25 / 04 / 2024

Eski Bayrampaşa Cezaevi alanı ipotekli mi?

Eski Bayrampaşa Cezaevi alanı ipotekli mi?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) kentsel dönüşüm kapsamında görücüye çıkardığı ünlü Sağmalcılar Cezaevi projesi ÇED süreci için İstanbul Valiliği'ne sunuldu.Projenin 115 bin metrekare büyüklüğündeki arazisi ipotekli çıktı.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), kentsel dönüşüm kapsamında toplu konut alanına aldırttığı, eski ünlü Sağmacılar Cezaevi arazisinin projesi görücüye çıktı. Araziye yapılacak olan 2 bin 608 konut, 127 ticaret birimi için hazırlanan proje ÇED süreci için İstanbul Valiliği'ne sunuldu. Arazinin tapu kaydında, İBB'nin 52 milyon dolar borcuna karşılık Vakıflar Bankası'nın 2007 yılında koydurduğu ipotek bulunuyor. İBB ile yaptığı protokolle Sağmacılar eski cezaevi arazisine yapılacak toplu konut projesini üstlenen KİPTAŞ, hazırladığı kentsel dönüşüm projesini, ÇED sürecini başlatmak için İstanbul Valiliği'ne sundu. Söz konusu projeye göre, yaklaşık 115 bin metrekare büyüklüğündeki eski cezaevi arazisine 2 bin 608 konut, 127 ticari ünite, ilköğretim, cami, tiyatro ve sinema salonu, sergi alanı, kütüphane, kafe, kapalı yüzme havuzu, hamam, çocuk oyun alanları, sabit pazar gibi birçok birim yapılacak. Bodrum katlarla birlikte yapılacak bloklar 11 ve 16 kat yüksekliğinde olacak. Kentsel dönüşüm projesinin proje bedeli ise 303 milyon 379 bin 432 TL. 


İpotekli dev proje 


ÇED süreci için İstanbul Valiliği'ne sunulan proje dosyasında bulunan tapu kaydı bilgisi oldukça dikkat çekici. Söz konusu tapu kaydına göre araziyi İBB 2005 yılında trampa yoluyla devraldı. Ancak 2007 yılında Vakıflar Bankası arazinin tamamına ipotek koydurmuş. İpotek kaydına göre İBB Vakıflar Bankası'na 52 milyon dolar borçlu gözüküyor. Aynı kayda göre, 52 milyon dolar borç için yüzde 12 faiz şerhi düşülmüş durumda. Tapu kaydında ayrıca, 2012 yılında alacaklı İlhami Negiz lehine haciz işlenmiştir ifadesi de yer alıyor. 




Mehmet DEMİRKAYA/Yurt Gazetesi


Geri Dön