19 / 04 / 2024

Essentium Grubu 4 yeni HES projesi yapacak!

Essentium Grubu 4 yeni HES projesi yapacak!

Essentium Grubu Üst Yöneticisi Susana Monje, Kayseri, Giresun, Ardahan ve Düzce'ye yapacakları 4 yeni hidroelektrik santrali projesinin değerinin 56 milyon avro olduğunu bildirdi



Monje, Essentium Grubu'nun Türkiye'de yapacağı yeni yatırımların finansmanı için TSKB ile gerçekleştirilen kredi sözleşmesi imza töreninde yaptığı konuşmada, enerjinin çok güncel bir konu olduğunu ve bu konuyla ilgili alternatif yaklaşımları bulunduğunu belirtti. Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine işaret eden Monje, bu kaynakların kullanılması için yapılan yatırımların desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye'de hidroelektrik santrali yapma kararını 1,5 yıl önce aldıklarını anlatan Monje, şunları kaydetti:

"Bu zaman içerisinde çeşitli alternatifleri araştırdık ve 4 proje oluşturduk. Toplam 42 megavat kapasitesi olan ve TSKB tarafından finanse edilen projeler, bizi bu günümüze getirdi. Kayseri, Giresun, Ardahan ve Düzce'ye yapacağımız 4 yeni hidroelektrik santrali projesinin toplam değeri 56 milyon avro ve bunun 42 milyon avrosu TSKB tarafından finanse ediliyor." Susana Monje, yeni proje çalışmalarının eylül ayında başlayacağını, 2011 yılının Nisan ayında 4 projede de üretime başlamak istediklerini bildirdi.

"MADENCİLİK ALANINDA DA YATIRIMLARIMIZ OLACAK"
Söz konusu yeni projelerin yanı sıra 8 değişik konumda bulunan projelerle de ilgilendiklerini kaydeden Monje, şöyle konuştu: "Bu projelerle Türkiye'de 100 megavatlık elektrik enerjisi üretimine sahip olacağız. Bu vesileyle Sivas'taki Yeşil hidroelektrik santralinin de eylül ayında açılışını yapacağımızın müjdesini vermek istiyorum. Bu tesisin kapasitesi 14 megavat olacak ve bu proje ile Essentium Grubu, Türkiye'de ilk defa elektrik üretimine ve satışına başlayacak. Yenilenebilir Enerji Yasası'nın çıkması ve şartların uygun olması halinde Türkiye'de güneş enerjisine de yatırım yapmayı düşünüyoruz. Aynı zamanda grup olarak çimento sektöründe de faaliyet gösteriyoruz. Yakın zamanda madencilik alanında da yatırımlarımız olacak." Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Monje, bir soru üzerine, Türkiye'deki yatırımlarını mevcut elektrik fiyatları politikası altında yaptıklarını ve bu durumdan da memnun olduklarını söyledi. Monje, "Güneş enerjisi yatırımı için ise yeni yasayı bekliyoruz. Bu konuda İspanya'nın iyi bir know-how'ı var. Bunu Türkiye'ye taşımak istiyoruz" dedi. Madenciliğe ilişkin de Monje, Essentium Grubu'nun kökeninin madencilikten geldiğini, Türkiye'de ilgilendikleri madencilik projelerini de yıl sonuna kadar açıklayacaklarını bildirdi.

