26 / 04 / 2024

Eski ev sahibinin evi boşaltma süresi!

Eski ev sahibinin evi boşaltma süresi!

Mesken ihtiyacınızı karşılamak için bir ev satın aldığınızı düşünelim. Evde eski ev sahibinin hala ikamet ediyor olması halinde taraflar arasında birtakım sorunlar yaşanabiliyor. Peki, eski ev sahibinin evi boşaltma süresi nedir?



Eski ev sahibinin evi boşaltma süresi!

Mesken ihtiyacınızı karşılamak için bir ev satın aldığınızı düşünelim. Evde eski ev sahibinin hala ikamet ediyor olması halinde taraflar arasında birtakım sorunlar yaşanabiliyor.


Eski ev sahibinin evi boşaltacağı resmi bir tarih bulunmuyor. Eski ev sahibinin evi boşaltacağı tarih, imzalanacak tahliye taahhütnamesi ile tespit edilebiliyor.

 

Ancak bu taahhütnamenin imzalanmaması veya imzalanmasına rağmen eski malikin çıkmaması gibi durumlar söz konusu olabiliyor.


Peki, eski ev sahibi evi satmasına rağmen çıkmıyorsa ne olur? Eski ev sahibinin tahliyesi ne zaman ve nasıl sağlanır?


Yukarıda da belirttiğimiz gibi kanunen eski ev malike, evi boşaltması için herhangi bir süre tanınmıyor. Eski malikin taraflar arasında başka bir anlaşma olmadıkça evi hemen teslim etmesi gerekiyor.


Buna rağmen eski malik evi boşaltmıyorsa, yeni malik, eski maliki "Mülkiyet hakkımı ihlal ediyor." diyerek savcılığa başvurulabiliyor.


Ayrıca, yeni malik, eski ev sahibinin evi hemen boşaltması için ihtarname de çekebiliyor.


Evde kiracının olması..

Yeni malik onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor.


Eski abonenin su borcunu kim öder?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön