20 / 04 / 2024

Eskişehir URAYSİM temeli baharda atılacak!

Eskişehir URAYSİM temeli baharda atılacak!

Alpu'da yapılacak olan Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi Balkanlar'dan Avrupa'ya kadar bir çok ülkeye hizmet edecek. Merkezin temeli baharda atılacak. Anadolu Üniversitesi tarafından yapımına başlanacak.



Anadolu Üniversitesi tarafından yapımına başlanacak olan ve Ulusal Raylı Sistemler Mükemmeliyet Merkezi'nde (URAYSİM), başta milli Yüksek Hızlı Tren (YHT) olmak üzere Balkanlar'dan Avrupa ülkelerine kadar buradaki trenler test edilecek. Önümüzdeki yıl ilkbahar aylarında temeli atılması planlanan merkezi ise bütün dünya dört gözle takip ediyor.

 

URAYSİM'in sadece Türkiye'ye değil Balkanlar'dan Avrupa'ya kadar hizmet vereceğini ifade eden Rektör Gündoğan, "Bu coğrafyada böyle bir merkez yok. Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan, Orta Doğu'dan hatta Avrupa'dan birçok demiryolu aracı üreten firma test için buraya gelecek. Burada testler ve sertifikasyon yapılacak" dedi. 


İHALE ŞUBAT'TA 

Merkezde gelinen son noktayı da anlatan Gündoğan, "Bununla ilgili imar planı değişikliği yapıldı. İnşallah ocak-şubat gibi ihaleye çıkacağız. Merkezin de temelini mart-nisan gibi atmayı planlıyoruz. 240 milyonluk bütçemize 2015 yılında 300 milyonlu bir aktarma yapacağız toplamda 540 müyon lira olacak. Maliyeti daha da fazla olabilir. Çünkü önümüzde çok şeyler var" dedi. 


ALPU CANLANACAK 

Bu merkezin çok ciddi katkılar sağlayacağını düe getiren Gündoğan, "Alpu'da belirlenen 700 dönümlük alanda çeşitli binalar Kurulacak merkezden dikkat çeken Gündoğan, olmak istediklerini söyherkesin haberdar oldu- "1 ay önce Çek Cumhuhuriyeti Tabi şu anda yasallığını  ve merkezi bütün riyetı Devlet Demiryolları olarak bu projeye ortak dünyanın takip ettiğine CEO'su bize projeye ortak alamayız ama ben teklifi yapılacak. 3 tane hızlı tren setinin gireceği hangarla yapılacak. Dolayısıyla buraya bir yatırım da gelecek. Yani bu merkezin etrafı dolacak, Alpu'ya da canlılık getirecek. Tabi bu merkez sadece Alpu için değil, Türkiye ve Eskisehir için de çok önemli bir merkez. Ayrıca bu tür merkezden sadece Çek Cumhuriyeti ve Almanya'da var. Buradaki merkezler bizimkinden daha geri. Çünkü bu merkez yeni yapılacağından son teknoloji ile donatılacak" dedi. 

Öte yandan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ) tarafından üretilmesi planlanan milh Yüksek Hızlı Tren'in de testinin yapılacağı bu proje, Eskişehir'in Alpu Uçesinde hayata geçirilecek. 


Eskişehir Anadolu



Geri Dön