19 / 04 / 2024

Eureko Sigorta, DASK'ın 2010-2015 dönemindeki idarecisi seçildi

Eureko Sigorta, DASK'ın 2010-2015 dönemindeki idarecisi seçildi

Eureko Sigorta, Doğal Afet Sigortaları Kurumu´nun (DASK) 2010-2015 dönemindeki idarecisi seçildi



Doğal Afet Sigortaları Kurumu´nun (DASK) 2010-2015 dönemindeki idarecisini belirlemek için Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütülen seçim süreci sonucu Eureko Sigorta yeni dönemin de idarecisi oldu.  2005 - 2010 döneminde de kurum idarecisi olarak görev yapan Eureko Sigorta´nın Genel Müdürü Okan Utkueri sonuçtan duydukları memnuniyeti belirterek şunları ifade etti:
 
"Beş yıllık performansımızın takdir edilmesi ve DASK İdareciliğinin yeniden şirketimize verilmesi hepimizi gururlandırdı. İdareciliğimizin ilk döneminde başlattığımız projelerimizi ikinci dönemde geliştirerek sürdürme fırsatı yakalayacağız. DASK çatısı altında hem deprem ve sigorta bilincinin geliştirilmesi hem de Zorunlu Deprem Sigortasının yaygınlaştırılması için vargücümüzle çalışacağız. Deneyimimiz, uzmanlığımız, enerjimiz ve etik yaklaşımımız ile bu saygın görevi başarıyla yerine getirmeye devam edeceğiz."

1999 yılında meydana gelen Marmara ve Düzce depremleri sonrasında yapılan çalışmalar arasında en önemli başarı öykülerinden birinin DASK ve Zorunlu Deprem Sigortasının hayata geçirilmesi olduğunun altını çizen Utkueri, "Yaşanan büyük felaketi takiben, çok kısa süre içinde bu sistemin uygulamaya alınmasında ve bugün uluslararası arenada herkesin örnek gösterdiği bir model haline getirilmesinde büyük payı olan Hazine Müsteşarlığımız başta olmak üzere, tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ederiz" dedi.

Utkueri, sistemin en önemli gündem maddesinin sigortalılık oranının ve deprem güvencesine sahip konut adedinin artırılması olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: 
 
"Tanıtım ve bilinçlendirme çalışmalarına verdiğimiz ağırlık sayesinde sigortalılık oranını 2010´un ilk yarısı itibariyle yüzde 25´e yükselttik. Beş yılda Zorunlu Deprem Sigortası poliçe adedi yaklaşık yüzde 50 arttı. Bu sayede 3,3 milyon konutun Zorunlu Deprem Sigortasıyla güvence altına alınması sağlandı. Zorunlu Deprem Sigortası 2009´da sigorta sektörünün hayatdışı segmentinde en hızlı büyüyen iki branştan biri oldu. İlk hedefimiz, sigortalı konutların sayısını 5,5 milyona çıkarmak."

Ulaşılan noktada sigorta şirketlerinin ve aracılarının büyük emeği olduğunu ifade eden Utkueri, "Yapılan tanıtım ve iletişim faaliyetlerini, uygulamaya konulan yenileme indirimi, grup indirimi gibi avantajları daha etkin kullanarak Zorunlu Deprem Sigortası´nın yaygınlaştırılması konusunda tüm sektöre önemli görevler düşüyor. Zorunlu Deprem Sigortası poliçe artışına paralel olarak, 2000 yılında sadece 500 bin olan sektörün toplam konut paket sigortası adedi, 2 milyon düzeyine ulaştı. Zorunlu Deprem Sigortası sektöre yeni sigortalılar kazandırmak için önemli bir araç" dedi.
 
"Bugün her 10 kişiden 7´si Zorunlu Deprem Sigortası´nı biliyor"
 
Halkın sigorta bilincini artırmak, DASK ve Zorunlu Deprem Sigortasının bilinirliğini yükseltmek için son beş yılda yoğun iletişim faaliyetleri gerçekleştirildiğini aktaran Okan Utkueri, "DASK ve Zorunlu Deprem Sigortasına sosyal sorumluluk hassasiyetiyle yaklaştığımız bu çalışmalarda reklam ve halkla ilişkilerin yanında doğrudan iletişime odaklanarak başarılı sonuçlar elde ettik. Zorunlu Deprem Sigortasının bilinirlik oranı 2008´de yüzde 52 iken 2009´da yüzde 70´e yükseldi" diye konuştu.
 
Önümüzdeki dönemde DASK´ın bilinirliğinin artırılması, Zorunlu Deprem Sigortası bilincinin geliştirilmesi için iletişim faaliyetlerine devam edileceğini belirten Utkueri, "DASK´ın 10. kuruluş yıldönümünü kutladığımız 2010´a Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR´ı projesiyle başladık; 20 ilde 50 bin kişiye ulaştık. TIR´ımız Eylül´de de Batı Anadolu illerini dolaşacak" dedi.
 
