25 / 04 / 2024

``Eşyasını alan Ankara`ya geliyor``

``Eşyasını alan Ankara`ya geliyor``

Ankara Valisi Kemal Önal, kentsel dönüşüm projeleriyle sağlanan yeni yerleşim alanları sayesinde, gecekondulaşmanın Ankara'da sorun olmaktan çıktığını söyledi.



Önal, yaptığı açıklamada, vatandaşlara  Ankara  sorulduğunda "memur kenti" diye özetlediğini ifade ederek, ancak kentte "tarihi ve kültürel" alanda birçok birikimin olduğunu belirtti.

Ankara'nın, Anadolu'dan yapılan ilk göçün kapısı olduğunu, demografik yapısı incelendiğinde de devamlı artış aldığının gözlendiğini belirten Vali Önal,sonuçta ortaya çıkan altyapı sorunun da öncelikle çözümlenmesi gerektiğini söyledi.

Eşyasını alanın Ankara'ya geldiğini dile getiren Önal, şunları söyledi: "Bir takım sosyal tedbirlerle, başkente gelecek vatandaşı gelme düşüncesinden vazgeçirmemiz lazım. Şimdi 50'li yıllardan başlayan, 80'li yıllarda da büyük sorun olan gecekondulaşma, günümüz için Ankara'da sorun olmaktan çıktı. Bir zamanlar ikinci el inşaat malzemesi satan dükkanlar çok revaçtaydı. Şimdi artık bunlar teker teker kapanıyor. Bu ne demektir? Artık gecekondulaşma olmuyor. Son dönemlerde gecekondu satın alanların da çok az olduğunu düşünüyoruz. Bunları da hem belediye yıkım ekipleri, hem de polisiye önlemlerle önlemeye çalışıyoruz.

Özellikle son 2 senede çıkarılan kanunlar belediyelere kentsel dönüşüm alanında çok önemli yetkiler verdi."

Belediyelerin hızlı kamulaştırma yetkileri ile donatıldığını, hükümetin de kaynakları o tarafa doğru yönlendirmesiyle güzel çalışmalar yapıldığını ifade eden Önal, bunun en güzel örneğinin de hava alanı yolu üzerindeki gecekonduların yıkılmış olması olduğunu kaydetti. Önal, bundan sonraki çabalarının aynı bölgeye, vatandaşı sıkmayacak, çeşitli tesisleri içine alan, yeni semt ve mekanların oluşturulması olduğunu belirtti.

"İmar açısından Ankara'da hiç affedemediğim yanlışlar var" diyen Önal, şöyle devam etti: "Aslında Ankara yeni bir kent. Bu yeni yerleşim alanları çok daha

kapsamlı yapılabilirdi. Ancak imar konusundaki bir takım tecrübesizliklerimizle, zaman içinde bize sıkıntı yaratan yollar yapıldı. Mesela, Başkentin en büyük sıkıntısı, zeminden giden karayolu trafiğinin çok dar yollarda seyrediyor olmasıdır. Binaların yıllardır otopark ihtiyacı, belediyelere verilen otopark ücretiyle gerçekleştirildi. Halbuki keşke o ücreti verme yerine, her binanın müteahhidine, sahibine zorunlu olarak 5-10 araçlıkta olsa otopark yaptırma imkanına kavuşmuş olsaydık."

-METRONUN ÖNEMİ-

Metro çalışmalarına da değinen Önal, altyapının tamamlanmak üzere olduğunu, elektronik aksamının da süratle yapılıp, hizmete girmesi gerektiğini söyledi.

Başkentte nüfus artışının devam ettiğine dikkati çeken Vali Önal, "Trafiğe çıkan araç sayısında hiçbir kısıtlamamız yok. Üzülerek ifade edeyim, yeni yerleşim alanları yapılmasına rağmen, mevcut yerleşim alanlarındaki yollarımız ortada yine...Gene Kavaklıdere, Çankaya, Ulus, Kızılay, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Ziya Gökalp sıkışıyor. Yani buralara vatandaşa gelme diyemezsiniz ki... Vatandaş geliyor aracını park ediyor ve o sıkışıklığa kendisi neden oluyor. Sonra da yine kendisi şikayetçi oluyor" diye konuştu.

Kemal Önal, yapılması gerekenin toplu taşıma vasıtalarıyla trafiğin yerin altına indirilmesi olduğunu ifade ederek, bu konudaki çabaları desteklediklerini bildirdi.

JALE MÜMİNOĞLU


Geri Dön