25 / 04 / 2024

Eşyalı kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Eşyalı kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Kiralanan taşınmaz malın eşyalı olarak teslim edilmesi halinde, eşya listesinin de sözleşmeye eklenmesi gerekiyor. Peki, eşyalı kira sözleşmesi nasıl yapılır? Eşyalı kira sözleşmesinde kira bedeli nasıl belirlenir?



Eşyalı kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Kiralanan taşınmaz malın eşyalı olarak teslim edilmesi halinde, eşya listesinin de sözleşmeye eklenmesi gerekiyor. Kira sözleşmelerinde kira bedeli ev sahibi ve kiracısı arasında anlaşılarak belirleniyor. Taşınmazın içinde yer alan eşyaların çokluğu veya kalitesi kira bedelini etkileyebiliyor.


Bilindiği üzere Borçlar Kanunu gereğince kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Ayrıca, kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Yenilenen kira dönemlerinde kira bedeline yapılacak zam dönemin ÜFE oranlarından yüksek olamıyor.


Kira Bedeli Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.


Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır.


Dava açma süresi ve kararın etkisi

MADDE 345- Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir.


Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.


Kira zammı nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön