19 / 04 / 2024

Ev aldıktan ne zaman sonra emlak vergisi ödenir?

Ev aldıktan ne zaman sonra emlak vergisi ödenir?

Taşınmaz mal sahiplerinin her sene iki eşit taksit halinde emlak vergisini ödemeleri gerekiyor. Peki, ev aldıktan ne zaman sonra emlak vergisi ödenir? Emlak vergisi mükellefiyeti ne zaman başlar?



Ev aldıktan ne zaman sonra emlak vergisi ödenir?

Emlak vergisi, Türkiye sınırlarında yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin sahipleri, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler emlak vergisini ödüyor.


Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Peki, gayrimenkullerin el değiştirmesi durumunda, söz konusu gayrimenkul için vergi ödemesi ne zaman ve kim tarafından gerçekleşiyor?


Emlak vergisi, taşınmaz malların el değiştirmesi durumunda; satışın gerçekleştiği sene verginin mükellefi eski malik oluyor.


Yeni malikin mükellefiyeti ise edinim tarihini takip eden sene başlıyor. Örneğin, 2014'te satın alınmış olan evlerin emlak vergisi ödemeleri bu sene başlarken; 2015 yılında yeni konut satın alanların emlak vergisi ödemeleri ise 2016 yılında başlayacak.


Ancak yeni malikin, belediyeye edinimin gerçekleştiği senenin sonuna kadar mal beyanında bulunması gerekiyor.



Emlak vergisinden muaf olan kişiler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön