24 / 04 / 2024

Eskişehir’de inşaat sektörü şahlanacak!

Eskişehir’de inşaat sektörü şahlanacak!

İlk 3 ayda Eskişehir’de yapı ruhsatı verilen yapılarda bina sayısı yüzde 36 arttı. Bu artış, Eskişehir’de inşaat sektörünün önümüzdeki günlerde tekrar canlanacağının göstergesi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 yılı ilk 3 ayı iller bazında belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatı verilerini açıkladı. Buna göre Eskişehir’de yapı ruhsatı verilen yapıların bina sayısı yüzde 36, değeri yüzde 55, yüzölçümü yüzde 43 ve daire sayısı da yüzde 22 oranında artış gösterdi. Açıklanan verilere göre yapı ruhsatlarında görülen artış oranları Türkiye ortalamasının üzerinde çıktı.


Yapı ruhsat verilerinde görülen bu artış, Eskişehir’de durağan bir döneme giren inşaat sektörünün önümüzdeki günlerde tekrar canlanacağını gösterdi. 


Yapı ruhsatları geçtiğimiz yılın aynı döneminde ciddi düşüş göstererek sektörde durağanlığı işaret etmişti. Bu dönem görülen artışla sektörün hareketleneceği ortaya çıktı.


608 BİNAYA YAPI RUHSATI 

2016 yılının ilk üç ayında Eskişehir’de yapı ruhsatı verilen bina sayısı 608 olarak açıklandı. Bir önceki yılın aynı döneminde yapı ruhsatı verilen bina sayısı ise 446 olarak açıklanmıştı. Böylece yapı ruhsatı verilen bina sayısında bir önceki yıla göre yüzde 36,3 oranında artış yaşandığı ortaya çıktı. 


622 BİN METREKARE YÜZÖLÇÜM

Yılın ilk üç ayında Eskişehir’de yapı ruhsatı verilen binaların toplam yüzölçümü ise 622 bin 207 metrekare olarak açıklandı. Yapı ruhsatı alınan yüzölçümü artışı ise yüzde 43,2 olarak hesaplandı. 


566 MİLYON 85 BİN LİRA DEĞER BİÇİLDİ

2016 yılının ilk üç ayında yapı ruhsatı verilen yapıların değeri ise 566 milyon 85 bin 553 lira olarak açıklandı. 2015 yılının ilk üç ayında bu değer 365 milyon 397 bin 970 lira olarak açıklanmıştı. 

Böylece Eskişehir’de yapı ruhsatı verilen yapıların değerinde bir önceki yıla göre yüzde 55 oranında artış tespit edildi. 


3 BİN 325 DAİREYE YAPI RUHSATI 

Yılın ilk üç ayında yapı ruhsatı verilen binaların daire sayısına baktığımızda ise yüzde 22’lik artış olduğu dikkat çekti. Yılın ilk üç ayında yapı ruhsatı verilen binaların daire sayısı 3 bin 325 iken bir önceki yılın aynı döneminde yapı ruhsatı verilen daire sayısı 2 bin 726’ydı. 


TÜRKİYE GENELİNDE DURUM 

Türkiye genelinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların 2016 yılının ilk üç ayında bir önceki yıla göre de ciddi artışlar olduğu ortaya çıktı. Türkiye ortalamasında bina sayısı yüzde 28, yüzölçümü yüzde 31,6, değeri yüzde 38,5, daire sayısı yüzde 34,7 oranında arttı.


YAPI RUHSATI NEDİR?

Bir yapının inşa edilebilmesi için kanunen bazı izinleri almak gerekiyor. İnşaata başlanabilmesi için de alınması gereken ilk belge yapı ruhsatıdır. Yapı ruhsatı da; mücavir alanlar içerisinde ruhsata tâbi olan herhangi bir yapının inşaatına başlanabilmesi için belediyelerce, mücavir alan sınırları dışında Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) verilen izindir. Yapı ruhsatı, bir taşınmazın inşa edilebilmesi için gerekli inşaata başlama lisansıdır. Yani yapı ruhsatı inşaata başlanırken alınır. İnşa edilecek tüm yapılar için alınması zorunlu bir belgedir. Yani yapı ruhsatı, bir arazi üzerinde inşaat yapabilmek için ilgili belediyeden alınan inşaat iznidir.



Deniz FIRAT/2 Eylül Gazetesi


Geri Dön