28 / 03 / 2024

Eski Kahta Kalesi'nin restorasyon çalışmalarında sona gelindi!

Eski Kahta Kalesi'nin restorasyon çalışmalarında sona gelindi!

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Kommagene medeniyetinin ihtişamlı eserlerinden Eski Kahta Kalesi'nde devam eden restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirtti. Demirtaş, Mayıs'ta turizme açılmasının hedeflendiğini bildirdi.



Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, restorasyon çalışmaları yüzde 90 oranında tamamlanan Eski Kahta Kalesi'nin mayısta turizme açılmasının hedeflendiğini bildirdi.  


Demirtaş, yazılı açıklamasında, Kommagene medeniyetinin ihtişamlı eserlerinden Eski Kahta Kalesi'nde devam eden restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirtti. 


Kalede restorasyon çalışmaların hızla devam ettiğini aktaran Demirtaş, kentin önemli turizm merkezlerini değere dönüştürmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade etti.


Turizm gelirlerinden pay alabilmek amacıyla turizm merkezlerinin altyapısını iyileştirme çalışmaları başlattıklarını vurgulayan Demirtaş, şunları kaydetti:


"Bu kapsamda, 2 bin yıllık geçmişi olan ve Kommagene medeniyetinin ihtişamlı eserlerinden günümüze kalan ve tek kaya parçası üzerine inşa edilen Eski Kahta Kalesi'nin yakın zamanda Türkiye'nin sayılı açık hava müzeleri arasına girmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. Tarihi mirasın yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması önem arz etmektedir. Restorasyon çalışmalarını kalenin doğal yapısını bozmayacak şekilde aslına uygun yürütüyoruz. Kale içinde çarşı, cami, zindan, su yolları, güvercinlik kalıntıları ve kitabeler bulunmaktadır. Mart 2015 tarihinde ikinci etap çalışmalara başlanan kalede yüzde 90 seviyesinde restorasyon çalışmaları gerçekleşmiş ve Mayıs'ta turizme açılması hedeflenmektedir. Yatırım programına alınan kalenin üçüncü ve son etap restorasyonu için ise çalışmalar devam etmektedir." 



AA



Bu haber Adıyaman Haber'de şöyle yer aldı:



Kommagene Medeniyetinin ihtişamlı eserlerinden biri olan Eski Kahta Kalesinde devam eden restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Eski Kahta Kalesinde devam eden restorasyon çalışmasını değerlendiren Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Kalede restorasyon çalışmaların hızla devam ettiğini ve sona gelindiğini belirterek,”İlimizin sahip olduğu önemli turizm merkezlerini değere dönüştürmek ve turizm gelirlerinden pay alabilmek amacıyla önemli turizm merkezlerimizin alt yapısını iyileştirme çalışmaları başlattık. Bu kapsamda, iki bin yıllık geçmişi olan ve Kommagene medeniyetinin ihtişamlı eserlerinden günümüze kalan ve tek kaya parçası üzerine inşa edilen Eski Kahta Kalesinin yakın zamanda Türkiye’nin sayılı açık hava müzeleri arasına girmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. Tarihi mirasın yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması önem arz etmektedir. Restorasyon çalışmalarını kalenin doğal yapısını bozmayacak şekilde aslına uygun restore ediyoruz. Kale içinde çarşı, cami, zindan, suyolları, güvercinlik kalıntıları ve kitabeler bulunmaktadır. Mart 2015 tarihinde ikinci etap çalışmalara başlanan kalede % 90 seviyesinde restorasyon çalışmaları gerçekleşmiş ve Mayıs 2016 da turizme açılması hedeflenmektedir. Yatırım programına alınan kalenin üçüncü ve son etap restorasyonu için ise çalışmalar devam etmektedir”dedi.

Adıyaman Haber


Geri Dön