29 / 03 / 2024

Eski tarlalar apartman mı oluyor?

Eski tarlalar apartman mı oluyor?

Tarım ülkesi Türkiye’de son 10 yılda 3 milyon hektar tarla, inşaat alanı haline geldi. Üretim düşünce milyarlarca dolarlık ithalat yapıldı. Tarım bitti, meyve sebze fiyatları da tavan yaptı.



Tarım alanlarındaki daralmayı tarlaların imara açılmasına bağlayan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, “Bunun yanında özellikle verimli tarım arazilerine fabrika yapılması da üretimi düşürüyor” dedi. Üretimin düşmesinin ardından  meyve ve sebze ithalatının başlatıldığını dile getirdi. Güngör, “Tüm bunlar bir arada düşünüldüğünde fiyatlar tavan yapıyor. Bu da tüketiciye yansıyor” diye konuştu. 

 

Türkiye’nin tarım politikaları nedeniyle çiftçilerin son 10 yılda 3 milyon dekar tarım arazisini de ekmekten vazgeçtiğine dikkat çeken Güngör, “Çiftçi, tarlasını ekse daha çok masraf yapıyor. Bunun için de boş bırakıyor” dedi. Tarım alanlarının 3’te birinin boş bırakıldığını açıkladı.

 

BAKLİYAT ÜRETİMİ DÜŞTÜ

 

2005 ile 2014 arasında bakliyat üretiminin 397 bin ton düştüğünü kaydeden Güngör, “İthal edilen 1 milyon 500 bin ton kırmızı mercimeğe 1 milyar 100 milyon dolar ödedik” dedi.

 

Son 10 yılda 1 milyon 300 bin hektar alanda buğday ekiminden vazgeçildiğini ifade eden Güngör, “Buğday üretimi 21 milyon 500 bin tondan, 19 milyon tona düştü. Son 9 yılda 9 milyar 300 milyon dolar ödenerek, 30 milyon ton buğday ithal edildi” şeklinde konuştu.


Millet


Geri Dön