24 / 04 / 2024

Eskişehir Riskli Alan projesi tanıtıldı!

Eskişehir Riskli Alan projesi tanıtıldı!

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi’ne hazırlatılan “Eskişehir Riskli Alan” projesi İstanbul’da tanıtıldı. Tanıtım toplantısında proje, maketi üzerinde incelendi.




Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi’ne hazırlatılan “Eskişehir Riskli Alan” projesi İstanbul’da tanıtıldı. Tanıtım toplantısında proje, maketi üzerinde incelendi.


İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Yerleşkesi’nde düzenlenen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Eskişehir’de görev yapan gazetecilerin katıldığı bilgilendirme ve tanıtım toplantısında Eskişehir’de bulunan riskli alanlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar tanıtıldı.


Riskli bölge için özel ve yeni bir plan


Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yenimahalle, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş mahallelerinde uygulanması planlanan proje hakkında bilgiler veren Mimar, Şehir Plancısı Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, “Eskişehir’de 8 mahallede uygulanması için hazırladığımız dönüşüm projesinde yer altı otoparkları, bisiklet yolları, yeşil alanlar, ticaret alanları, oteller ve yerleşim alanları yer alıyor. Porsuk çevresinde yeşil bir çevre planlanıyor” dedi.


Geniş bir kadro ile çalıştık


Çok geniş bir kadro ile çalıştıklarını ifade eden Gülersoy “yerinde ve yerli” bir dönüşüm hedeflediklerini dile getirdi. Gülersoy “Alan araştırması konusunda çok emek verdik. Çevre düzenlemesi konusunda titiz davrandık. Odunpazarı ve Tepebaşı belediyelerine de bizlere yardımcı oldukları için teşekkür ediyoruz.” dedi.


Kaldırım alanları 5 metreden az olmayacak


Hazırlanan planda en fazla 14 kat planladıklarını ancak bu 14 katı bile çok az yerde kullandıklarını belirten Gülersoy, mevcut 5028 olan konut sayısını yaklaşık 7200  konuta çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Mevcut Kurtuluş Pazar alanının yaklaşık yüzde 35’ini yeşil alan olarak planladıklarını ve altının da kapalı otopark olacağını belirten Gülersoy, ticaret bölgelerinde 6, 6.5  metreden az olmamak kaydıyla kaldırım alanları planladıklarını ifade etti.


Engelli vatandaşlarımız için ulaşılabilirlik ön planda


Gülersoy “Planlarda engelli vatandaşlarımız konusunda hassas davrandık. Onlar için ulaşılabilir bir yerleşme alanı planlıyoruz. Ayrıca bisiklet yolları da planımızda önemli bir yer teşkil ediyor” diye konuştu.


Ticari alanları belirledik


Gülersoy, proje ile sıcak sular bölgesinin korunmasına özen gösterdiklerini söyleyerek, Sivrihisar 1, Gazi Yakup Satar ve Hasan Polatkan caddelerinde ticari alanlar olmasını istedik.” dedi.


Deprem riskine karşı hem daha sağlam yapılar hem de estetik bir şehir planlaması hayata geçireceklerini belirten Gülersoy, bu alanlarda 50 metrekare ile 159 metrekare büyüklüğüne sahip konutlar planladıklarını dile getirdi.


Tanıtım toplantısının ardından Riskli alan Projesi ekibine teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen “ Hazırlanan bu proje ile Eskişehir kazanacak, Eskişehir halkı kazanacak. Gereken desteğin verilmesini arzu ediyoruz.  Bu proje için yoğun tempoda çalışan ekibe de çok teşekkür ediyorum” dedi. 



Eskişehir Büyükşehir Belediyesi




Haber 2 Eylül Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



2 Eylül Gazetesi köşe yazarı olan Deniz Çağlar Fırat bugünkü yazısında hala taslak aşamasında olan Eskişehir Riskli Alan Projesi'ni anlattı. Fırat, Projenin İstanbul'da tanıtıldığını belirtti.



Bilindiği üzere Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Teknik Üniversitesine hazırlatılan "Eskişehir Riskli Alan" projesi İstanbul'da tanıtıldı. Tanıtım toplantısında proje, maketi üzerinde incelendi. İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Yerleşkesi'nde düzenlenen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın da katıldığı bilgilendirme ve tanıtım toplantısında Eskişehir'de bulunan riskli alanlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar tanıtıldı. Toplantıya katılan gazetecilerden proje üzerine değerlendirmeleri takip ediyoruz. Konu Eskişehir'de birçok kişi ve kurum tarafından da değerlendiriliyor. Kimi eleştiriyor, kimi beğeniyor. Gelen eleştirilerin çoğu da siyaseten gelse de kimi eleştiriler de teknik anlamda gelmeye devam ediyor. Oysa konuya kent sosyolıjisi açısından yaklaşan değerlendirme sayısı şu ana kadar hiç olmadı. 

Kent Konseyi eski başkanı sosyolog Prof. Dr. Nadir Suğur ile konu hakkında görüşme yaptım. Nadir Hoca'nın değerlendirmeleri oldukça önemli. Projenin henüz taslak aşamasında olduğunu belirten Nadir Hoca, buna rağmen ciddi soru işaretlerinin kafasında oluştuğunu söyledi. Nadir Hocanın değerlendirmesine geçmeden önce projenin nasıl olacağını kısaca hatırlamak gerekiyor. 

