28 / 03 / 2024

Eskişehir kentsel dönüşümle değerlenecek!

Eskişehir kentsel dönüşümle değerlenecek!

Hayata geçirdiği projelerle Eskişehir adının dünya çapında duyulmasını sağlayan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de kentsel dönüşüm projesi kapsamında Porsuk Nehri kenarında yeni bir Eskişehir ortaya çıkarmaya hazırlanıyor.



Hayata geçirdiği projelerle Eskişehir adının dünya çapında duyulmasını sağlayan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, şimdide kentsel dönüşüm projesi kapsamında Porsuk Nehri kenarında yeni bir Eskişehir ortaya çıkarmaya hazırlanıyor. 


Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nce hayata geçirilen projelerin sadece Türkiye'ye değil dünya kentlerine örnek olduğunu ifade eden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, "Şimdi de Eskişehir Riskli Alan projesi ile sekiz mahallenin dönüşümünü gerçekleştirmeye hazırlanıyoruz. Bu alan, yapılacak sosyal donatılan ile Eskişehir'in güvenli ve prestijli bölgelerinden biri haline gelecek ve proje ile Eskişehir kazanacak" dedi.


Riskli Alanlar projesi kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi ile çalıştıkları bilgisini veren Yılmaz Büyükerşen; Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yenimahalle, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş mahallelerinde uygulanması planlanan proje hakkında, Şehir Plancısı Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy'un verdiği bilgilerin çalışmaların yönünü belirlediğini bildirdi. Projede yeraltı otoparkları, bisiklet yolları, yeşil alanlar, ticaret alanları, oteller ve yerleşim alanlarının yer alacağını duyuran Büyükerşen, Porsuk çevresinde yeşil bir çevre planladıklarını söyledi. 


Konut sayısı artacak


Yılmaz Büyükerşen, deprem riskine karşı hem daha sağlam yapılar hem de estetik bir şehir planlamasının hayata geçirileceği Riskli Alanlar projesinin dahil olduğu alanlarda büyüklüğü 50 ila 159 metrekare arasında değişen en fazla 14 katlı konutların planlandığını açıkladı. Kaldırım alanlarının ise 5 metreden az olmayacağına dikkat çeken Büyükerşen, şöyle devam etti: "Mevcut 5 bin 28 olan konut sayısının yaklaşık 7 bin 200 konuta çıkarulması hedefleniyor. Ayrıca, Kurtuluş Pazar alanının yaklaşık yüzde 35'i yeşil alan, altı da kapalı otopark olarak planlandı. Planlarda engelli vatandaşlarımız konusunda hassas dayranıldı. Onlar için ulaşılabilir bir yerleşme alanı planlıyoruz. Buna ilave bisiklet yolları da planda önemli bir yer teşkil ediyor. Projede sıcak sular bölgesinin korunmasına özen gösterildi ve Sivrihisar 1, Gazi Yakup Satar ve Hasan Polatkan caddelerinde ticari alanların kurulması düşünülüyor." 


Halkın katılımı ve projenin şeffaflığı için UGM kurulacak 


Kentsel dönüşüm ve Riskli Alan projelerini Eskişehirlilere anlatabilmek ve hak sahibi olanlara dönük olarak, 'Uzlaşma Görüşmeleri Merkezi (UGM)' projesini geliştirdiklerini söyleyen Yılmaz Büyükerşen, "Merkezde, Riskli Alan ve kentsel dönüşüm projelerine ilişkin yapılan tüm çalışmalar; teknolojik imkanlardan da yararlanılarak, Eskişehir halkının beğenisine sunulacak. Böylece bölgede mülkü bulunan hak sahipleri ve tüm Eskişehirliler; imar planı taslakları, kentsel tasarım projesi taslakları ve proje maketi inceleme fırsatına sahip olacak" dedi. 


UGM'de; sergi alanları ve sunum alanlarında Riskli Alan projesi, Eskişehir halkı ile paylaşılırken, uzlaşma ofislerinde de birebir uzlaşma görüşmelerinin yürütüleceğini anlatan Yılmaz Büyükerşen, "Bu sayede sergi alanını gezen, sunumu izleyen ve maket üzerinden projeyi gören hak sahipleri, doğrudan uzlaşma ofisine geçerek, birebir görüşmelerini gerçekleştirebilecek. Bu görüşmelerde; hak sahiplerine alternatifler önerilecek ve hak sahiplerinin tercih ettiği alternatif üzerinden uzlaşma tutanakları imzalanacak" diye konuştu. 