Altyapı gelişecek, DASK teknoloji kullanımında referans merkezi olacak
 
Utkueri, katastrofik doğal afet yönetiminin teknoloji olmadan başarılı bir şekilde yönetilemeyeceğini, bu amaçla başta modelleme ve hasar tahmin uygulamaları olmak üzere teknolojiye yatırımların artarak süreceğini dile getirerek "Hedefimiz, ileri teknolojiyi kullanarak alanımızda uluslararası düzeyde referans merkezi olmak" dedi. Utkueri, Türkiye´nin deprem ve doğal afetlerle mücadelesini başarılı kılmak için gerçekleştirilecek bilimsel proje ve çalışmaları da DASK çatısı altında destekleyeceklerinin altını çizdi.

Utkueri, Eureko Sigorta´nın DASK idareciliğinde 2010-2015 vizyonuna ilişkin şunları söyledi:

"Zorunlu Deprem Sigortası´nın etkin teşvik ve takibi için yerel yönetimler ve diğer kamu kurumları ile daha yakın işbirliği içinde olacağız. DASK´ın ana işlevi olan hasar hizmetleri en önemli odağımız olmaya devam edecek. Acil eylem planı, hasar operasyonları ve ekspertiz işlemleri gibi alanlardaki sürekli iyileştirilme çalışmalarımızı aynı hızla sürdüreceğiz. DASK´ın büyüyen yapısını göz önünde bulundurarak, geleneksel reasürans enstrümanlarının yanı sıra, alternatif finansal piyasa ürünlerini de yakından takip edeceğiz."

Utkueri, DASK´ın en önemli konularından biri olan reasürans programlarına ilişkin olarak hem optimum korumanın alınması hem de maliyet ekonomisinin sağlanmasına büyük özen gösterdiklerini açıklayarak "Bu yapısıyla, DASK´ın reasürans programı kapasite olarak dünyanın en büyük ilk 10 programı arasında yer alıyor" dedi.

DASK´ın yeni Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı oldu

Okan Utkueri, toplantıda İdris Serdar´ın DASK Yönetim Kurulu Başkanlığı´ndaki görev süresinin dolduğunu, DASK´ın yeni Yönetim Kurulu Başkanlığı için Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Selamet Yazıcı´nın görevlendirildiğini de açıkladı. Utkueri, "Yeni dönemde yeni Başkanımızla birlikte göreve kaldığımız yerden devam edeceğiz" diye konuştu.

Eureko Sigorta hakkında
Eureko Sigorta, sigortacılık faaliyetlerine 1989´da Garanti Sigorta olarak başladı. Eureko B.V. ile Garanti arasında Mart 2007´de gerçekleşen ortaklık neticesinde şirket, Ekim 2007´den itibaren Eureko Sigorta adıyla hizmet vermeye başladı. Hisselerinin yüzde 80´i Eureko B.V.´ye, yüzde 20´si Garanti Bankası´na ait olan Eureko Sigorta, hayatdışında tüm branşlarda faaliyet gösteriyor.
 
Banka sigortacılığında 23´lük pazar payıyla liderliği elinde tutan Eureko Sigorta, Türkiye´de bu alanı en etkin kullanan sigorta şirketidir. Eureko Sigorta, Garanti Bankası, Denizbank ve Türkiye Finans ve Katılım Bankası´ndan oluşan banka dağıtım kanallarının yanı sıra yurt çapındaki yaygın acente ve broker ağı ile de müşterilerine sigortacılık hizmet ve ürünleri sunuyor.
www.eurekosigorta.com.tr

------

Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, Eureko Sigorta´nın DASK´ta yeni dönem hedeflerine ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında, DASK´ın yeniden idarecisi olarak belirlenmelerinin kendileri için büyük gurur kaynağı olduğunu ifade etti.
        
Utkueri, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türkiye´de deprem ve sigorta bilincinin geliştirilmesi için Eureko Sigorta´nın deneyimini, uzmanlığını, enerjisini ve etik yaklaşımını ortaya koyarak çalışacaklarını söyledi.
        
Eureko Sigorta olarak DASK´ın idaresinde temel hedefin, poliçe adetlerini artırmak ve hasar operasyonlarında mükemmelleştirmek olduğunu anlatan Utkueri, bu hedef doğrultusunda etik kuralları azami seviyede gözeterek kurumun tüm faaliyetlerinde en üstün teknolojileri kullanmayı, büyük depremlerde de Kurumun etkin hasar hizmeti verebileceği altyapıyı oluşturmayı ve böyle bir ortamda yeterli mali kaynağın hızla Kurum emrinde olmasını sağlayacak reasürans programlarını tesis etmeyi öncelik olarak kabul ettiklerini kaydetti.
        
