16 / 04 / 2024

Eskişehir'in marka şehir projelerine turizm de eklendi!

Eskişehir'in marka şehir projelerine turizm de eklendi!

Eskişehir, marka şehir olma yolunda önemli mesafeler kat ediyor. Marka şehir olabilmek için öncelikle Eskişehir'i diğer şehirlerden farklı kılan özelliklerini öne çıkarmak gerekiyor.



Bu kapsamda kentin marka şehir olma yolundaki potansiyellerine son yıllarda turizm yani hizmet sektörü de eklendi. Bundan 10 yıl öncesine kadar Eskişehir, turizm sektörüyle tanışmazken bugün önemli otel zincirlerinin yatırımları halen devam ediyor. Yatak kapasitesi 11 bine ulaşan Eskişehir, turizm alanında hatırı sayılır bir yer edindi.Eskişehir'in turizm potansiyelini ortaya koyması noktasında sadece Odunpazarı ve şehir kültürü ile yetinmemiz mümkün değil. Çünkü Eskişehir'in ilçeleri inanç turizmi açısmdan da önemli değerleri bünyesinde barındırıyor. Sivrihisar'da bulunan Ermeni Kilisesi ve Ulu Camii, Seyitgazi'deki Seyit Battal Gazi Türbesi bunlardan bazıları. Sahip olduğumuz bu değerleri dğoru bir stratejiyle tanıtabilirsek kentin turizm alanındaki enstrümanları daha da gelişecek. Bu konuda kayda değer çalışmalar yapıyoruz. 



Yüksek hızlı trenle İstanbul'dan başlayan ve içinde Eskişehir'in inanç turizmi noktalarının yer aldığı, Konya'da son bulan bir turizm rotası belirledik. Bu konuda da birçok kurum ve kuruluş ile görüşmeler yapıyoruz. 



5 milyar dolarlık ihracat hedefi 

Kentimizin dış ticaret performansına baktığımızda ise ihracattan söz etmek isterim. Geçen yıl 2.2 milyar doları bulan ihracatın 2023 yılında 5 milyar dolara çıkmasını hedefliyoruz. Eskişehir'in bu hedefmi gerçekleştirmesi için ise uluslararası arenada daha çok marka ile kendisini göstermesi gerekiyor. Bu doğrultuda rekabet gücünü artıran, küresel pazarlarda daha üst sıraları hedefleyen, yenilikçi, Ar-Ge ve inovasyona önem veren, teknolojik üretim yapabilen KOBİ'lerimizin sayısının artması gerekiyor. Küresel boyutta markaları ile adından söz ettirebilen Eskişehir, aynı zamanda sahip olduğu maddi zenginliği kentsel yaşam kalitesine, hizmet sektörünün gelişmesine, eğitim ve sosyal yaşam imkanlarının daha da artmasına olumlu etki edecek. 



Kişi başına düşen gelir 30 bin doları bulabilir Bugün itibariyle kişi başma düşen 14 bin dolarlık gelir ile Türkiye ortalamasının yüzde 40 üstünde olan Eskişehir, marka şehir yolundaki atılımlarını gerçekleştirebildiğinde 2023 yılı içinde kişi başına düşen gelir 30 bin doları bulacak. Elbetteki şehrimizin en köklü ve güçlü ekonomi kuruluşu Eskişehir Ticaret Odası olarak amacımız marka şehir olma yolundaki Eskişehir'in potansiyel ve imkanlarını daha çok değerlendirmesi yönünde. Bu hedefle Eskişehir'i Afrika'dan Asya'ya, Amerika'dan Avrupa'ya çok geniş bir yelpazede tanıtmak için çalışmalar gerçekleştiriyor, ulusal ve uluslararası fuarlarda yer alıyor, ticaret heyetleriyle bir araya geliyor, işbirliği anlaşmaları yapıyoruz. Köklü ve güçlü ticaret hamleleri aracılığı ile Eskişehir'in marka şehir olma yolundaki iddiası için üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz. 



Dünya Sektörel Ek


Geri Dön