25 / 04 / 2024

Eskişehir Huzurum Mahallesi'nde TOKİ krizi!

Eskişehir Huzurum Mahallesi'nde TOKİ krizi!

Eskişehir Odunpazarı Huzurum Mahallesi'nde TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşlar Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi Projesi kapsamında zorluk çekiyor. TOKİ’nin ilk etabında mahalleye giren iş makineleri nedeniyle birçok evin yıkıldığı iddia edildi.



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ile Eskişehir Odunpazarı Belediye eski Başkanı Burhan Sakallı döneminde imzalanan Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi Projesi, Huzur Mahallesi’nde yaşayan insanların mağduriyet yaşamasına neden oldu. Belediye yönetiminin değişmesi sonrasında belediye ile TOKİ’nin İkinci Etap Projesinde anlaşamaması nedeniyle henüz bir çalışma olmadığı gibi vatandaşın yaşadığı sorunlara da çözüm bulunamadı.


HİZMET YOK

TOKİ’nin ilk etabında mahalleye giren iş makineleri nedeniyle kimi evlerde çatlaklar oluştuğunu, kimi evlerin ise yıkıldığını belirten mahalle sakinleri can güvenliklerinin olmadığını savundu. Mahallelerine yeterli hizmet gelmediğini ileri süren vatandaşlar, mahallelerinin Türkiye’nin en ücra köyünden bile bakımsız olduğunu belirtti. Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle kapatılan Serkan Özaydın İlkokulu öğrencileri ise mahallelerinden uzak okullarda eğitim görmeye başladı. TOKİ’nin İkinci Etap Projesine başlanılmaması nedeniyle mahallede eğitim veren bir okul kalmadı. Öğrenciler ise mahallelerinden uzak okulda okumak istemediklerini haykırdı.


ARADA KALDIK

40 senedir Huzur Mahallesinde yaşayan Mustafa Günaydın, yaşadıkları mağduriyetin çözülmesini istediklerini belirterek, “Rahmetli Selami Vardar döneminde binalar gecekondu olarak yapıldı. Birkaç yıl önce  TOKİ  buraya geldi. Birinci etap için çalışmalara başladı. Ancak bizim evlerimiz derme çatma briket olduğu için 60-70 tonluk iş makineleri geçerken bütün evler çatladı, duracak hal yok. TOKİ burası için de bir proje çizdi. Bahçedeki ağaçlarımıza varana kadar yazdılar. 1-2 sene sonra buralar düzelecek denildi. Daha sonra belediye seçimleri oldu. Yeni yönetim geldi. Fakat TOKİ ile anlaşamadılar. TOKİ belediyenin, belediye de TOKİ’nin projesini kabul etmemiş. Biz arada kaldık. Biz bu mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Birbirlerine top atıyorlar. Biz bu sorunun çözülmesini istiyoruz” dedi.


HAVUZ DEĞİL EV İSTİYORUZ

Mahallelerinde hiçbir bakım yapılmadığını kaydeden mahalle sakinlerinden Cennet Özcan, “Biz belediyeden TOKİ ile bizi anlaştırmasını istiyoruz. Odunpazarı Belediye başkanına projeyi neden kabul etmediğini sorduğumda ‘Ben daha çok sosyal alan olsun, marketi olsun, yüzme havuzu olsun istiyorum’ dedi. Biz yüzme havuzu istemiyoruz. Biz havuza alışkın değiliz. Doğru düzgün evimizi yapsınlar” ifadelerini kullandı.


TOKİ BURAYA GELSİN

Mahalle sakinlerinden Mehmet Meydan ise, “TOKi evlerinin İkinci Etabında daha önce buraları ölçtüler. Buralara ev yapılacak denildi. Fakat ne gelen oldu ne giden. Yaptırmıyorlar da dokundurtmuyorlar da, arada kaldık. Biz TOKİ’nin buraya gelmesini istiyoruz. Buranın gecekondu mahallesi olmaktan kurtarılıp, modern bir mahalle olmasını istiyoruz. Ama şimdiki belediye başkanı, TOKİ ile anlaşamıyor. O diyor sen imzalamadın, o diyor sen imzalamadın. Vatandaş da arada kaldı. Biz ortalıkta kaldık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Evim oturulmayacak hale geldi. 4 parmak ölçüsünde çatladı” diye konuştu.


EV BAŞIMIZA YIKILACAK

İş makineleri nedeniyle evinde çatlaklar oluştuğunu kaydeden Havva Şen, “Durumumuz ortada, evimiz yıkılıyor. Can güvenliğimiz yok. Başkanla görüştük ama bir çözüm bulunamadı. Evimizin üstündeki caddede alkol alıp, şişesini çatımıza atıyorlar. Ev başımıza yıkılacak. Bir şey yapılması için ölmemiz mi gerekiyor?” diye isyan etti.


BURAYA OKUL YAPILSIN

İlkokul öğrencisi Fethi Çetin ise mahallelerine okul yapılmasını istedi. İsteğini dile getirirken gözyaşlarına hakim olamayan Çetin, “Bu mahallede 10 yıldır oturuyorum. Biz okul için çok uzaklara gidiyoruz. Biz burada okul istiyoruz. 5 yıldır okulumuz yok. Belediye başkanına seslenmek istiyorum buraya okul yapsınlar” dedi.


TOKİ YOKKEN SORUN YOKTU

Aslında Huzur Mahallesinde oturduğunu ancak 15 yaşındaki kızının okulu için Şirintepe Mahallesinde ikametini gösteren anne Fatma Akkurt, “Evim Huzur Mahallesinde ama adresimi Şirintepe’ye aldırdım. 15 yaşında kızım var. Burada okul yok. Mahallede her şey oluyor. Madde bağımlıları kol geziyor. Daha geçtiğimiz aylarda okulun bahçesinde bir çocuğumuzu bonzaiden kaybettik. Biz artık duramıyoruz. TOKİ yokken böyle bir sorunlarımız yoktu” diye konuştu.


İSTASYON İSTEMİYORUZ

Yaşar Hanlı ise mahallelerine yeni yapılan baz istasyonuna tepki gösterdi. Baz istasyonunu mahallelerinde istemediklerini kaydeden Hanlı, “Biz bu istasyondan zarar görmek istemiyoruz. Bunu buraya koyarken hiçbirimizin görüşü alınmadı. Bu istasyon buradan kaldırılsın” dedi.



Son Haber Gazetesi 


Geri Dön