19 / 04 / 2024

Eskişehir Sanayi Çarşısı kaldırılacak mı?

Eskişehir Sanayi Çarşısı kaldırılacak mı?

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, EMKO'da esnafla buluştu. Kurt, her türlü engelleme ve baskıya rağmen Sanayi Çarşısı'nı kaldıracaklarını ifade etti. Toplantıya, Oto Tamirciler Odası Başkanı Halil Kılıç da katıldı.



Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, EMKO'da bulunan esnafla bir araya geldi. Toplantıya, önceki gün yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Oto Tamirciler Odası Başkanı Halil Kılıç da katıldı. 


Kurt, esnafın sorunlarını dinleyerek, sorunların çözümünde yerel yönetimlerle birlikte hareket ederek daha çabuk sonuç alacaklarını söyledi. Kurt, her türlü engelleme ve baskıya rağmen Sanayi Çarşısı kaldıracaklarını ifade etti. 


YÜZDE 401 TAMAM 


Kurt, Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili çalışmaların yüzde 40'ının tamam olduğunu, planların meclisten geçtiği takdirde yüzde 50'sinin tamamlanacağını belirtti. 2010 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı karar ile yaklaşık 650 dönümlük alanın kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğini hatırlatan Kurt, 2013 yılında da Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından dönüşüm yetkisinin Odunpazarı Belediyesi'ne devredildiğini söyledi.


PLAN İNCELENİYOR 


Kurt, Odunpazarı Belediyesi tarafından hazırlanan 1/5000'lik planların Ekim ayında Büyükşehir Belediye Meclisine gönderildiğini, meclisinin konuyu imar komisyonuna havale ettiğini anımsattı. 1/5000'lik plan önerisinin şuanda komisyon üyeleri tarafından incelendiğini anlatan Kurt, komisyon üyelerinden gelen öneriler doğrultusunda gerekli düzenlemelerin yapılacağını ifade etti. 


AYRINTI OLMAZ 

1/5000'lik planın büyük bir plan olduğunu, o yüzden ayrıntı olamayacağına dikkat çeken Kurt, "Burası 1/100 binlik ve 1/25 binlik planlarda ticaret, konut ve sosyal donatı alanlarından, alışveriş merkezlerinden oluşuyor. Yani artık orada, tamircilik, boyacılık, elektrikçilik gibi işler yapılamayacak. Yapılamadığı zaman da orada bulunan hem mülk sahiplerinin hem de kiracıların ne olacağı tartışılmaya başlanacak" dedi. 


KİRACI CİDDİYE ALMIYOR 

Mülk sahiplerinin birçoğu bu işe razı. Ama burada kiracı olan arkadaşlarımızın şimdiye kadar bu işi çok ciddiye almadıklarını gördüm. 30 yılda olmamış bundan sonra da olmaz nasıl olsa diyorlardı, onun için gevşektiler. Yani bize inanmıyorlardı. Bu işin ciddiyetini kavrayamadılar, arayış içine girmediler. Bir dükkan almak veya bir kooperatife girmek ya da yeni bir kooperatif oluşturmak gibi bir dertleri olmadı.


KENDİNİZE YER BULUN 


Planların onaylanması ve işlemlerin başlaması durumunda söz konusu alanda şu anda yapılan işlem yapılamayacak. Bu arkadaşlarımız kendilerine yer bulmak zorunda. Onun için bunların bir an önce hareketlenmesini sağlamak amacıyla bu bilgilendirmeleri yapıyoruz. Sizin de merak ettikleriniz varsa bize sorun, biz onlarla ilgili de açıklama yapalım, Ortada gizli saklı bir şey olmasın. 


HELALLEŞMEK İSTİYORUZ 

Bizim derdimiz bu Sanayi Çarşısı dönüşümü yapılırken herkesle helalleşmek. Herkesle iknalaşmak, uzlaşmak, birbirimizi ikna etmemiz gerekiyor. Yani 'benim dükkânımı elimden aldı, Allah belasını versin derse' ben üzülürüm. Ama şunu dedirtmek istiyorum, 'evet iyi bir iş oldu. Biz de şurada kira bile alamıyorduk, tuvaletimiz bile yoktu, Adam gibi bir yer kazandık derlerse sevinirim, 


ÇÖZÜM KALDIRMAK 

Dönüşümdeki amaçlarının para kazanmak ya da kar etmek olmadığını anlatan Kurt, "Amacımız düzenli bir şehir yaratmak. Şu anda orası şehrin ortasında. Çarşıda şuanda yaklaşık bin 700'e yakın iş yeri var. Her birine onar araç giriyor. Buna bir de şehir trafiği ekleniyor. Bunu düzeltmenin yolu burayı kaldırmak, değiştirmek. İkincisi burası düzenlendiği zaman düzenlenmiş sokaklar, düzenli caddeler, düzenli parklar yapıldığı zaman oraya gelecek kamu kurumları nedeniyle yeni bir çekim merkezi olacak" diye konuştu. 