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada "Hazırlanan planda en fazla 14 kat planladıklarını ancak bu 14 katı bile çok az yerde kullanıldı. Mevcut 5 bin 28 olan konut sayısını yaklaşık 7 bin 200 konuta çıkarmak hedeflendi. Mevcut Kurtuluş Pazar alanının yaklaşık yüzde 35'ini yeşil alan olarak planladı. Altı da kapalı otopark olacak. Ticaret bölgelerinde 6- 6,5 metreden az olmamak kaydıyla kaldırım alanları planlandı" denilmişti. 


ZEMİN SIVILAŞMASI HESAPLANDI MI? 


Nadir Hoca yaptığı değerlendirmede en önemlisinin çok yüksek katlı binalar olduğunu söyledi. 

'"Bunlardan en önemlisi ilgili bölge Porsuk civarında olduğu için çok yüksek katlı binalar risklidir. Eskişehir'de neredeyse hiç 15 katlı bina yok ama koskoca 4-5 mahalle yüksek katlı apartmanlarla projelendirilmiş. Oysa burası Porsuk civarı ve zeminde sıvılaşma var." 


PORSUK ÇEVRESİNE ÇİN ŞEDDİ 


Prof. Dr. Nadir Suğur bu değerlendirmesinin arkasından ekledi; "varsayalım ki binalar çok sağlam yapıldı. Oysa Eskişehir düz bir şehir içine sahip. En azından hava sirkülasyonu için Porsuk bir vadi görevi görüyordu. Yüksek katlı binalar Çin Şeddi gibi şehir içi hava sirkülasyonunu olumsuz etkiler. Geleceğe yönelik kent vizyonu dikey kentleşme değil yatay kentleşme olmalıdır" Kesinlikle çok ciddi ve önemli bir nokta olduğunu düşündüğüm için bu görüşü sizlerle paylaşmak istedim. Konuya kent içi hava sirkülasyonu ve Porsuk su havzası üzerinden bakılıp bakılmadığını bilmiyorum tabii ama bu değerlendirme üzerinden konunun tartışmaya açılması gerekliliğinin de doğduğunu düşünüyorum. Nadir Hoca, bu değerlendirmesinin ardından öneri de getirdi. Dedi ki; "Ağlar yerine daha az katlı binalara yönelmesi gerekir, Batıkent gibi. Porsuk civarındaki yapıların su ve kanalizasyon gibi alt yapı yatırımlarının çok maliyetli olması konusu da var. Katlı yapılarak müteahhitlere ve arsa sahiplerine rant bırakılması amaçlanmış''


DİĞER MAHALLELER DE ÇOK KATLI İSTERSE.. 


Ve uyardı; "Batıkent tarzı bir kentleşme modeli daha uygun olurdu. Eğer bir mahallede 15 katlı binaya izin verirseniz bundan sonraki bütün mahallelerin kentsel dönüşümü için yine yüksek katlı binalara yönelmek zorunda kalırsınız. Belediyeler mahkemelik olur ve davaları kaybetme ihtimalleri çok yüksek. Diğer

mahallelerdeki vatandaşlar haklı olarak 'Biz de çok katlı istiyoruz' der. Eskişehir de bu şekilde çok katlı apartmanlı bir beton yığınına dönüşür." Prof. Dr. Nadir Suğur'un değerlendirmeleri böyle. Konuya bu açıdan henüz kimse bakmadığı için geleceğin Eskişehir'i inşa edilecekse dile getirmekte fayda olduğunu düşündüm. 




Deniz Çağlar FIRAT/2 Eylül Gazetesi


Haber Dünya Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Eskişehir'in 8 mahallesinde kentsel dönüşüm için hazırlanan proje tamamlandı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Teknik Üniversitesi'ne hazırlatılan 'Eskişehir Riskli Alan' projesi İstanbul'da tanıtıldı. Tanıtım toplantısına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt katıldı. Projeyi hazırlayan Mimar, Şehir Plancısı Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, kentin 8 mahallesindeki mevcut 5 bin 28 konut yerine 50 metrekare ile 159 metrekare arasında değişen 7 bin 200 konut yapılacağını belirterek, "Dönüşüm projesinde yeraltı otoparkları, bisiklet yolları, yeşil alanlar, ticaret alanları, oteller planlandı. Ayrıca Porsuk Çayı çevresinde yeşil çevre düzenlemesi öngörülüyor" dedi. 


Riskli bölge ilan edilen Mustafa Kemal Paşa, İhsaniye, Hacıalibey, Yenimahalle, Işıklar, Mamure, Deliklitaş ve Kurtuluş mahallelerindeki projede en fazla 14 katlı yapılaşma planlandığını anlatan Gülersoy, "Planlarda engelli vatandaşlarımız konusunda hassas davrandık. Onlar için ulaşılabilir bir yerleşme alanı planlıyoruz. Ayrıca bisiklet yolları da planımızda önemli bir yer teşkil ediyor. Proje kapsamında yapılacak kaldırımların genişliği 5 ile 6.5 metre arasında değişiyor" diye konuştu. 


Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen "Hazırlanan bu proje ile Eskişehir kazanacak, Eskişehir halkı kazanacak. Gereken desteğin verilmesini arzu ediyoruz" dedi. 


Dünya



Geri Dön