20 / 04 / 2024

Eskişehir 1/25 binlik imar planına gelen itirazlar tamamlandı!

Eskişehir 1/25 binlik imar planına gelen itirazlar tamamlandı!

1/25 binlik imar planları ile ilgili yöneltilen soruyu cevaplayan İl Başkanı Dündar Ünlü, “Planlarla ilgili itirazlar tamamlandı. Bin 200 itiraz var ancak bunlar sadece 1-2 konu hakkında. Konut sahiplerinin itirazı belediyede komisyon tarafından incelenecek. " dedi.



Divan Otel’de  AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü ile basın mensuplarıyla bir araya gelen AK Parti Milletvekili Harun Karacan, 1 yıllık dönemini değerlendirdi. 1 yıl boyunca yaptıkları çalışmalarla ilgili bir sunum gösterisi yapan Karacan, “Makamların gelip geçici olduğunu ve görev aldığım makamların hakkını en iyi şekilde vermeye gayret eden bir yapım var” dedi. “1 yıllık milletvekili görevini aralıksız ve soluksuz bir biçimde, Eskişehir ve Eskişehirlilere hizmet etme anlamında dolu dolu yerine getirdiğimin inancını taşıyorum” diyerek sözlerine başlayan Karacan, şunları söyledi: “Eskişehir güzel bir kent. Eskişehir aynı zamanda özel bir kent. Beklentinin çok yukarılarda olduğu bu sevda dolu kentte bizler aslında çok zor bir görev üstlenmiş bulunuyoruz. Gerek şehrin ve gerekse şehirde yaşayan hemşerilerimizin bu talepleri bizleri hiçbir zaman yıldırmıyor, kayıtsızlığa sevk etmiyor. Aksine gelen her talep bizlere görev sorumluluğumuzu yerine getirebilme şansı veriyor. Çözümü sağladığımız her sorun, yerine getirebildiğimiz her talep, bize karşı hissedilen beklentileri karşılama adına yine bizlere cesaret veriyor. Şunu açık yüreklilikle söylemek isterim ki, milletvekilliği görevim süresince geride kalan 1 yıl bana iletilen hiçbir soruna kayıtsız kalmadım. Hiçbir talebe sırt çevirmedim. Hiçbir isteği görmezden gelmedim. Gerçekleşme ihtimali düşük olsa bile, isteklerin karşılanması, sorunların çözüme kavuşması adına ciddi mesailer harcadım. Şunu kesinlikle taahhüt ederim ki bu güzel şehir daha da güzel olacak. Bu özel şehir daha da özel olacak. AK Parti hükümetimizin imkanlarının bu şehre daha fazla kanalize olmasıyla bu şehir hak ettiği bugünkü konumun da üzerine çıkacaktır. Eskişehir’de AK Parti olarak bizi izlemeye devam edin.”

BÖLGE GELİŞECEK

Slayt gösterilerle Eskişehir’e kazandırılan projeler hakkında bilgi veren Karacan, hükümetlerinin projesi olan kuzeyi güneye bağlayacak yol hakkında, "Bu yol hayalimizde olan yol. Karadeniz'i güneye geçirecek yol. Eğer bu yolu Sarıcakaya'dan açarsak Karadeniz'i komple Sarıcakaya'dan güneye tünellerle bağlayacağız. Böyle bir yol yok. Yol yapıldığında o bölge gelişecek" dedi.

ESKİŞEHİR BULUNDUĞU YERDE DEĞİL

Eskişehir’in en büyük sorunu nedir? Sorusunu yanıtlayan Karacan, “Eskişehir’in birçok sorunu var. Eskişehir ticaret, sanayi kenti. Ama Eskişehir bulunduğu yerde değil. Sanayi, ticaret ve ekonomi kentiyiz ve dünya teknolojiye doğru ilerliyor. Eskişehir’de bu yönde ilerlemeli milletvekili olarak şehrimizi iyi bir noktaya getireceğiz” diye konuştu.

4800 KİŞİ ULAŞTI

Seçim Ofisinin birinci yılını doldurduğunu anımsatan Karacan, “Bugüne kadar 4800 vatandaşımız seçim ofisine ulaştı. Farklı alanlarda olmak üzere 3 bin 128 vatandaşın konusu ile ilgilenildi. Bu taleplerin bin 350 tanesi ise sonuçlandırıldı. Ayrıca resmi kurumlardan gelen taleplerin 318’i olumlu sonuçlandırıldı” dedi.

BAKANLIKLA ÇALIŞIYORUZ

Yeşiltepe’de bulunan üstü açık ölüm (su) kanalı ile ilgili bir çalışma olup olmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Karacan, “DSİ yetkilileri ile birlikte orayı inceledik. Bu şekilde açık su kanalı sadece o bölgede yok. Eskişehir’de bu şekilde 40 kilometrelik bir su kanalı var. Ve burası sadece DSİ’yi değil, Büyükşehir Belediyesi’ni de ilgilendiriyor. Bu şekilde açık su kanallarıyla ilgili bakanlığımızla bir çalışmamız var. Bunu da ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağız” dedi.  