ENERJİ PROJELERİNE 1,2 MİLYAR DOLAR FİNANSMAN
TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu da, enerji sektörünün çok önemli olduğunu ve diğer sektörlerin gelişimini de sağladığını vurguladı. Son 6 yıldır özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanını yaptıklarına işaret eden Eroğlu, bugüne kadar toplam 80'e yakın projeyi finanse ettiklerini söyledi. Bu projelerin toplam üretim kapasitesinin 2 bin 100 megavat ve toplam finansman tutarının 1,2 milyar dolar olduğunu anlatan Eroğlu, 4 rüzgar, 2 jeotermal ve 71 adet hidroelektrik santralinin finansmanını yaptıklarını ifade etti. Eroğlu, bugüne kadar finanse ettikleri projelerden 24'ünün bittiğini ve fiilen elektrik üretimine başladığını belirterek, "Bu projelerin toplam üretim kapasitesi 550 megavat civarında, harcadığımız finansman ise 600 milyon dolara yakındır. Enerji sektörüne desteğimiz devam edecek. Essentium Grubu'nun yapmış olduğu bu yatırım, diğer İspanyol şirketlerini de önünü açacaktır" şeklinde konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Eroğlu, bir soru üzerine çevreye uyumlu olmayan hiçbir projeyi desteklemeyeceklerinin altını çizdi. Halil Eroğlu, enerjiye hangi yıldan itibaren destek verdikleri yönündeki bir soruyu ise şöyle yanıtladı: "Bahsettiğim rakamlar, 2004 yılından itibaren verdiğimiz desteklerdir. Dünya Bankası'ndan doğrudan yenilenebilir enerjiye verilmek üzere almış olduğumuz 420 milyon dolar gibi yeni bir kaynağımız var. Ancak biz bu sektöre ne kadar kaynak gerekiyorsa o kaynakları da bitirdiğimiz sürece yenilerini uluslararası piyasalardan bulabileceğimizi görüyoruz. Son zamanlarda Japonların da bu konuya ilgisinin arttığını görüyoruz. 420 milyon dolarlık kaynağı bugün bile bitirebiliriz. Projeler olursa memnuniyetle hepsini verebiliriz. Arkadaşlarımız bu çaba ile çalışmaya devam ederse, sanıyorum ki yıl sonuna kadar bu kaynağı bitiririz."

YILDA 340 MİLYON KİLOVAT SAATLİK ÜRETİM
Essentium Enerji Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ali Berkan Ateş de, Essentium Grubu'nun merkezinin Madrid'de bulunduğunu ve İspanya haricinde Türkiye, Fas, Meksika ve Estonya'da çimento, hazır beton, madencilik ve enerji alanlarında faaliyetleri olduğunu bildirdi. Grubun Türkiye'deki yatırımlarının 500 milyon doların üzerinde olduğunu dile getiren Ateş, "Grup, bu rakamlarla Türkiye'deki en büyük İspanyol yatırımcı konumundadır" dedi. Türkiye'de yenilenebilir enerji alanında ciddi büyüme fırsatları olduğuna inandıklarını belirten Ateş, yapacakları projelerle toplamda yılda 340 milyon kilovat saatlik (KWH) üretime sahip olacaklarını söyledi. İspanya Büyükelçisi Joan Clos ise, Türkiye ile İspanya arasındaki politik ilişkilerin iyi olduğunu, ancak bu güne kadar ekonomik ilişkilerin arzu edilen seviyede gelişemediğini belirtti.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

TSKB'den 4 hidroelektrik santrala 42 milyon euro
Yenİlenebİlİr enerji ve çevre projelerinin finansmanında öncü bir rol üstlenen TSKB, İspanyol Essentium Grubu'nun Türkiye'de kurmayı planladığı 4 yeni hidroelektrik santral için 42 milyon euro değerinde kredi sağladı.

Geçtiğimiz yıl Universal Çimento şirketini satın alan ve Türkiye'ye 400 milyon euroluk yatırım yapacağını açıklayan İspanyol Essentium Grubu'nun, kurmayı planladığı 4 yeni Hidroelektrik Santralı (HES) projesi için TSKB'den sağladığı kredinin imza töreni dün İstanbul'da gerçekleştirildi. HES'ler, Giresun, Ardahan, Düzce ve Kayseri'de inşa edilecek. Toplam kurulu gücü 42 MW olacak ve yılda toplam 130 mn kWh enerji üretecek HES'lerin 56 milyon euroya mal olması planlanıyor.

TKSB Genel Müdürü Halil Eroğlu, son 5 yıl içinde enerji portföyünü önemli ölçüde geliştirdiklerini belirterek, 'Son dönemde yabancı yatırımcıların da Türkiye'deki enerji potansiyelini fark ettiklerini ve enerji yatırımlarına ilgi gösterdiklerini görüyoruz. Türkiye'de en yüksek miktarda yatırım yapan İspanyol şirketi unvanına sahip Essentium'un kuracağı 4 HES için 42 milyon Euro gibi önemli bir oranda finansman sağlamaktan dolayı mutluyuz' dedi.