Eureko Sigorta olarak DASK´ın bağımsız, her kuruma eşit mesafede, faaliyetlerini sosyal sorumluluk prensipleriyle icra eden kurum imajını korumak istediklerinin altını çizen Utkueri, kurum idarecisi kimliklerini bu hassasiyetleri dikkate alarak şekillendirdiklerini belirtti.
        
Utkueri, halkın, kamu kurumlarının ve dağıtım kanallarının yükselen duyarlılığı ile 2005 yılı sonunda yüzde 17 olan sigortalılık oranının bugün yüzde 25´e yükseldiğini, bugün itibariyle Zorunlu Deprem Sigortası kapsamındaki 13 milyon konuttan 3 milyon 250 bininin sisteme dahil edildiğini bildirdi.
        
Beş yılda Zorunlu Deprem Sigortası poliçe adedinin yaklaşık yüzde 50 artış gösterdiğini ifade eden Utkueri, son on yılda meydana gelen 260 adet hasar yapıcı nitelikteki deprem sonucunda, 11 bin sigortalıya yaklaşık 20 milyon lira tutarında hasar ödemesi yapıldığını belirtti.
        
İLK HEDEF 5,5 MİLYON ADET POLİÇEYE ULAŞMAK
Utkueri, Eureko Sigorta olarak TBMM gündemindeki yeni kanun tasarısının  yürürlüğe girmenin Zorunlu Deprem Sigortalı konut oranına olumlu yansıyacağını dile getirerek, şunları kaydetti:
        
"Kurumun reklam ve halkla ilişkiler faaliyetlerine ilave olarak; sigorta şirketleri ve acenteleri ile banka şubelerinin poliçe edindirme yönündeki çalışmaları ve kamu kurumlarının etkin kontrolü ile ilk hedefimiz 5,5 milyon adet poliçeye ulaşılmasıdır. DASK´ın ana işlevi olan hasar hizmetleri en önemli odağımız olmaya devam edecek. Acil eylem planı, hasar operasyonları ve ekspertiz işlemleri gibi alanlardaki sürekli iyileştirilme çalışmalarımızı aynı hızla sürdüreceğiz. Kurumun büyüyen yapısı öngörülerek; geleneksel reasürans enstrümanları haricinde alternatif finansal piyasa ürünleri ile kurumun hasar ödeme gücünün sürekli artırılması hedeflenmektedir."
        
İlk 5 yıllık idarecilik döneminde başlattıkları ve kuruma bilinirlik anlamında fayda getirdiğini gördükleri projelerine ikinci 5 yıllık dönemde de devam edeceklerini bildiren Utkueri, bu yıl Kuzey Anadolu Fay Hattı TIR´ı projesine de devam edeceklerini söyledi.
       
İletişim faaliyetlerine hız kesmeden devam edeceklerini ifade eden Utkueri, genç nesillerde deprem ve sigorta bilincini oluşturmaya yönelik Kısa Film Yarışması ise geleneksel hale getireceklerini kaydetti.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Hazine, DASK yönetimine yine Eureko'yu getirdi 

Marmara ve Düzce'de 1999'da büyük yıkımlara sebep olan depremlerin ardından Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kurulmuştu.

Zorunlu deprem sigortasını (ZDS) yaygınlaştırmaya çalışan kurum, 5 yıllık dönemlerle yönetimi bir özel şirkete devrediyor. Hazine Müsteşarlığı, DASK'ın yeni dönemdeki idarecisi için bundan önceki 5 yılda aynı görevi devam ettiren Eureko Sigorta'yı seçti. Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, "Bundan önceki görev dönemimizde sektördeki paydaşlara eşit mesafede durduk. Yeni beş yıllık dönemde de aynı duruşu sergileyeceğiz." dedi.

DASK'ın kamuda çalışanı bulunmuyor. Hazine, yönetim kurulu başkanlığı ve iki üye kendilerinde olmak üzere kamu idarecisi olarak sektördeki sigorta şirketlerinden birini seçiyor. Eureko Sigorta bu iş için dönemsel olarak sayının değişmesi kaydıyla 35-40 kişilik ekip bulunduruyor. Gelirlerin tamamını da kendi banka hesapları ve bütçesi bulunan DASK'a aktarıyor. 2005-2010 arasında bu görevi yürüten Eureko, ağustostan itibaren 2015'e kadar yeni dönemin de idarecisi olacak. Yönetim Kurulu başkanlığı görevini yürüten Hazine Müsteşarlığı Genel Müdür Yardımcısı İdris Serdar'ın yerini de yeni dönemde Selamet Yazıcı alacak. DASK tanıtımı için bundan önce 4-5 milyon lira harcayan kurum, bundan sonra da tanıtım kampanyalarına devam edecek.
Serkan Şahin/Zaman


Geri Dön