19 / 04 / 2024

ESHOT şoförleri eyleme hazırlanıyor!

ESHOT şoförleri eyleme hazırlanıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aktarmalı toplu ulaşım düzenlemesi sonrasında yaşanan kriz, personeli vurdu. Artan çalışma saatleri sonrasında mağduriyet yaşadığını ileri süren otobüs şoförleri “Bir sabah ansızın” iş bırakmaya hazırlanıyor




İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aktarmalı toplu ulaşım düzenlemesi sonrasında yaşanan kriz, personeli vurdu. Mobbing iddiaları ve artan çalışma saatleri sonrasında mağduriyet yaşadığını ileri süren otobüs şoförleri “Bir sabah ansızın” iş bırakmaya hazırlanıyor


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz aylarda “Toplu taşımada devrim” sloganı ile uygulamaya koyduğu yeni aktarmalı sistem sonrasında yaşanan aksaklıklar dinmek bilmiyor. İzmirlilerden büyük tepki toplayan yeni ulaşım düzenlemesinin yarattığı sancılar bu sefer ESHOT’ta görevli 3 bin 200 personele de yansırken, artan mesai saatleri ve mobbing iddiaları sonrasında işçilerin örgütlü bulunduğu DİSK Genel-İş Sendikası’ndan flaş açıklamalar geldi. Eylem kararı alan sendika yönetimi,  İzmir  halkının can güvenliğini tehlikeye atan mesai düzenlemesinden geri adım atılmadığı takdirde iş bırakacaklarını duyururken, ESHOT yönetimine ise ateş püskürdü. Yapılan acil zirve sonrasında düzenledikleri basın toplantısı ile kamuoyunu bilgilendiren sendika, hafta sonundan itibaren “Bir sabah ansızın” otobüs seferlerinin durdurulacağını açıkladı.


Aktarmalı personeli de vurdu


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yaz aylarının sonunda toplu ulaşım sisteminde değişikliğe giderek uygulamaya koyduğu yeni aktarmalı sistem ile birlikte personelin çalışma koşullarının giderek ağırlaştığına dikkat çeken DİSK Ege Bölge Temsilci Memiş Sarı, “Bu yeni sistem ile birlikte şoför arkadaşlarımız her ne kadar tepkilerin odak noktası olsa da gösterdikleri iyi niyet ve sabırla bu süreci geride bıraktı. Toplu ulaşımda meydana gelen aksaklıklar sonrasında onlarca çalışan arkadaşımız darp edildi ya da toplumdan dışlandı. ESHOT Genel Müdürlüğü’nde görevli bürokrasi aşağıda neler yaşandığını bilmeden, çalışanların çektiği ıstırabı bilmeden, yürürlükteki toplu sözleşmeyi dikkate almadan bir planlama yapıyor. Onca çağrımıza kulak tıkayan ESHOT Genel Müdürlüğü ve bürokratları çalışanların işlerini daha zorlaştıran bir planlamayı hayata geçirdi.İZELMAN ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan toplu sözleşmenin maddelerinde çalışma koşullarının nasıl düzenleneceği belirtilmiş. Ayrıca iş kanununda da esnek çalışma modellerinin uygulanamayacağı yer almakta iken, kendileri hiçbir zaman otobüse binip seyahat etmeyen ESHOT bürokratları 3 bin 200 çalışanımızı mağdur etmekte, toplu sözleşmeyi de görmezden gelmektedirler. Çağrılarımıza halen cevap verilmedi” diyerek yaşanan gelişmeleri özetledi.


Sorumlu bürokrasidir


Sarı, ayrıca İzmir halkına da çağrıda bulunarak yaşanacak olası mağduriyetlerin sorumlusunun ESHOT yönetimi olduğunu belirtti ve şöyle konuştu: “İzmir halkına çağrıda bulunuyoruz, “Hafta sonuna kadar yapılan yanlıştan dönülmez ise bu çalışma koşullarını toplu sözleşmenin ihlali sayarak eylemler gerçekleştireceğiz. Bu yanlışları yapan ESHOT bürokrasisidir ve sorumlusu da onlardır. Bu yapı İzmir halkını yarın mağdur edecek. Eğer esnek çalışma dayatmalarından vazgeçilmezse İzmir halkı bir süre işine gidecek otobüs bulamayacak ve bunun sorumlusu ESHOT bürokratları olacaktır.”


DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, sözlerinin devamında uygulamaya konan yeni çalışma sistemi sebebi ile hem çalışanların hem de İzmir halkının mağdur olacağını vurgulayarak, “Düzenli mesai sistemi ortadan kalktı. Şoför arkadaşlarımız artık günün 16-17 saatini işyerinde geçirmek zorunda kalıyorlar. ESHOT personeli yeri geliyor evini dahi göremez oluyor. Bu bir esnek çalışmadır. Vardiya sistemi bellidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü “Vurun abalıya” diyerek işçinin üzerinden kendilerine göre bir planlama yapmaktadır. Onca çağrımıza rağmen geri dönüş olmadı ve sendikamız tarafından eylem kararı alındı. Bu karar mutlaka uygulanacaktır. ESHOT kimsenin babasının çiftliği değildir. İzmir halkının kendi öz malıdır, bizler de İzmir halkına hizmet etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.


“İzmir halkını düşünüyoruz”


DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, sözlerinin sonunda Soma’da yaşanan maden faciasına da değinerek, Büyükşehir Belediyesi’nde görevli bürokratlara ve ESHOT yöneticilerine yanlıştan dönülmesi için şu çağrıda bulundu: “Esnek çalışma modelleri AKP’nin çıkardığı yasalardır. İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP’li bir belediyedir. Eğer bu düzenlemelere onlar da uyum sağlayacaksa, ESHOT bürokratları gitsin AKP’ye üye olsun. Bizim oylarımızla seçilen yönetime bu yakışmadı. Eğer bir mağduriyet yaşanacaksa İzmir halkından şimdiden özür diliyoruz. Bu yanlıştan ESHOT Genel Müdürlüğü bürokratları sorumludur. Bu çağrımıza kulak vermedikleri takdirde, vazgeçmedikleri süreçte, Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şubesi’nin aldığı ortak eylem kararı uygulamaya geçirilecektir. 2 bin 500 şoförümüzün toplu sözleşmeden kaynaklı hakları söz konusudur. İş yeri grev kapsamında değil diye, eylem yasak olacak diye İzmir halkının can güvenliğini bir kenara bırakamayız. Biz İzmir halkını düşünüyoruz. Bu sistem İzmir halkının güvenliğini riske atmaktır. Soma’da farklı çalışma koşullarından dolayı bir maden faciası yaşadık. Bize yapılan dayatma, direksiyona uykusuz geçen, yorgun geçen her şoför o otobüsteki yolcuların hayatını tehlikeye atmaktadır. ESHOT bürokratlarına sesleniyorum, bindikleri makam aracı ile değil, buyursunlar gelsin, direksiyona geçip 8 saat otobüs kullansınlar.”


Alınan eylem kararı doğrultusunda işçiler adına kamuoyuna detaylı bilgi veren DİSK Genel-İş Sendikası 1 No’lu Şube Başkanı Engin Demir ise, “Aktarmalı ulaşımdan kaynaklı sıkıntılar şoförlerin yükümlülüklerini arttırıldı. İzmir halkını mağdur etmemek adına birçok şeyi görmezden gelmeye başladık. Ancak, esnek çalışma saatleri uygulamaya konuldu. İşveren mobbing uygulamalarını artırdı ve yüze yakın arkadaşımız bu sistemden dolayı darp gördü. Ancak arkadaşlarımızın başına gelen bu ve benzeri olaylar neticesinde ESHOT bunları görmezden geldi ve çalışanlarına sahip çıkmadı. Bunun yerine, biz bu sistemi kurduk, sizler de uygulayacaksınız dediler. Bize kulak asmayan bürokratlara son çağrımızı yaptık ancak geri dönüş olmadı. Biz İzmir hakkını mağdur etmek istemiyoruz. Biz ekmeğimizi direksiyon sallayarak kazanan emekçi insanlarız. Yukarıda masa başında çizilen düzenlemeler ile iş yapılacağını sanan bürokratlar yüzünden mağdur oluyoruz.


“Bir sabah ansızın…”


İzmir halkına “Bir sabah ansızın otobüssüz kalabilirsiniz” diyerek seslenen Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Engin Demir, “Son dönemde ESHOT’ta kaza oranları arttı ve artmaya da devam edecek. Sefer süreleri hazırlanırken, sokağa çıkıp uygulamada nasıl olduğuna bile bakılmadan, masa başında karar alınıyor. İzmir halkını mağdur etmemek koşulu ile bir iki eylem düzenlemeyi planlıyoruz. ESHOT bu yanlıştan dönmez ise, işçilerle biraraya gelip bu olayları masaya yatırmaz ise daha büyük eylemler ile yaşananlara tepkimizi göstereceğiz” dedi ve ulaşıma mola verecek eylemler düzenleyeceklerini belirtti.



Yenigün


Geri Dön