24 / 04 / 2024

Eski Başkan Burma'dan Atakum imarı için Büyükşehir'e dava!

Eski Başkan Burma'dan Atakum imarı için Büyükşehir'e dava!

Samsun Atakum Belediyesi eski Başkanı Metin Burma, İlçe Belediyesi tarafından hazırlanıp karara bağlanan imar planı için iptal davası açtı.



Samsun Atakum Belediyesi eski Başkanı Metin Burma, İlçe Belediyesi'nce hazırlanıp Büyükşehir Belediye Meclisi'nde karara bağlanan 1/5000 ölçekli Atakum İlçe Revizyon İmar Planı'nın iptali konusunda dava açtıklarını açıkladı.


Samsun Atakum Belediyesi eski Başkanı Metin Burma, CHP Atakum İlçe Başkanı Cemil Deveci ile birlikte ilçe teşkilatında düzenlediği basın toplantısında Atakum İlçe Belediyesi'nce hazırlanıp Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilen 1/5000 ölçekli Atakum İlçe Revizyon Planı'na tepki gösterdi. İmar planını 'Rant Planı' olarak nitelendiren Burma, imar planının iptali talebi ile Samsun İdare Mahkemesi'ne dava açtıklarını açıkladı. 


Açıklamasında Atakum'un kurucu başkanı olduğunu belirten Burma, "Şunu bilmeliyiz ki; Atakum bizlere geçmişten miras değil, geleceğimizin bize emanetidir. İmar planları bilimin öngördüğü kriterler ışığında rasyonel ve sürdürülebilir kentsel yaşam için yapılır. Oysa Atakum için yapılan 1/5000 ölçekli iimar planı değişiklikleri asla revize imar planı olarak değerlendirilemez. Yapılan imar değişikliklerinin hiçbirinde kamusal yarardan söz edilemez. Atakum Belediyesi'nin hazırladığı plan ranta dönük, şehircilik ilkelerinden uzak bir yaklaşımla hazırlanmıştır "dedi. 


ŞEHİR STADYUMU KENT MEYDANI OLUYOR 

Yapılan değişiklikler ile ilgili bilgi veren Burma "28 bin 700 metrekara sağlık tesisi alanı konut alanına dönüştürülmüştür. Bu plan değişikliği ile 10 bin metrekarenin üstünde aktif yeşil alan bu vasfını kaybetmiştir. Halen şehir stadyumu olarak kullanılan bir bölümü şahısların mülkiyetindeki 22 dönümlük spor alanı hizmet binası ve kent meydanı yapılmak üzere özel proje alanı olarak dönüştürülmüştür. Atakum yönetim merkezi belediye binası ie kaymakamlık binasıyla tartışmasız oluşmuş durumdadır. Kent meydanı da bu yönetim merkezi ile bütünleştirilerek oluşturulmalıdır. Spor alanını kaldırıp oraya hizmet binası ve kentin vizyonunu gösterir en önemli unsurlardan biri olan Kent Meydanı yapılmasının planlanıyor olması vizyon fukaralığıdır. Ayrıca Taflan bölgemizdeki 17 bin metrekarelik spor alanını kaldırmak ve ne olacağı belirsiz belediye hizmet alanına dönüştürmekte hem yönetmeliğe hem akla aykırıdır. Toplamda 39 bin metrekarelik spor alanını kaldrımak gençlere yapılabilecek en büyük kötülük ve haksızlıktır "diye konuştu. 


10 AY HAPİS CEZASI ALDIM 

Açıklamamasında 12 dönüm arazi üzerine sivil toplum kuruluşlarının biraraya geleceği kültür merkezi şeklinde planlanan binanın hastane alanına çevrilmesine tepki gösteren Burma şöyle devam etti; "Sağlık alanına, tesisine ihtiyaç var deyip yapılmış kültür tesisini yok edeceksin, diğer yandan sağlık alanına ihtiyaç yoktur deyip sağlık alanına konuta çevireceksin. Bu kenti sadece rat alanı olarak görevler için örnek bir tutumdur. İmar planı değişikliği ile Altınkum bölgesindeki küçük sanayi alanı da yok edilerek konut alanına dönüştürülmüştür. Başkanlığım dönemimde Alpaslan Caddesi üzerinde 6 bin metrekarelik Emek Park'ın yerini, 8 bin metrekarelik okul alanını, Mimar Sinan Mahallesindeki 12 bin metrekarelik kültür tesis alanını, Cumhuriyet Mahallesi'nde 13 bin metrekarelik Bayındırlık Okul alanını, İstiklal Mahallesi'nde 6 bin metrekarelik Milli Piyango Okul alanını, stadyum alanının 5 bin metrekarelik kısmını, kaymakamlığa  verilen 3 bin 700 metrekarelik arsa ile Belediye Hizmet Binası için 6 bin metrekreyi aşkın arsayı, raylı sistem üzerinde 30 bin metrekareyi aşkın alanı, Atakum'ın çeşitli yerlerinde 10 bin metrekarelik alt yapı alanlarını kamuya kazandırmanın onurunu her zaman yaşacağım. Emek Park'ın yanındaki okul alanının kamuya kazandırılması konusunda çok mücadele ettim. Oranın konut alanına çevrilmesi için mahkeme kararı aldırmışlardı. Uygulamadığım için 10 ay hapis cezası aldım. Daha sonra mülk sahipleri ile anlaşmıştık. Bu imar planının iptali konusunda dava açtım. Meclis üyelerimiz müdahil durumdadır.  Davaya sahip çıkacak herkesin müdahil olmasını bekliyorum" 


Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı ise konu ile ilgili açıklama yapmadı. 


Hedef Halk 




Geri Dön