19 / 04 / 2024

Ethem Sancak: Uçak alacağıma çiftlik kurarım

Ethem Sancak: Uçak alacağıma çiftlik kurarım

Paranın kitabını yazmaya hazırlanan Ethem Sancak, vatandaştan alınan katkı payı yüzünden Sağlık Bakanlığı'nın önlerini kestiğini düşünüyor



Uçak almak yerine bir çiftlik daha kurarım, 300- 400 kişi çalışır' diyen işadamı Ethem Sancak'ın tarım işine olan ilgisi artık kurduğu çiftliklerle daha somut hale geldi. Sancak'ın hastaneleri bir de rekor sahibi. Organ nakli konusunda dünya birincimiş. İşte Sancak'ın keyifle bahsettiği işleri:

Şu anda en çok sevdiğiniz işiniz nedir diye sorsam?
Benim şu anda en çok sevdiğim işlerimden birisi Denizli'deki çiftlik. Dünyanın en modern çiftliklerinden birini yaptık. İki yeni iş yaptık. Biri hastane, diğeri çiftlik. İkisinde de rekor kırıyoruz. Antalya'daki hastanemiz, organ naklinde ABD'lilerin elindeki rekoru aldı. Organ naklinde Arizona'da bir hastane yılda 300 vaka ile dünya birincisiydi. Biz 7 ayda 500 vaka yaptık. İmkanlarımız çok iyi. Ekibimiz, ekipmanlarımız çok iyi.

Her hastane başka bir konuda mı uzman?
Bugün iddia ediyorum, Bahçelievler'deki hastanemiz, dünyanın en iyi kalp hastanesi. Göztepe'deki hastanemiz, Türkiye'nin ilk özel kanser hastanesi. 13 hastanenin herbiri genel hastane ama bir konuda uzman.

Hastane işi karlı bir iş mi?
Kârlıydı ama sonra bakanlık sistemi değiştirdi. Vatandaştan alınan fark konusunda. O nedenle geçen yıl büyük kan kaybına uğradık ama şimdi tekrardan toparlanıyor. Biz orada çok büyük karların peşinde değiliz. Meşru karların peşindeyiz. Sosyal bir iş neticede. Hastanecilikte Sağlık Bakanlığı önümüzü kesmeseydi her ilde bir hastane açacaktık. Bu yeni konsept nasıl olacak bilmiyorum şimdi. Mevzuat sürekli değişiyor ve olaya devletçi bakış var. Liberal bir bakış yok.

90 MİLYON DOLAR ZARAR
Hastane yatırımınızın bakanlığın düzenlemeleri yüzünden olumsuz etkilendiğini söylüyorsunuz. Oysa hep Başbakan Erdoğan'ın eşinin sizin gizli ortağınız olduğu söylentisi vardı, değil mi?
Öyle olsaydı zarar etmezdim değil mi? Hastane işimiz geçen yıl 90 milyon dolar zarar etti. Bir de Emine Erdoğan gizli ortak diyorlar! Olsaydı kazanırdı, değil mi? Türkiye'de dedikodu yapmak bir haslet olmuş. Kapalı bir toplumuz herhalde o yüzden. Açık kent toplumunda dedikodu olmaz.

Çiftlik bir tane mi?
Bir tane ama devletten toprak istiyoruz, verirlerse yapacağız. Bir arada toprak bulmak çok zor. Varolan da devletin elinde. En son Iğdır'ın kaderini değiştirecek bir proje vardı. İhale açtılar. Ben Yaşar Grubu'nu ikna ettim ve ihaleye katıldık. Bir de ABD'den bir katılımcı... Orayı görmeden teklif verdi ve o aldı. Biz ikinci olduk. Sonra teminat mektubunu yaktı ve gelmedi. Normalde şartlarda bize vermeleri lazımdı. Ama 8 ay oyalayıp ihaleyi iptal ettiler. Şimdi ihaleye gir diyorlar ama girmiyoruz.

Medyada zarardasınız...
Medya benim şahsi işim. Grupla bir alakası yok. Kaybedince cebimden kaybediyorum. Ama tabii ne teknem, ne katım, ne uçağım var. İstemiyorum da. Bir uçakla bir çiftlik kuruyorsunuz ve 300-400 kişiye iş sağlıyorsunuz. Benim için bu çok daha önemli.

Bir kalp ameliyatı geçirdiniz değil mi?
Az daha ölüyordum. Dört damar değiştirdiler. Ama kalp krizi geçirmedim. Kolestrolüm çok yüksekti, hanım beni zorla doktora götürdü. Anjiyo yaptılar 'pat' diye. Dalga geçiyordum ama dediler ki şimdiye ölmüş olabilirdin, hemen ameliyat! 20 kilo verdim bir de.

Sigara içiyor musunuz?
30 yıl içtim. 12 yıl önce bıraktım ama işe yaramamış. Düşünün damarlardan biri sigaradan harap olduğu için kullanamadılar.
Şelale Kadak/Sabah


Geri Dön