BİN 200 İTİRAZ DEĞERLENDİRİLECEK

1/25 binlik imar planları ile ilgili yöneltilen soruyu cevaplayan İl Başkanı Dündar Ünlü, “Planlarla ilgili itirazlar tamamlandı. Bin 200 itiraz var ancak bunlar sadece 1-2 konu hakkında. Konut sahiplerinin itirazı belediyede komisyon tarafından incelenecek. İtirazlar olumlu yönde değerlendirilecek” ifadelerini kullandı.

KARACAN’IN MÜDAHİL OLDUĞU VE PLANLADIĞI PROJELER

Ak Parti Milletvekili Harun Karacan’ın müdahil olduğu Eskişehir’de gerçekleşen ve devam eden projeler şu şekilde: “Anadolu Üniversitesi önü çevreyolu yan yol yapımı, Gündoğdu alt geçidi, Çevreyolu Sakarya kavşağı-Muttalip yolu, Eskişehir Sarıcakaya yolu, TCDD Gar Peyzaj Projesi, Şehir Hastanesi, Yunus Emre Devlet Hastanesi, Beylikova, Alpu, Sivrihisar, Çifteler’e doğalgaz yatırımı. Mahmudiye ve Kırka doğalgazına kavuştu. Sivrihisar Dörtyol kavşak çalışması (Proje onay aşamasında), Eskişehir-Alpu-Beylikova- Mihalıççık yolu, Çukurhisar-İnönü arası 10 km yol yapımı (Projesi ihale aşamasında), Eskişehir-Seyitgazi-Afyon devlet yolu “2017 yatırım programına alınması için başbakana iletildi),  Ankara  yolu röterli kavşak yapımı(Proje çalışmasına başlandı), Ankara yolu 71 Evler kavşağı ve Şehir Hastanesi giriş, Çukurhisar kavşak çalışması, Hayalimiz olan Kuzey’i Güney’e bağlayacak yolun Eskişehir’den geçmesi. Eskişehir sağlık alanlardaki yatırım planlamaları (Arsa tahsis aşamasında olanlar: Sivrihisar Devlet Hastanesi ek bina, Karapınar, Şirintepe, Şarhöyük, Han, Mihalgazi, Sivrihisar, Kaymaz 112 acil sağlık istasyonları. AMATEM. Planlanma aşamasında olanlar: Odunpazarı Halk Sağlık Müdürlüğü ve Şair Fuzuli yaşam merkezi, Odunpazarı Emek sağlıklı yaşam merkezi, Şirintepe, Muttalip, Gündüzler, Esentepe, Çamlıca, Batıkent, Ertuğrulgazi, Sivrihisar, Dümrek, Seyitgazi, Sarıcakaya, Sultandere ve Osmangazi mahallelerinde aile sağlık merkezleri).”              


Eskişehir'in Sesi Son Haber 


Haber Eskişehir Gündem'de şu şekilde yer aldı


AK Parti Büyükşehir Grup Başkanı ve İl Başkanı Dündar Ünlü, Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde görüşülecek 1/25 binlik plana yapılan itirazlarla ilgili açıklama yaptı. Ünlü, Yusuflar’daki üniversite alanları konusunda itirazların haklı bulunduğunu değişiklik yapıldığını, Mamuca’daki üniversite alanının aynı kalacağını söyledi. Ünlü, BAKSAN ve Küçük Sanayi Sitesi’nin taşınmasına yapılan itirazların da reddedildiğini belirtti.


AK Parti Büyükşehir Grup Başkanı sıfatı ile  İl Başkanı M. Dündar ÜNLÜ’nün 1/25.000’lik plana yapılan itirazların değerlendirilmesine ilişkin basın açıklaması :


Grubumuzun titiz ve özverili çalışmaları sonucu oybirliği ile meclisten geçen 1/25.000 nazım imar planına askı süresinde ilgilileri tarafından yapılan itirazlar AK Parti grubu tarafından yine aynı titizlik ile incelemeye alınmıştır.

 Mağduriyet olduğu belirtilerek dilekçe verilen bölgelere ilişkin tüm itirazlar incelenmiş kamu yararı ve kamu külfetleri karşısında eşitlik ilkeleri de gözetilerek itirazlarda sonuca varılmış, mağduriyet saptanan yerlerde yeni düzenlemeler önerilmiştir.


Kamuoyunu özellikle ilgilendiren konuların başında Üniversite alanları gelmektedir.


