25 / 04 / 2024

Eski binalarda enerji kimlik belgesi neden alınmalı?

Eski binalarda enerji kimlik belgesi neden alınmalı?

Bina enerji kimlik belgesi enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak ve enerji kaybını en aza indirmek için gerekli görülüyor. Peki, eski binalarda enerji kimlik belgesi neden alınmalı?



Eski binalarda enerji kimlik belgesi neden alınmalı?

5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nin esaslarına göre binalarda enerji kimlik belgesi çıkarılması zorunlu olarak karşımıza çıkıyor. 


Bina enerji kimlik belgesi enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak ve enerji kaybını en aza indirmek için gerekli görülüyor. 


Enerji kimlik belgesi alabilmek için iki ayrım bulunuyor. Yeni yapılarda EVD şirketleri tarafından eğitilmiş ve EKB Uzmanı olarak yetkilendirilmiş proje müellifi olarak görev yapmakta olan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanları enerji kimlik belgesi düzenleyebiliyor. 


Mevcut yapılarda ise Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketinden bina enerji kimlik belgesi alınabiliyor.


Yeni binalar için 2 sene önce başlayan uygulama, mevcut binalar için ise 2017 yılında yürürlüğe girecek. Bu senden sonra Enerji Kimlik Belgesi olmayan bina ve dairelerin alım-satım ve kiralama işlemleri yapılamayacak.  


Eski binalarda enerji kimlik belgesi neden alınmalı?

Isı yalıtımı ile sağlanan yakıt tasarrufu ve ısı yalıtımı sonrası alınmış Enerji Kimlik Belgesinin binanın değerine sağladığı katkı göz önünde bulundurulursa, mevcut binalara önce ısı yalıtımı yapılması, ardından da Enerji Kimlik Belgesi alınması hem binaya değer katacak hem de kış aylarında doğalgaz maliyetini düşürmesi düşünülüyor. 


Isı yalıtımı olmayan bir binaya Enerji Kimlik Belgesi almanın tek faydası, ısı yalıtımı öncesi alınacak apartman/site yönetiminin kararında, binanın enerjiyi ne kadar verimsiz kullandığının belegelendirilmesi ve çoğunluk kararının alınmasını kolaylaştırması olarak karşımıza çıkıyor. 


Isı yalıtımı öncesi durumu bilmek elbette ısı yalıtımının sağladığı katkıyı görmek açısından önem teşkil ediyor, ancak unutulmaması gereken şu ki ısı yalıtımı sonrası Enerji Kimlik Belgesinin yenilenmesi gerekiyor ve bu ek maliyet olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeplerden dolayı, izlenmesi gereken en doğru yol, önce ısı yalıtımı yaptırmak ve ardından Enerji Kimlik Belgesi almak gerekiyor.


Bina enerji sınıfını yükseltmek için ne yapılabilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön