26 / 04 / 2024

Ev alım satım vergisi nasıl hesaplanır?

Ev alım satım vergisi nasıl hesaplanır?

Tapu alım satım harcı gayrimenkul ya da taşınmaz alım satımında yapılan tapu hizmetinin karşılığı hizmeti alan kişiler tarafından ödeniyor. Peki, ev alım satım vergisi nasıl hesaplanır?



Ev alım satım vergisi nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu dairesindeki işlemlerin tamamlanabilmesi için belirlenen  oranda vergi ödemesinin yapılması gerekiyor. Ev alım satım vergisi tapu harcı olarak da biliniyor. 


2014 yılında yapılan düzenlemelere göre emlak alım satım vergisi binde 20 olarak belirlendi. Bu oran, hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi isteniyor. 


Ev alım satım vergisi  ödemeleri, tapu müdürlüğü tarafından belirtilen kurumlara yatırılıyor. Genellikle bu kurumlar, tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalar oluyor. Söz konusu banka ismi, tapu müdürlüğünden gelen mesajda belirtiliyor.


Tapu harcının ödenmemesi halinde işlem tamamlanamıyor. Harcın eksik ödenmesi ya da satış bedelinin gerçek satış bedelinden daha az gösterilip, buna bağlı olarak yine harcın eksik ödenmesi halinde ise ilgili kişilere üç katı tapu harcı cezası uygulanıyor.


Emlak alım satım vergisi hesaplama örneği...

-500 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 10 bin TL,

-400 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 8 bin TL,

-300 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 6 bin TL,

-200 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 4 bin TL,

-100 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için ise 2 bin TL.



Tapu harcı uzlaşma dilekçesi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön