28 / 03 / 2024

Ev alacaklar banka kredi faizleri yükselmeden ev sahibi olmalı!

Ev alacaklar banka kredi faizleri yükselmeden ev sahibi olmalı!

Eskidji İzmir Bölge Ortağı Ali Erten, "Banka konut kredi faizleri en dip rakamları gördük. Özellikle kredi faizlerinde ve fiyatlarda artış eğilimi olduğuna dikkat ederek, alım düşünenlerin taleplerini ertelememelerini öneriyorum" dedi...



Eskidji  İzmir  Bölge Ortağı Ali Erten, konut kredi faizlerinin tarihin en düşük döneminde olduğunu belirterek, dolar ve euro kurundaki dalgalanmanın ardından Merkez Bankası'nm faiz artımı yaptığını hatırlatarak, "Banka konut kredi faizleri en dip rakamları gördük. Son bir ayda bu oranlarda artış . eğilimi var ve bu eğilim sürüyor. 

özellikle kredi faizlerinde ve fiyatlarda artış eğilimi olduğuna dikkat ederek, alım düşünenlerin taleplerini ertelememelerini öneriyorum. Hem faiz artışı, hem fiyatlarda artış derken bir süre sonra katlanmış toplam maliyetlerle karşılaşabilirler. 


Banka kredisi ile konut sahibi olmak isteyenler fırsatı kaçırmasın" dedi. Bankaların 1-120 arası konut kredi seçeneklerinin 0.67'den başlayarak 0.82'ye kadar değişik oranlarda gerçekleştiğini ifade eden Erten, kredi kullandırma ücreti ve ipotek masrafının ise bankalara göre değişiklik gösterdiğini vurguladı. 


Birçok inşaat firmasının uzun süredir artan maliyetleri kendi kaynakları ile sübvanse ettiğini belirten Erten, "Ancak özellikle kur artışına bağlı olarak ithal girdilerdeki artışı bir süre sonra fiyatlara yansıtmak zorunda. 


İHTİYACA GÖRE KONUT 

Öte yandan yeni KDV oranlarının yeni projelere getireceği ek maliyetler de göz önüne alınırsa gayrimenkul ve özellikle konut fiyatlarında önümüzdeki 6 ay içerisinde artış olacağını öngörüyoruz" dedi. Son yıllarda giderek daha küçük metrajlı ve nispeten uygun fiyatlı dairelere bir yönelim olduğunu, kriz ortamının getirdiği dalgalanmalarının yanı sıra iş ve gelir kaybı korkularının alıcıları, borçlanarak risk almaktansa daha kolay ödenebilir, daha uygun fiyatlı konutlara yönelttiğine dikkat çeken Erten, "Emlak 2 ana amaç için alınır. Birincisi ihtiyaç. İkincisi yatırım. Tabii ki en ideali 2 amacı birden gerçekleştirmesi. Ofis, dükkan, sanayi yapıları gibi ticari gayrimenkulleri alırken dikkat edilecek kriterler ile konut veya arsa alırken dikkat edilecek kriterler birbirinden farklı. Konut için yaşam alanının genelinde sağlanan konfor ve yapı güvenliği yanında değer artışlarına dikkat etmek gerekir. Konutta kira getirişi tabii ki önemli ama sırf kira getirişi için konut önermiyoruz. İşyeri, ofis gibi yatırımlarda direkt olarak bölgenin ticari kapasitesine ve kira getirişine bakmak gerekir. Bu tür gayrimenkullerde, aldığınız kirayla ödediğiniz parayı 10-12 yıl aralığında geri alabilirseniz iyi bir yatırım yapmış olursunuz. 

Bu rakam konutlarda 25-30 yıla kadar çıkar. Arsa yatırımları ise daha uzun vadeli, ancak en yüksek getiriyi sağlayan yatırımlardır. Arsaları, henüz daha çok gelişmemiş, ama gelişme potansiyeli olan , şehrin gelişme planlarına uygun bölgelerden seçmek gerekir" dedi. 


Habertürk Gazetesi Egeli Eki


Geri Dön