UGM'de tüm çalışmaların sunulması ve anlatılması ile projeye Eskişehirlilerin katılımının ve şeffaflığın sağlanmış olacağını vurgulayan Yümaz Büyükerşen, şu değerlendirmeyi yaptı:


 "Uzlaşma görüşmeleri sonrasında, halkın fikir ve önerileri de değerlendirilerek, imar planı taslakları, kentsel tasarım projesi taslakları son haline getirilerek ve uzlaşma tutanakları ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nm onayına sunulacak. Uygulamaya ilişkin süreç ise projenin onaylanmasından sonra netleştirilecek. Riskli Alan projesinin uzlaşma görüşmelerinin tamamlanmasının ardından UGM'de çalışmalar, Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanlarına ilişkin olarak, hak sahipleriyle uzlaşma görüşmeleri gerçekleştirilecek." 


İlçelere yönelik çalışmalarında çıkarılan yasaların da önemli etkisinin bulunduğuna işaret eden Yılmaz Büyükerşen, Bütün Şehir Yasası sonrası hizmet alanının yüzde 839 oranında arttığını bildirdi. 

Büyükerşen, dolayısıyla hizmet alanlarının bin 660 kilometrekareden 13 bin 925 kilometreye, sorumlu oldukları ilçe sayısının da ikiden 14'e, mahalle sayısının ise 539'a yükseldiğini belirtti. Artan sorumluluk alanlarıyla ilgili ilçelerde ve kırsalda gerekli çalışmaların konunun uzmanları tarafından yapıldığını belirten Büyükerşen, "Ayrıca gençlerden oluşan ekiplerle, vatandaşlarımıza ihtiyaçları konusunda sorular sorduk ve anketler yaptık. Belirlenen ihtiyaçlar önem sırasına göre ve bütçemizin yeterliliği oranında hızla yapılmaya başlandı. Seçim sonrası yaptığımız çalışmalarla, Yol Yapım Bakım Daire Başkanlığı, hizmetlerin yerinden yürütülmesine yönelik olarak Mihalgazi, Seyitgazi, Mihalıççık, Sivrihisar ve Mahmudiye-Hamidiye'de yol işleri şantiyeleri kurdu. Böylece gerek zamandan ve gerekse kaynaklardan tasarruf yapılarak, verimli çalışma yöntemini oluşturduk. Yaklaşık iki yıldır etkin ve verimli olarak, çalışmalar bu merkezlerden yürütülüyor" dedi. 


Büyükşehir Belediyesi'nin büyüyen sorumluluk alanında, üst yapısı bozulan yollardan, yama ile onarılamayacak olanların yenilenmesine ilişkin yapım çalışmalarının belediye ekiplerince gerçekleştirildiğini aktaran Yılmaz Büyükerşen, "2014 yılı içinde 113 milyon 313 bin 290 kilogram malzeme kullanılarak yapımı gerçekleştirilen asfalt kaplama alanı 703 bin 921 metrekareyi buldu" diye konuştu. 2015 yılında., ilçe kırsalında 191 bin 630 kilometre asfalt kaplama yapılırken, 84 bin 539 ton malzeme kullanılarak, 427 bin 790 metrekare alanda çalışma gerçekleştirildiği bilgisini veren Büyükerşen, "2015 yılında karla mücadele çalışmalarında toplam bin 580 ton tuz ve agrega karışımı kimyasal, buzlanmaya karşı riskli alanlara serildi. Ayrıca, bu yıl Şubat 2016 tarihine kadar yol bakım ve onarım malzemesi olarak toplam 831 bin 540 ton malzeme kullanıldı. Yine, yasa ile kırsalda bulunan 335 mezarlık bize devredildi. Bu mezarlıkların tamamının bakım ve genel temizliği Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldı" ifadelerini kullandı. 





Yangınla mücadele kapsamında inceleme çalışmaları başlattı 


6330 sayılı yasayla ilçelerden devredilen itfaiye hizmetleri için de yoğun bir çalışma içine girdiklerini dile getiren Yılmaz Büyükerşen, ilçelerde ve kırsaldaki mahallelerde yangınlara müdahale etmek için, gerekli incelemeler yapıldığını bildirdi. 


