18 / 04 / 2024

Eskişehir turizm yatırımcısının ilgisini çekiyor!

Eskişehir turizm yatırımcısının ilgisini çekiyor!

Son yıllarda yaşadığı dönüşüm ve gelişimle turizmde önemli bir atağa kalkan Eskişehir, hızlı trenle ulaşımın kolaylaşmasıyla birlike haftasonu turlarında da yerini almaya başladı.



Son yıllarda yaşadığı dönüşüm ve gelişimle turizmde önemli bir atağa kalkan Eskişehir, hızlı trenle ulaşımın kolaylaşmasıyerinyla birlike haftasonu turlarında da i almaya başladı. Kente dönük bu gelişmeler Türkiye'nin Venedik'i olarak nitelendirilen Eskişehir'e yatırım olarak geri dönüyor. Hayata geçirilen Porsuk Çayı projesi ve tarihi güzellikleriyle yerli yabancı birçok turistin ilgisini çekmeyi başaran Eskişehir, potansiyeliyle yatırımcıların odağına girdi. Yılda 60 bine yakın öğrenciye ev sahipliği yapan ve 200 binin üzerinde turist ağırlayan Eskişehir'de turizm belgeli konaklama tesislerinin sayısı 26'yı buldu. Gözler devreye girecek yeni yatırımlarda.  Anadolu ve Osmangazi üniversiteleriyle öğrenci şehri olarak akıllara yerleşen Eskişehir, hayata geçirilen Porsuk Çayı projesi ve tarihi güzellikleriyle yerli yabancı birçok turistin ilgisini çekmeyi başarırken, potansiyeliyle yatırımcıların odağına da girdi. Yılda 60 bine yakın öğrenciye ev sahipliği yapan Eskişehir'e yerli ve yabancı ziyaretçilerin sayısı 10 yıl içinde yüzde 200 un üzerinde artarak 206 bini geçerken, konaklama tesisi yatuırımlarıda hızlandı. 2004 yılında kentin tek 5 yıldızlı oteli Anemon Oteli'nin devreye girmesiyle birbiri ardına yeni tesis yatırımları da gündeme geldi. 

Geçen 10 yıllık süreçte konaklama tesis ve yatak kapasitesini hızla artıran Eskişehir'de turizm işletme belgeli otel sayısı 26'ya ulaştı. Geçen yıl Rixos. Turunç ve Divan Oteli gibi önemli yatırımların hizmete girdiği Eskişehir'de yeni yatırımlarda yolda. Hilton Doubletree Otelinin önümüzdeki aylarda devreye girmesi beklenirken, sektör temsilcileri Sarar Holding in de kente yatırım planladığını dile getiriyor. Özellikle son dört yılda önemli yatırımları kendine çeken Eskişehir'de yeni büyük yatırımla yatak kapasitesi de önemli ölçüde arttı. 


YATAK KAPASİTESİ YÜZDE 31 ARTTI 

Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün verdiği bilgiye göre 2012 yılında 19 tesis ve 2 bin 319 yatak kapasitesi olan Eskişehir. 2015 yılına gelindiğinden bu rakamı artırmayı başardı. Açıklanan istatistiklere göre 2015 yılında turizm belgeli tesis sayısı 26'ya, kapasite ise 3 bin 44'e yükseldi. 10 yıl önce kentin ilk beş yıldızlı otel yatırımlarından biri olan Anemon Eskişehir Oteli nin Müdür Yardımcısı Uğur Boran, son yıllarda artan ilginin pek çok nedeni olduğunu söylüyor. Eskişehir'in uğrak noktası olmasında hızlı trenin önemli bir katkısı olduğunu kaydeden Boran, ayrıca Eskişehir Biiyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve ekibinin kente yönelik projelerinin de çekim merkezi olmada önemli bir etkisi olduğunu söylüyor. Boran,  "Hızlı tren ile Ankara'dan bir saat 20 dakika, İstanbul'dan iki buçuk saatte ulaşımın sağlanabiliyor olması çok önemli. İnsanlar buraya rahatça gelebiliyor ve özellikle İstanbul ve İzmir'den haftasonu konaklamalı kültür turlarına katılabiliyorlar. Bu da kentin popülerliğini artıran bir faktör. Bunun yanı sıra Eskişehir. Başkan Yılmaz Büyükerşen ile çok fazla gelişti.  Ziyaretçilerin önemli bir kısmı belediyenin yaptığı faaliyetlerle geliyor. Ayrıca termal otelcilik de kentte turizmi çeşitlendirdi. Devreye giren yatırımlar, ileriye dönük projeler ve yatırımlarla kent, 2-3 yıl sonra daha fazla uğrak noktası haline gelecek" diyor. 


Kenti 12 kilometre boyunca baştan başa bölen Porsuk Çayı üzerinde gezen bot ve gondolları ile Venedik'e benzetilen Eskişehir için belediye kent turizminin öncüsü olacak projeler üretmeye devam ediyor. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen. tiyatro, opera, senfoni orkestrası gibi kültürel projeleri hayata geçirirken. TMO Siloları. Eski Sebze ve Meyve Hali. Eski Mezbaha gibi kentin kültürel değerlerine de restorasyon ve dönüşüm projeleri ile yeni işlevler kazandırdı. Bu yeni yapılanmayla kente ziyaretçi sayısı 200 binleri aştı. 10 yıl önce 68 bin ziyaretçi ağırlayan Eskişehir. 3 bin kadar vabaııcı turist ağırlayabil irken. 10 yıl sonra bu rakamı önemli ölçüde artırdı. Ziyaretçi sayısı 206 bini aşarken, bunun 15 bin 700 ii yabancı turist oldu. 


HARCAMALAR ARTMALI 

Bu artışın sevindirici olduğunu kaydeden Güney Marmara Turistik Otelciler Birliği (GÜNTOB) Eskişehir ve Bilecik Sorumlusu Fikret Karaçalı da gelen ziyaretçi sayısındaki artışa işaret ediyor. Yeni yatırımlarla birlikte oyuncu sayısının arttığına ve gelen ziyaretçilerin yaptıkları harcamalarında artması gerektiğine dikkat çeken Karaçalı. "Eskişehir'e günübirlik gelen bir "Eskişehir'de turizmin gelişmesi elbette ki bizi sevindirir. Fakat bir kentin binlerce yıllık tarihi ve değerleri yok sayılarak yapılmamalı. Eskişehir'e gelen turist anı ve hediyelik eşya olarak korsan gemisini ve gondolün maketini mi satın alacak? Bu simgeler mi Eskişehir'in kimliğini anlatacak?  İtalyanların ulusal simgesi haline gelmiş "gondol'' Eskişehir'i tanıtıcı afişlerde yer alıyor. Kapadokya'nın simgesi Peri Bacaları dır. Bodrum'un beyaz ve özgün mimarisiyle evleridir. Eskişehir'in ise bir tek özgün hediyelik eşyası lületaşıdır. Bunlara dikkat edilmeli" diyor. 



Capital 



Geri Dön