18 / 04 / 2024

Eskişehir'de 550 bin alabalık telef oldu!

Eskişehir'de 550 bin alabalık telef oldu!

Yenice Barajı'nda bulunan bir alabalık çiftliğindeki 550 bin balık telef oldu. Firmanın sahibi, "Yetkililerin bu konunun üzerine eğilmesini bekliyoruz. 900 bin liralık zararımız var" dedi.



Eskişehir'de bulunan Yenice Barajı'ndaki bir alabalık çiftiliğindeki 550 bin balık telef oldu.


Firmanın sahibi Mustafa Karanis, Yenice Barajı'ndaki alabalık üretime 3 yıl önce başladıklarını belirterek, tesislerinin yıllık 700 ton kapasiteyle çalıştığını kaydetti.


Sudaki oksijien değerlerinde dönem dönem düşüşlerin yaşandığını savunan Karanis, şöyle konuştu:


"Hiçbir zaman balığa zarar verecek seviyelere düşmemişti. Sudaki oksjien miktarı, ilk kez balığın yaşayamayacağı değerlere indi. Bu yıl 550 bin yavru balık atmıştık. 135-140 ton hasat yapmayı planlıyorduk. Oksijen değeri birden düşünce bütün stoğumuzu kaybettik. Bunun nedenlerini kestiremiyoruz. Göl kenarında bulunan tesislerin atıklarını ya da kimyasalları oksijenin sert düşüşüne sebep vermiş olabilir mi? Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerini bu konunun üzerine eğilmesini bekliyoruz. Biz de ülkeye katma değer yaratmak için uğraşıyoruz. Balığı 15-20 gün sonra hasat edecektir. Yaklaşık 900 bin liralık zararımız var."


Tesisin su ürünleri mühendisi Suat Onar ise bugüne kadar böylesi bir olumsuz durumla karşılaşmadıklarına değinerek, sudaki oksijen değerindeki düşüşün araştırılmasını istediklerini vurguladı.


AA




Geri Dön