Büyükerşen, 'Takat yapılan incelemeler sonucu karşımıza çıkan manzara içler acısıydı. Yetersiz ve kalifiye olmayan personel, bakımsız ve yerinden kımıldamayan araçlar, olmayan itfaiye binaları bize bırakılmıştı. Hızla duruma müdahale ettik, öncelikle eldeki araçlar onarımdan geçirildi ve üç yeni araç hizmet vermeye başladı. Binalar yenilendi, daha önce 24 olan personel sayısı 69 kişi daha görevlendirilerek güçlendirildi. Nisan 2014 ile Ocak 2016 tarihleri arasında, ilçe itfaiyelerini verimli duruma getirmek için toplam 9 milyon 586 bin TL harcandı. Kırsal mahallerdeki yangınlara hızlı müdahale için öncelik sırasına göre 14 mahalle muhtarına yangın tankerleri teslim edildi." 


"Akıllı Kavşak ile trafikte elektronik denetim dönemi başlayacak" 


Yenilikçi bir yönetim anlayışıyla çalışan belediyelerinin teknolojik gelişmeleri Eskişehir'de ulaşım sorunlarının çözümünde maksimum ölçüde uygulamaya çalıştığının altını çizen Yılmaz Büyükerşen, bu kapsamda hayata geçirilen, Network Altyapılı Akıllı Kavşak Sistemi ve Trafik Kontrol Sistemi hakkında bilgi verdi. Büyükerşen, konuya ilişkin şunları söyledi: "Trafik Kontrol Merkezi'ne bağlı olarak yönetilen 17 akıllı kavşakta, trafik akışı merkez tarafından yönetilmektedir ve trafik sayımları kayıt altına alınmaktadır Önümüzdeki dönemde Akıllı Kavşak Sistemi'ne yeni kavşaklar ilave edeceğiz. Bu proje kapsamında kurulan tam adaptif akıllı kavşak sistemi ve Trafik Kontrol Merkezimizin Türkiye'de halen bir benzeri yoktur. Tüm kavşakların Network Trafik Yapısı ile kontrol edildiği tek sistem Eskişehir'de kurulmuş olan sistemdir. Sistemi yakında Eskişehir'de başlayacak olan hız, ışık ihlali ve park ihlallerinde Elektronik Denetim Sistemi ile entegre edebilecek bir altyapıya sahibiz." 


"Eskişehir, turizmde adı sıkça anılan bir kent haline geldi" 


Öte yandan, son yıllarda Türkiye turizminde adından sıkça söz edilen bir şehir haline gelen Eskişehir, yapılan uluslararası festivaller, eğitim kongreleri, kültür sanat etkinlikleri ve sportif faaliyetlerle yerli ve yabancı turistlerin terem ettiği yerlerin başında geliyor. 2000 yılı başlarında Eskişehir genelinde toplamda 300 odalı altı otel faaliyet gösterirken, Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği şehircilik projeleri ile 2015 yılı sonunda oda sayısı bin 800'e çıktı. Yılmaz Büyükerşen, "2001 yılından günümüze, şehirde konaklayan yerli ve yabancı turistlerin sayısında inanılmaz bir artış meydana geldi. Turizm işletme belgeli otellere 2001 yılında giriş yapan yerli turist sayısı 40 bin 856 iken, bu sayı, 2015 yılında 217 bin 539 oldu ve yüzde 435'lik bir artışla beş katlık büyüme gösterdi. 15 yıl önce şehirdeki otellere giriş yapan yabancı turist sayısı ise 1975'den 18 bin 179'a yükseldi ve yüzde 820'lik bir artışla dokuz katına çıktı. Şehirdeki turistik cazibe merkezlerinin çoğalması ile Eskişehir'de birden fazla gün geçiren turist sayısında da büyük artış gerçekleşti. 2001 senesinde otellerde geceleyen yerli ve yabancı turist sayısı 61 bin 268 iken, bu sayı 2015 yılında 388 bin 567'ye yükseldi" dedi. 


Son olarak kentteki park ve müzelere yoğun ilginin bulunduğunu sözlerine ekleyen Yılmaz Büyükerşen, "Büyükşehir Belediyesi tarafından Eskişehir'e kazandırılan Müzeler Kompleksi 2015 yılında 931 bin yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilirken, Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı ziyaretçi akınına uğradı. Park içinde bulunan Masal Şatosu, Bilim Deney Merkezi, Su Altı Dünyası ve Uzay Evi toplamda 1 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edildi" diye konuştu. 


Dünya


Geri Dön