29 / 03 / 2024

Esin Hacıalioğlu: Yassıada üç beş ağaçtan ibaret değildir!

Esin Hacıalioğlu: Yassıada üç beş ağaçtan ibaret değildir!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi şubat ayı toplantısının 3. birleşimi Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki binasında gerçekleşti. Toplantıda söz alan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyesi Esin Hacıalioğlu, şunları savundu:



"Dün yapılan oturumda söz istememe rağmen gündem dışı konuşmaların önceden bildirilmesi gereği neden gösterilerek, yapılan Yassıada tartışması hemen kapatılmak istenmiştir. Bu yüzden önceden belirterek söz almış durumdayım. Oysa AKP grup başkan vekiline önceden bildirim yapmadan söz alma ayrıcalığı yaşattınız. İstanbul'un geldiği ve geleceği noktalar bu Meclis'te uzun uzun tartışılabilmelidir. Tartışma, doğruları buldurur. Tartışmalardan kaçınmak, yalnızca totaliter rejimlerin benimsediği bir yaklaşımdır. İstanbul'un dünyaya adını duyurduğu, tüm tanıtım reklamlarında yer verildiği alanlar teker teker yok olmaktadır ve Meclis bu konuların tartışılmasına açık değildir. Dün Yassıada konusu başta Meclis başkanının yaklaşımı ile kapatılmaya çalışılmıştır."


Yassıada konusunun İstanbul'un en önemli konularından biri olduğuna dikkati çeken Hacıalioğlu,  şunları kaydetti:


"Yassıada'yı sırf anıt ağaç üzerinden değerlendirirken, anıt ağaçların var olduğu birçok alan, sayenizde yapılaşmaya açılmış ve açılmaya devam etmektedir. Yassıada'nın, üzerinde yalnızca üç beş ağaçtan ibaret olmadığını, olamayacağını anlamak zorundasınız. Tarih yazılması için bir alanın ille de üzerinden bir kaç bin yıl geçmesi gerekmemektedir. Seversiniz, sevmezsiniz ama Yassıada bir tarihtir. Adnan Menderes'in tutulduğu koğuş bir tarihi anlatır. Adaya, sevdiklerini son kez görmeye gelenlerin indikleri iskele bir tarihin tanıklığını yapar ve tarihtir. Marmara foklarının üreme alanı olan kıyıdaki taşlıklar sayenizde sahiden tarih olmuştur. Üzerine yapacaklarınız ve yaptıklarınız ise sizi şimdiden tarihe kara harflerle yazmış bulunmaktadır. Şehrin müziğini duymuyorsunuz ve duygularını anlamıyorsunuz. Koca kentin duygularını, üç beş kişinin duyguları için yok ediyorsunuz."


"Kendi vicdanlarıyla karar versinler"


İstanbul Büyükşehir Beleidyesi 1. Başkanvekili Ahmet Selamet de, şöyle konuştu:


"Bir meclis başkanının Yassıada konusunu kapatma gayreti içinde olduklarını söylediler. Ben bunu arkadaşlarımın vicdanlarına arz ediyorum. Kendi vicdanlarıyla karar versinler. Ben dünkü konuyu kapattım mı kapatmadın mı? Böyle bir gayretim olsaydı, bugün burada Esin Hanım konuşma imkanı bulamazdı. Gündem dışı konuşma talebi yapılır, kimin ne kadar konuşacağı konusunda kararı Başkanlık Divanı verir. İstediğine söz verir istediğine söz vermez. Ama biz şimdiye kadar yapılmış olan başvuruların hiçbirine cevapsız bırakmadık."


İBB Meclisi AK Parti Grup Sözcüsü Ömer Lütfi Arı da, Yassıada ile ilgili AK Parti'nin seçimlerden önce projesini halka açık bir şekilde ifade ettiğini ve milletin de AK Partiyi iktidara getirdiğini söyledi. Bu projenin gizli kapaklı yapılmadığına dikkati çeken Arı, "Bu projenin hayata geçirilmesi milletin iradesinin tecellisinden başka bir şey değildir. Bu proje yapılırken oradaki tarihi yapıların korunması tabii ki hepimizin hassasiyetidir. "  


Konuşmanın ardından Meclis'te komisyon raporları oylandı. 


AA


Geri Dön