29 / 03 / 2024

Etiyopya, Cibuti ve Çin 4 milyar dolarlık gaz projesi!

Etiyopya, Cibuti ve Çin 4 milyar dolarlık gaz projesi!

Etiyopya, Cibuti ve Çin ortaklığıyla hayata geçirilmesi beklenen 4 milyar dolarlık doğalgaz projesi Cibuti ve Etiyopya arasında inşa edilecek bir doğalgaz boru hattı, sıvılaştırma tesisi ve Cibuti’de inşa edilecek bir ihraç terminalinden oluşuyor.



Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanom, Etiyopya ve Cibuti ülkeleri arasında gerçekleştirilen bakanlar düzeyindeki ortak komite toplantısında proje hakkında bilgi verdi.


Toplantıda konuşan Adhanom, projenin Etiyopya ve Cibuti arasındaki çok sayıda iş birliği alanının bir parçası olduğunu söyledi. Tren hattı, otoyol ve enerji ağı projelerinin önemine değinen Adhanom, bu projeyle iki ülke arasındaki ekonomik entegrasyon sürecinin daha iyi ileriye götürüleceğini söyledi.


Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmud Ali Yusuf ise projenin gerçekleşmesi için büyük bir zorlukla yüz yüze kalacaklarını belirtirken toplantıların entegrasyon gündemini daha ileriye taşımayı hedeflediğini belirtti.


Proje, Cibuti ve Etiyopya arasında inşa edilecek bir doğalgaz boru hattı, sıvılaştırma tesisi ve Cibuti’nin Damerjog bölgesinde inşa edilecek bir ihraç terminalinden oluşuyor.


Her yıl 12 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak olan proje, 700 kilometrelik bir boru hattına sahip olacak. Proje sayesinde Etiyopya her yıl Çin'e 10 milyon metreküp LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) ihraç edecek. 


Üç yıl içinde bitirilmesi planlanan projeyi Çinli firma POLY-GCL Petroleum Group üstlenecek.


AA


Geri Dön