26 / 04 / 2024

Esenyurt'un imar planı mecliste tartışılarak kabul edildi!

 Esenyurt'un imar planı mecliste tartışılarak kabul edildi!

Esenyurt Belediyesi’nin imar planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde tartışmalı bir şekilde kabul edildi



Esenyurt ilçesine ait 1/1000 ölçekli uygulama planlarına ilave plan notları talebi Bükşehir Meclisi tarafından oyçokluğu ile kabul edildi. Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında hazırlanan 1/5000 ölçekli planın ardından Esenyurt Belediyesi ilçedeki yapılaşmayı düzenleyen 1/1000 ölçekli uygulama imar planını hazırlatacak İstanbul İdare Mahkemesi hazırlanan planları iptal etti. İlçedeki yapıların kaçak tapuların kaçak duruma düşmesi sebebiyle Esenyurt Belediyesi bir imar teklifi hazırladı. 


İBB MEclisi’ne sunulan teklifte mevcut yapıların imara kavuşabilmesi için parseller arası emsal transferi uygulanması getirildi. Buna göre Esenyurt bölgesindeki inşaatlar boş arazilerdeki imar haklarını da kullanarak planlı hale getirildi. Kabul edilen uygulama ile bölgenin tapu sorununun çözümü için önemli bir adım atılmış oldu. Ancak İBB Meclisi’nde hareketli anlar yaşandı. Rapor görüşülürken AK Partili ve CHP’li üyeler arasında tartışma yaşandı. CHP grubu raporun ilçe belediyesinde hukuka uygun olmayan şekilde hazırlandığını iddia etti. Söz konusu raporun görüşülmesi esnasında CHP Meclis Üyesi Mehmet Yıldız şu açıklamalarda bulundu:


Hukuksuz ve kanun tanımazlık var. Çünkü yürürlükte olmayan 1/5 binlik imar planlarına göre 1/1000’lik plan hazırlanmış.


İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş ise ruhsatı olanların mağduriyetlerin giderilmesi için bu düzenlemenin yapıldığını aktardı. CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan kürsüdeyken de gergin anlar yaşandı. Tartışmaların devam etmesi üzerine Meclis Başkam Ahmet Selamet oturuma 10 dakika ara verdi. ikinci oturumda konuşan Fahrettin Kayhan, ilçe belediyesinin söz konusu raporu olağanüstü bir toplantı ile Büyükşehir Meclisi gündemini yetiştirdiğini söyledi. 


AK Parti Genel Başkan Vekili Ergün Turan ise şu açıklamalarda bulundu:


Bu raporla Esenyurt’ta hak sahibi vatandaşlarım ruhsatlarının işlem yapabilmeleri sağlanacak.


Tartışmalar uzayınca Selamet, söz konusu raporu oylayarak diğer raporların görüşülmesine geçti. Söz almak isteyen CHP’liler durumu protesto etti. Seyirci kısmından da ıslıklar yükseldi. Raporların görüşülmesi tamamlandıktan sonra AK Partili üyeler Meclis Salonundan ayrılırken CHP’li üyeler salondan ayrılmadı. CHP İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan, meclis salonunda gece 24.00’e kadar kalarak oturma eylemi yaptı. 


Zaman




Geri Dön