26 / 04 / 2024

Eskişehir Han'ın restorasyonu tamamlandı!

Eskişehir Han'ın restorasyonu tamamlandı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Davut Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılan, zaman içinde yangınlar ve çöküntüler geçiren Eskişehir Han'ı, 5 asır sonra yeniden Bursa'ya kazandırdı.



KENTİN ALTIN DÖNEMİ 

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe. Bursa'da altın dönemin yaşandığını belirterek. "Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa'nın örnek bir dünya kenti olması hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyor, gece gündüz demeden hizmete devam ediyoruz. Tüm kültürel değerleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Bursa'da. kentin her zaman merkezi durumunda olan çarşı ve Hanlar Bölgesinin canlanması ve kalkınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuşlu. 'Çarşı canlı olursa şehir de canlı olur, çarşı çökerse kent de çöker'fikrinden hareketle Bursa'nın çarşılarının nefes alan mekanlar haline getirildiğini vurgulayan Altepe, Eskişehir Han'ın da tarihi ipek yolu üzerinde mola vermek isteyenlerin buluşma noktası olacağını söyledi. 



BUTİK OTEL HİZMETİ 

Altepe, Eskişehir Han'ı kat karşılığı restore ettiklerini, alt kattaki işyerlerinin mülk sahiplerinin, üst katın da butik otel olarak kullanılacağını vurguladı. Yapının tarihi İpek Yolu ticaret kervanlarının yolunun üzerinde, Eskişehir istikametinde olması ve Eskişehir'e giden arabaların buradan kalkması nedeniyle bu ismi aldığını söyleyen Altepe, "Eskişehir Han, 1517 yılında Davut Paşa tarafından yaptırılmış, orijinal hana ait bugün sadece birkaç kemer ve hücresi kalmıştı. Hanın ortasında bir mescidin olduğu belirtilir. Eski mescidin yerinde bugün yer alan yeni mescit Şiblizadc adındaki bir şahıs tarafından yaptırılmıştır. Yangınlar sonucu büyük zararlar gören çarşı, 1608 yılında yıkılmıştır. Günümüzde Eskişehir Han olarak ifade ettiğimiz han, ahşap hanlara örnek teşkil eder. Günümüzde sadece birkaç adet kalan bu hanların gelecek kuşaklara taşınması önemli bir kültür hizmetidir. 



Bin 600 m2"lik alanda bulunan hanın üst katı butik otel, alt katları dükkan şeklinde işlevlcndirildi" şeklinde konuştu. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan arabacı hanlarından biri olan Eskişehir Han, Davut Paşa tarafından 1517 yılında yaptırıldı. 1530 ve 1765 yıllarında meydana gelen yangınlar sonucu büyük zararlar gören han, 1608 yılında Kalenderoğlıı isyanlarında yakılıp yıkılmış, zaman içerisinde harabe bir hal almıştı. Kayhan-Reyhan-Çarşı Bölgesi tarihi aksı üzerinde yer alan Eskişehir Han, Büyükşehir Belediyesi'nin devreye girmesiyle orijinal kimliğine büründü. 




Günboyu


Geri Dön