20 / 04 / 2024

Eskişehir'de tarihi mekanların restorasyonu tamamlandı!

Eskişehir'de tarihi mekanların restorasyonu tamamlandı!

İstanbul'da tarihi dokunun yok edildiğine ve sinema ile tiyatro salonlarının kapatıldığına tanıklık edince, her sokağında bir sanat eserini bulunduran Eskişehir geliyor insanın aklına.



İnsanların caddelerde özgürce dolaştığı, her sokağında bir sanat eserin bulunduğu bir şehir düşünün. Tiyatro salonlarının kapatılmadığı, tarihi mekanların restore edildiği bir kent... 



İstanbul'da yaşayanlar için bu bir hayal hatta imkansız hayal olabilir. Ancak 6 saatlik uzaklıktaki Eskişehir özlemle andığımız, düşünü kurduğumuz şehri yaşatmaya çalışıyor. Şehre girer girmez, güzel sanatlar fakültesi öğrencileri tarafından yapılan heykeller sizi karşılarken, eski taş fabrika bacaları bir bianeli andırıyor. 



Pazar halinden Gençlik Merkezi'ne 

Şehir'in kendine has kültürü içinde batı ve doğu kültürlerinin sentezlendiğini göreceksiniz. Tarihi yapı kültür sanat etkinlikleriyle bir yandan gençlik merkezi olarak faaliyet gösterse de içerisinde yer alan küçük işletmeler Eskişehir halkına istihdam sağlıyor. 



AVM değil sanat galerisi 

İstanbul'un kalbi olarak nitelendirilen Beyoğlu'nda AKM'nin çürümeye bırakılmasına tanıklık edince, bir pazar halinin, kültür merkezine dönüştürülmesi heyecanlandırıyor insanı. Eskişehir gezimize Odun Pazarı ile devam ediyoruz. Odunpazarı Evleri Eskişehir'in dünya kültür mirasına eklediği en önemli eserlerden biri. Evliya Çelebinin de içinde bulunduğu pek çok gezgin tarafından övgüyle bahsedilen mimarisiyle insanı hemen içine çekcıı bir yer. Odunpazarı Evleri'nin tarihi Eskişehir tarihiyle özdeşleşiyor. Muhafaza ve restore edilmiş bu evler genellikle iki katlı. Bölgeyi gezerken aniden karşınıza çıkan şirin, tek katlı bahçeli evleri saymazsanız evlerin geneli bir taşra ihtişamıyla inşa edilmiş. Avludan içeri girer girmez sanat galerileri ve müzeler karşılıyor sizi. Ama öyle tamamen turizme hizmet veriyor sanmayın sakın. Evler restore edilmiş ama içerisinde yaşayanlar, İstanbul'daki gibi  TOKİ  konutlarına yollanmamış. 



Yurt Gazetesi



Geri Dön