ÇEKİM MERKEZİ OLACAK 

Söz konusu alanı kentin çekim merkezi haline getireceklerini söyleyen Kurt, "Emek, Erenköy, 71 Evler, Gündoğdu, Gökmeydan, Yenidoğan, Huzur, Çankaya, Vadişehir, Sultandere gibi bölgelerde insanların bütün ihtiyaçları orada çözülecek, Yani bunlar Köprübaşı'na gitmek zorunda kalmayacak. 

Köprübaşı'nın trafiği de dolayısıyla rahatlamış olacak. Oradaki hareketlilik de bu tarafa taşınmış olacak, Böylece imar planlarında şehre kazandırılması düşünülen ikinci merkez burası olacak" dedi. 


YATIRIMCI BULACAĞIZ 

2016 yılının sonunda inşaat çalışmalarını başlatmak istediklerini söyleyen Kurt, "Uzun süre alan çok iş var. Bu işlerin yapılabilmesi karşılıklı anlayışa bağlı. Çok büyük paralar gerektirir. Buna yatırımcı bulacağız. Bulduğumuz yatırımcıyla piyasadaki gibi kat karşılığı sözleşme yapmak suretiyle diyeceğiz ki 5 daire senin 5 daire senin. O anlaşmaya göre aldığımız mülkleri, daireleri arsa sahiplerine dağıtmak suretiyle işi gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu. il HM Başkan Kurt, ES TV'de Soner Yuksel'in hazırla yıp sunduğu 9:15 programına Konuk olarak, sanayi çar şıyla ilgili sorulara yanıt verdi. Amaçlan yaptırmamak Kurt, Sanayi Çarşısı konusunda AK Partilileri eleştirerek, "Amaçları bu işi yaptırmamak. CHP, Kazım Kurt puan toplar diye düşünüyorlar" dedi. Kurt, "AK Partili meclis müdür? Evet. Odunpazarı ve üyeleri ve yöneticileri  TOKİ  tarafından yapıldı. Orada Eskişehir yararına olacak hic beş binlik plan tartışıldı mı? 


Kurt, "AK Partili meclis üyeleri ve yöneticileri Eskişehir yararına olacak işe doğru bakmıyor. Sanayi Çarşısı'na cesaret edememişler. Bakmışlar zor vazgeçmişler. Biz cesaret ediyoruz. Biz burada vatandaşla uzlaşacağız, hakkını teslim edeceğiz. Ve burayı dönüştüreceğiz. 30 Mart'tan önce Büyükşehir'in CHP'li üyeleri hiçbir siyasi komplekse kapılmadan burası AKP'li belediye tarafından yapılsın' demiş. Niye yapmamışlar? Bunu sormayım mı? Onların yapmadığını yapmak istiyoruz" dedi. 


POLEMİK YAPIYORLAR 

Bu normal bir imar planı tadilatı değil. Arkadaşlar polemik yapıyor. Bu bir kentsel dönüşüm çalışması. Karapınar birinci etap projesi bir kentsel dönüşüm müdür? Evet. Odunpazarı ve TOKİ tarafından yapıldı. Orada hiç beş binlik plan tartışıldı mı? Binlik plan tartışıldı mı? Doğrudan proje yapıldı. Daireler belli oldu, mülk sahipleriyle proje üzerinden uzlaşma yapıldı. Planlar ondan sonra onaylandı. 


SADECE 3 KİŞİ GELDİ 

AK Parti İl Başkanı Dündar Ünlü bu konuda bize oldukça yardımcı olmaya çalıştı. Onun aracılığıyla ilişkileri kurduk. Planı yapan firma, AK Partili meclis üyeleri için bilgilendirme toplantısı yaptı. Gelmediler. Sadece üç kişi geldi. Bu işe ilgileri bu kadar. Amaçları bu işi yaptırmamak. CHP, Kazım Kurt puan toplar diye düşünüyorlar. Siyaset bu değil. Siyaset iş üretmedir. 

AK Partili arkadaşların böyle bir derdi ve hedefi yok. 


Geri Dön