19 / 04 / 2024

Ev alacaklara devlet desteği başladı!

Ev alacaklara devlet desteği başladı!

26 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik, bugün yürürlüğe girdi. Böylece konut devlet yardımı için hesap başvuruları bugün kabul edilmeye başlanacak.



26 Şubat 2016 tarihinde 29636 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik, bugün yürürlüğe girdi. Böylece konut devlet yardımı için hesap başvuruları bugün kabul edilmeye başlanacak.


Ev alacaklara devlet desteği, ilk evini almak için hesap açarak para biriktirenlere yapılacak. Hesapta en az 3 sene boyunca para biriktiren kimselere, belli hesaplamalar dahilinde devlet katkısı ödenecek.


Ancak, şuan ev sahibi olup da ikinci evini almak isteyenler bu uygulamadan yararlanamayacak. Başvurunun onaylanması için devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7/4/2015 tarihinden itibaren tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal edinmemiş olması gerekecek.


Ayrıca devremülk alımlarında da devlet katkısı alınamayacak. Katılımcının eşinden ve birinci derece kan hısımlarından satın aldığı konutlar da devlet katkısı uygulamasına dahil edilemeyecek.


İlk devlet katkısı 2019'da

Konut yardımı uygulaması için banka hesabı, bankaların yurtiçi şubelerinde Türk Lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılıyor. Ancak konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor.


Açılan konut hesabında 3 sene boyunca aktif bir şekilde kalınması gerekiyor. Böylece para biriktiren katılımcılar devlet katkısı ödemesini 2019'da alabilecek.


En yüksek devlet katkısı 15 bin lira 

Konut yardımı adı altında katılımcıya ödenecek tutar, bankada durulan süreye ve bu süre boyunca biriktirilen paraya göre belli oranlarda ödeniyor. Ancak katılımcıya ödenecek destek 15 bin liradan yüksek olamıyor.


- Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ile 47 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15'i olup; Ancak ödenecek tutar 13 bin TL'yi geçemiyor.


- Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ile 59 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18'i olup; Ancak, ödenecek tutar 14 bin TL'yi geçemiyor.


- Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20'si olup; Ancak, ödenecek tutar 15 bin TL'yi geçemiyor.



Konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik tam metni!
Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Haber Milliyet / Uzmanpara'da şöyle yer aldı


Devlet destekli konut hesabı açılması ve işletilmesi ile devlet katkısına ilişkin esaslarda değişikliğe gidildi.


Devlet destekli konut hesabı açılması ve işletilmesi ile devlet katkısına ilişkin esaslarda değişikliğe gidildi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğine göre, konut hesabının açıldığı tarihte tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mal sahipleri adına konut hesabı açılamayacak.


Ayrıca konut hesabının vade sonu tarihinin resmi tatile gelmesi durumunda takip eden ilk iş gününde yapılan ödeme ilgili madde kapsamında ihlal sayılmayacak. Katılımcıların çekim hakkını kullanması halinde konut hesabında bulunan bakiye hesabın açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlar toplamından az olamayacak.


Düzenleme ile ayrıca katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için başvurduğu konut dışında 7 Nisan 2015'ten itibaren konut nitelikli başka bir taşınmaz edinmemiş olması gerekecek.


Milliyet / Uzmanpara


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Vatandaşı konut hayaline bir adım daha yaklaştırmayı hedefleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, ‘konut hesabı’ uygulamasına başvurular dün başladı. Uygulamayla bankalarda konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan vatandaşlara konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sine kadar devlet katkısı ödenecek. Ev alan vatandaşlar bu hesabı açtırırsa 15 bin TL’ye varan oranlarda destek alabilecek. Vatandaşın tasarrufunu kendilerinde değerlendirmesini isteyen bankalar birbirinden avantajlı konut hesapları oluşturdular. Türk Ekonomi Bankası, Halkbank, Ziraat, Garanti, İş Bankası ve Albaraka yönetmeliğin hayata geçtiği tarihten bu yana konut hesabı hazırlıkları yapan kuruluşlar arasında yer alıyor. 


İLK KATKI 2019 YILINDA

Destekten yararlanmak isteyenlerin en az 3 yıl birikim yapıp ilk evini alması gerekiyor. Bu hesapta para biriktiren katılımcılar, 2019'da devlet katkısının sahibi olabilecek. 


İlk konutu olmalı

Bu arada devlet destekli konut hesabı açılması ve işletilmesiyle devlet katkısına ilişkin esaslarda değişikliğe gidildi. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre konut hesabının açıldığı tarihte tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mal sahipleri adına konut hesabı açılamayacak. 


Akşam 


Geri Dön