarak Esenyurt Belediyesi'nin verdiği ruhsata göre projelerine start veren inşaat firmaları, yüksek kat ve yüksek emsal değerleri ile hesaplanan daire sayısına göre projeden daire sattı. Birçok proje emsal değişikliğinden sonra daire sayısını yarı yarıya indirmek durumunda kaldı. İşte tam da bu noktada bu projelerden konut alan kişilerin mağduriyetleri söz konusu oldu. Fi Yapı, Osmanlı İnşaat, Ukra İnşaat, Bulut İnşaat ve Uluhan Grup'un da aralarmda bulunduğu 10'a yakın firmanın zor durumda olduğu ve projelerinde sıkıntı yaşandığı biliniyor.


4 büyük AVM'si var


Esenyurt'ta ortaya çıkan alışveriş merkezi ihtiyacı son dönemde bölgeye kazandırılan AVM'lerle giderildi. Esenyurt'ta bugün dikkat çeken 4 büyük AVM bulunuyor. Bölgedeki ilk AVM'lerden olan Eskule ve Torium'un ardından 2011 yılı sonunda Akbatı AVM ve 2012 yılı sonunda, oldukça büyük bir yatırım değerine sahip olan Marmara Park hizmete girdi. 


Üç yıl kira garantisi var 


DUMANKAYA İnşaat, Bahçeşehirdeki hi-Fit projesinde, daire sahiplerine 3 yıl kira garantisi sunuyor, hiFit'te stüdyo dairelerde bin lira, 1+1'lerde bin 800 lira ve 2+1'lerde 2 bin 700 liraya varan kira garantisi sağlanacak. Türkiye'nin, sporu ve sağlıklı yaşamı, teknoloji ile bir araya getiren ilk projesi olan hi-Fit'te 17 kat bahçesinde pek çok spor aktivitesi daire sahiplerine verilecek. 



Peşin ödemeye yüzde 10 indirim 


ÖZYURTLAR İnşaat tarafından Esenyurt'ta inşa edilen NCadde, peşin ödemelerde yüzde 10 indirim yapılıyor. Daire bedelinin yüzde 50'sini peşin verenler borcun kalan kısmını teslimde ödeme şansı yakalıyor. Yatırım amaçlı daire alanlar isterlerse aylık 2 bin liradan kiraya verebiliyor. Büyüklüğü 70 ve 75 metrekare arasında değişen dairelerin fiyatı 189 bin liradan başlıyor. 



1190 lira taksitle daireler satacak


EYG Grup'un iştiraki Kent'Sell, portföyüne eklediği Bahçeşehir'deki Spradon projelerine özel yeni bir kampanya başlattı. Buna göre, müşteriler oturuma hazır Bahçeşehir Vadi, Bahçeşehir Ouartz, Bahçeşehir Kuleler, Bahçeşehir Teras Evier, Bahçeşehir Evler ile Halkalı Divan Residence'dan peşinatsız ayda 1190 liradan başlayan taksitlerle ev alma imkanına sahip oluyor. 



1424 konutluk proje yapacak


TEKFEN Emlak Geliştirme'nin "Hayatımın Evi Projesi" sloganıyla Esenyurt'ta bin 424 konutluk yeni bir projeye başlıyor. İlk olarak Dubai Cityscape Global 2014 Fuarı'nda tanıtılan projenin lansmanın önümüzdeki günlerde yapılması bekleniyor. 56 bin 880 metrekarelik alan üzerinde yükselecek Hep İstanbul projesinde 1+1'den 4+1'e farklı tipte daire yer alıyor. 



Sözcü






Geri Dön