26 / 04 / 2024

Ev alana teşvik!

Ev alana teşvik!

Sektör temsilcisiyle bir araya gelen Başbakan Davutoğlu ev alacaklara bir müjde verdi: "Konut kredilerinde yüzde 25 peşin yatırılan paraya yüzde 15 ila 20 destek vereceğiz"



İmar Kanunu'nda yapılması planlanan düzenlemeye itiraz eden inşaatçılar Ankara'ya çıkarma yaptı. Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliği koordinatörlüğünde düzenlenen İnşaat Sektörü Zirvesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla dün gerçekleşti. JW Marriott Otelde düzenlenen zirveye, Başbakan Davutoğlu'nun yanı sıra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ile 250'ye yakın sektör temsilcisi katıldı. Toplantının finalinde hükümetten konut alana teşvik geldi. Yaklaşık 5 saat süren toplantı sonucunda inşaatçıların sorunlarını dinleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, sektörün canlanması ve tasarrufun artması adına yüzde 15 ila 20 oranında teşvik uygulayacakları müjdesini verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Konut kredilerinde mecburi olarak yatırılan yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba, devlet yüzde 15-20 nispetinde katkıda bulunacak. 'Ben konut almak için para biriktiriyorum' diyen bir vatandaş, bankada bir hesapta para biriktirmeye başlarsa, konut aldığı anda hesapta ne kadar biriktirmişse, devlet ona yüzde 15 ila 20 katkıda bulunacak" dedi. 


TARİHİ BİR ZİRVE OLDU 


İnşaatçılar yaklaşık 5 saat boyunca Başbakan Davutoğlu'na sıkıntılarını ve sektördeki sorunları anlattı. Tarihi bir zirve olduğunu dile getiren sektör temsilcileri, karşılıklı görüşmeler sonucunda her iki tarafın da kabul edeceği bir sonuca ulaşılacağını bildirdi. Söz konusu imar kanunundaki yeni düzenlemelerin bu haliyle çıkması durumunda yeni proje üretmenin imkansız hale geleceğini dile getiren sektör temsilcileri, öneride bulunarak, "İmar artışı vergisinin arsa payına denk gelen bölümünden alınması bizim için en doğrusudur. Ancak belediyelerin kendi istekleriyle yaptıkları artıştan vergi alınması, haksızlık yaratıyor" dedi. Başbakan Davutoğlu sektörün isteklerini dinleyerek not aldı. Sektörün üzerindeki vergi yükünün ağırlığından bahseden sektör temsilcilerine Başbakan Davutoğlu, vergiler üzerinde düzenleme yapacaklarını söyledi. 


YABANCIDAN 15 MİLYAR ALIRIZ 


Mütekabiliyet Yasası ile yabancıya konut satışının daha iyi seviyeye gelmesi için Ekonomi Bakanlığı'na da öneride bulunan sektör temsilcileri, "Hükümetle birlikte yapılacak birkaç projeyle yurtdışından gelecek geliri, 3 yıl içinde 2.5 milyardan 15 milyar liraya çıkartırız. Yabancıya konut satışını patlatırız" dedi. Yakın zamanda Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile toplantı yapacaklarının bilgisini veren inşaatçılar TOKİ, Emlak Konut ve 30'a yakın şirketin işbirliğiyle özellikle Körfez ülkelerinde konut satışını artırmaya yönelik projeler geliştirdiklerini söyledi. 


RANT VERGİSİNİ DEĞERLENDİRECEĞİZ


Hükümet rant vergisi konusunda geri adım atmadı. Başbakan Davutoğlu, mevcut düzenleme için 1 yıldır çalıştıklarını belirterek, "Bu düzenlemedeki amaç en çok inşaat sektörünün işini kolaylaştırmaktır. Bir yerden tek imzayla bir değer artışı elde ediliyorsa, bu artıştan kamu da alacak. Ancak orada bir emsal düşüşü yaşanırsa da bu kaybı tanzim edeceğiz. Bu konuda bir düzenleme üzerine çalışıyoruz" diye konuştu. Davutoğlu, sektör temsilcilerinden üretken bir teklif geldiği takdirde yeni düzenlemeyle ilgili olarak tekrar değerlendirme yapabileceklerinin de altını çizdi. İnşaatçılar bu kararın sektör açısından çok olumlu olacağını dile getirdi. 


TALEPLERİ YERİNE GETİRECEĞİZ


Başbakan Davutoğlu, "İmar mevzuatı yeni baştan ele alınmalı. Dikey yapılaşma tercihleri ele alınmalı. Tarihi ve çevresel doku korunmalı. İşte istediğimiz bu bilinç. Ben, bu bildirgeyi, talepleriyle birlikte ama esas olarak özü ve felsefesiyle birlikte hükümet bildirgesi olarak görüyorum. Talepleriniz neyse yerine getireceğiz. Her adımda bu bilinçle davranılması konusunda, şirket temsilcilerinizi ve çalışanlarınızı bilinçlendirmenizde büyük fayda olduğu inancındayım" değerlendirmesini yaptı. 


Sabah


Geri Dön