- Mamuca mevkiinde bulunan yaklaşık 150 hektar üniversite alanına bu alanda yer alan 29 hak sahibinin itirazı bulunmaktadır. Hak sahipleri bu alanın üniversite alanından çıkarılıp konut gelişme alanı olarak değerlendirilmesini talep etmektedirler. Yapılan tetkikler sonucu söz konusu alanın yakın çevresinde üniversite alanı olabilecek kamuya ait herhangi bir arazi olmadığı tespit edilmiştir. Grubumuz hali hazırda tarım arazisi olan üniversite alanının mevcut şekliyle üniversite alanı olarak kalması yönünde görüş belirtmiştir.


- Yusuflar mevkiinde bulunan 2 adet üniversite alanına bu alanların hak sahibi toplam  196 kişinin  itirazları bulunmaktadır. Hak sahipleri bu alanın üniversite alanından çıkartılıp konut gelişme veya tarım arazisi olarak değerlendirilmesini talep etmektedirler.


Grubumuz tarafından yapılan tetkikler sonucu Yusuflar mevkiinin batı yönünde ve güney çevre yolunun sağında ve solunda yer alan kamuya ait olan üniversite alanı olabilecek 2 bölge tespit edilmiştir. Grubumuz tarafından hak sahiplerinin itirazları yakında ikame edilebilecek kamu arazisi bulunması sebebi ile kısmen kabul edilerek 2 üniversite alanının yeni tespit edilen bu 2 bölgeye taşınması ve Yusuflar mevkiindeki alanların da 1/25.000 plan öncesi mevcut şekli ile tarım arazisi olarak kalması yönünde görüş belirtilmiştir. 


İtirazın sayıca çok olduğu bölgelerden ilki Karabayır Mevkiidir. Karabayır mevkiinden geçen TCDD hızlı tren demiryolu hattının geçiş güzergahına yapılan 331 adet itiraz mevcuttur. Bu bölgede yaşayan vatandaşlar söz konusu demiryolu hattının mevcut yerleşim alanı içinden geçtiğini ve bu nedenle mağduriyetler oluşturduğunu demiryolunun güzergâhının değiştirilmesini talep etmektedirler. Grubumuz söz konusu hızlı tren demiryolu hattının TCDD yetkilileriyle görüşülerek mağduriyetleri giderecek yeni bir hızlı tren demiryolu hattının tespit edilmesi yönünde görüş belirtmiştir. TCDD yetkilileri ile görüşmeler sonucunda mağduriyetleri en aza indirecek yeni demiryolu hattı planları hazırlanmıştır.


İtirazın sayıca çok olduğu bölgelerden ikincisi, Odunpazarı ilçemizde bulunan mevcut küçük sanayi alanının ticaret – turizm- konut alanına dönüştürülmesine ilişkin 208 kişinin itirazıdır. Söz konusu alandaki bazı hak sahipleri bu alanın küçük sanayi alanı olarak kalmasını talep etmektedirler.


Bununla beraber söz konusu alan 1/25.000 lik planlarda değil yıllar öncesinde -2002 yılında- imar planlarında küçük sanayi alanı olmaktan çıkarılmıştır. Ayrıca kentsel dönüşüm alanı sınırları içindedir. Küçük Sanayinin bu bölgeden kaldırılması konusu yıllardır tartışılan, kalkması gerekliliği konusunda fikir birliği oluşmuş bir bölgedir. Grubumuz itirazın ret edilerek söz konusu alanın1/25.000 planlarda ticaret-turizm-konut alanı olarak kalması yönünde görüş belirlemiştir.


Yine Tepebaşı ilçemizde bulunan mevcut BAKSAN sanayi sitesi alanının ticaret – turizm- konut alanına dönüştürülmesine ilişkin 7 hak sahibi ve söz konusu alandaki sanayi yönetiminin itirazı mevcuttur. İtiraz edenler alanın sanayi alanı olarak kalmasını talep etmektedirler. Alanın Odunpazarı küçük sanayi alanında olduğu gibi bulunduğu yerden kaldırılması yönünde toplumda fikir birliği oluşmuştur. Grubumuz söz konusu alanın ticaret- turizm – konut alanı olarak kalması yönünde görüş belirtmiştir. Ancak bu süreçte bu alanda çalışan esnafların zarar görmemesi için 1 / 25 000 nazım imar planı plan notlarına bu alanla ilgili bir madde ilave edilerek planlama sürecinin sonuna kadar dönüşüm sağlanacağı değerlendirilmiştir.


Grubumuzun ayrıntılı ve titiz incelemeleri sonucu itirazlara yönelik olarak alınan kararlar başlıca bu şekildedir.


Şehrimizin çabalarımız ile uzun yıllar sonra kavuştuğu 1/25.000 planların şehrimize ve kamuoyuna hayırlı olmasını temenni ederim.




Eskişehir Gündem


Geri Dön