23 / 04 / 2024

Eski tekel binası tahliye ediliyor!

Eski tekel binası tahliye ediliyor!

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB) sanatçılarının "geçici olarak kullandığı eski tekel binasının tahliye" konusu, sanatçılar ile İzmir İl Özel İdaresini karşı karşıya getirdi



İl Özel İdaresi yetkilileri, eski tekel binasını hizmet binası olarak kullanmak isterken, İZDOB yetkilileri de çalışabilecekleri bina bulunmadığı ve kendilerine tahliye yazısı gönderilmediği gerekçesiyle binadan çıkmıyorlar.
        
İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci AA muhabirine yaptığı açıklamada, meclisin 7 Ağustos 2008 tarihinde binanın tahliyesi için karar aldığını, 14 Mayıs 2008 tarihinde de Meclis Genel Sekreteri Yakup Vatan imzasıyla İZDOB’a yazı gönderildiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığının 27 Kasım 2008 tarihinde Tekel Tütün deposunu satın almak için kendilerine başvurduğunu anlattı. Bakanlığın 17 Temmuz 2009 tarihinde bu talepten vazgeçtiğini belirten Değirmenci, bunun üzerine meclisin 4 Şubat 2010 tarihinde binayı hizmet binası olarak kullanma kararı aldığını bildirdi.
        
Değirmenci, 23 Mart 2010 tarihinde  İzmir  Devlet Opera ve Bale Müdürlüğü’ne bir yazı gönderildiğini ve binanın bir ay içinde boşaltılmasının istendiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:
        
"31 Mart 2010’da Müdür ve Sanat Yönetmeni Aytül Büyüksaraç gönderdiği yazıda, kullanılan yerlerin dikkate alınarak projelendirilmesi ve hizmet binasının yeni projesinde kendi yerlerinin korunmasını istemiştir. 8 Mayıs 2010’da vali adına Genel Sekreter Yakup Vatan, binanın Özel İdare hizmet binası olarak kullanılacağını ve bu taleplerinin karşılamanın mümkün olmadığını kendilerine bildirmiştir. 17 Mayıs 2010 tarihinde tahliye talebi noter aracılığıyla hem  Ankara  Genel Müdürlüğüne, hem de İzmir Opera ve Bale Müdürlüğüne iletilmiş, İZDOB bunun üzerine 25 Mayıs 2010 tarihli yazısında Eylül ayı sonuna kadar süre istemiştir. 6 Ekimde İl Genel Meclisi Genel Sekreteri İrfan İçöz, Konak Kaymakamlığı’na yazı yazarak, binanın tahliye ettirilmesini istemiş, 13 Ekimde de Kaymakamlık Konak İlçe Emniyet Müdürlüğüne yazı yazarak tahliyenin gerçekleştirilmesini talep etmiştir. İZDOB ile yapılan protokolde söz konusu binanın tahsisi, idarenin talebi halinde bir ayda tahliye etmek kaydıyla yapılmıştır."
        
Serdar Değirmenci, İzmir İl Özel İdaresi’nin binanın polis marifetiyle boşaltılması için gönderdiği yazısında tanınan 15 günlük yasal sürenin dolduğunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sanatçılara yer bulamamasına da anlam veremediğini söyledi.
        
-İZDOB MÜDÜRÜ BÜYÜKSARAÇ
İZDOB Müdürü Aytül Büyüksaraç da, kendilerine son dönemde ulaşan bir tahliye yazısının bulunmadığını söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında, eski Mimarlık Fakültesi binasının İZDOB’un kullanımına verilmesine yönelik protokolün imza aşamasına geldiğini, binada yapılacak güçlendirme ve restorasyonun ardından, balenin yanı sıra, İZDOB’un kirada bulunan bazı birimlerinin de bu binaya taşınmasının söz konusu olacağını ifade eden Büyüksaraç, şunları kaydetti:
        
"10 gün önce İl Özel İdaresine ve Valiliğe bu konuya ilişkin yazı yazdık. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi eski binasına Kültür ve Turizm Bakanlığı ciddi bir yatırım yapacak. Bu tadilat tamamlanıncaya kadar binayı boşaltmamız çok kötü olacak. Önceden programı ilan edilmiş bir sezonumuz var. Valimizle de İl Özel İdaresi yetkilileriyle de yeniden görüşeceğim. Orayı hizmet binası yapmak istiyorlar, buna hakları da var, ama şunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor, şu an için alternatifimiz yok. Çıkmamız demek, bale bölümünün sokakta kalması, bale temsillerinin yapılamaması demek. Karşılıklı iyi niyet ve anlayışıyla bir orta yol bulacağımıza inanıyorum. Biz, söz konusu binanın onda birlik bölümünü kullanıyoruz ve girişlerimiz de ayrı, belki tadilata başka bir bölümden başlayabilirler, bilemiyorum ama iki tarafı da mağdur etmeyecek bir çözümün, iyi niyetle bulunacağına inanıyorum."
A.A


Geri Dön