Essentium Enerji Yatırımları Yönetim Kurulu Üyesi Ali Berkan Ateş ise Türk ekonomisi ve sanayiinin büyüme potansiyeline inandıklarını vurgulayarak Türkiye'de enerji, çimento ve madencilik alanlarında en büyük yatırımı gerçekleştiren İspanyol şirketi olduklarını söyledi.
Akşam

Essentium'a 4 HES için TSKB'den kredi

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), İspanyol Essentium Grubu'nun Türkiye'de kurmayı planladığı dört yeni hidroelektrik santralı (HES) için 42 milyon euro değerinde kredi sağladı

Kredinin imza töreninde HES'lerin, Giresun, Ardahan, Düzce ve Kayseri'de inşa edileceği açıklandı. Toplam kurulu gücü 42 megavat olacak ve yılda toplam 130 milyon kilovatsaat enerji üretecek olan HES'lerin 56 milyon euro'ya mal olması planlanıyor.
TKSB Genel Müdürü Halil Eroğlu, TSKB'nin Türkiye'de sayıca en fazla yenilenebilir enerji projesini finanse eden kurum olduğunu belirterek, "Bu projeyle birlikte finanse ettiğimiz proje sayısı 72'ye ulaştı. Bunlar arasında 65 HES, 3 rüzgâr santralı, 2 jeotermal enerji santralı, 2 adet de metan gazından elektrik üretimi yapan santral bulunuyor" dedi.
Essentium Group Başkanı Susana Monje ve İspanya Büyükelçisi Joan Clos'un da katıldığı imza töreninde Essentium Enerji Yatırımları Yönetim Kurulu Üyesi Ali Berkan Ateş, Türkiye'de enerji, çimento ve madencilikte en büyük yatırımı yapan İspanyol şirketi olduklarını söyledi. Ateş, "Türkiye'de 100 megavata ulaşan yenilenebilir enerji portföyümüzü artırmak istiyoruz" dedi.
Milliyet

TSKB'den İspanyol Essentium'a HES kredisi

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) İspanyol Essentium Grubu'nun Türkiye'de kurmayı planladığı 4 yeni hidroelektrik santralı (HES) için 42 milyon avro değerinde kredi sağladı. Essentium Grubu'nun, Giresun, Ardahan, Düzce ve Kayseri'de inşa edeceği HES'lerin, kurulu gücü toplam 42 megavat olacak. Yılda toplam 130 kilovat enerji üretecek HES'lerin 56 milyon avro'ya mal olması planlanıyor.

Geçen yıl Universal Çimento şirketini satın alan ve Türkiye'de 400 milyon avro'luk yatırım yapacağını açıklayan İspanya'nın öne gelen şirtetlerinden Essentium Grubu'nun, Türkiye'de kurmayı planladığı 4 yeni HES projesi için TSKB'den sağladığı 42 milyon avro değerindeki kredinin imza töreni İstanbul'da yapıldı.

İmza töreni öncesi konuşan Essentium Group Yönetim Kurulu Başkanı Susana Monje, Grup olarak 1.5 yıl önce, Türkiye'de hidroelektrik santralı kurma kararı aldıklarını açıkladı. Bu konuda değişik alternatifleri etüt ederek, 4 proje portföyü oluşturduklarını belirten Susana, "Projelerimizin toplam yatırım değeri 56 milyon Avro. Bu yıl eylül ayında başlayan proje çalışmaları 2011'e kadar sürecek" dedi.

Yatırıma devam edeceğiz
Monje, "Essentium'un Türkiye'ye karşı bir kararlılığı var. Biz Türkiye'de beton ve çimentoda da varız. Güneş enerjisine ve yakın zamarda ise madencilikte yatırım yapmayı düşünüyoruz."
TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu ise "2004 yılından bugüne kadar 80'e yakın proje finanse ettik. Gücü toplam 2100 megavat olan projelere 1.2 milyar dolar finansman sağlandı. Bu projelerin 4'ü rüzgar, 2'si jeotermal, 71'i HES. Bunların arasındaki 24 proje tamamlandı" bilgisi verdi.
Radikal

Dört baraja 56 milyon Euro 

Essentium Grubu CEO'su Susana Monje, Kayseri, Giresun, Ardahan ve Düzce'ye yapacakları 4 yeni hidroelektrik santrali projesinin değerinin 56 milyon Euro olduğunu ve bunun 42 milyon Euro'sunun Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından finanse edildiğini bildirdi.

Söz konusu yeni projelerin yanı sıra 8 değişik konumda bulunan projelerle de ilgilendiklerini kaydeden Monje "Bu projelerle Türkiye'de 100 megavatlık elektrik enerjisi üretimine sahip olacağız" dedi.
Star


Geri Dön