28 / 03 / 2024

Ev alım ve satımında konut bedeli belirlemenin püf noktaları!

Ev alım ve satımında konut bedeli belirlemenin püf noktaları!

İhtiyaç durumunda elinizde bulunan evinizi satmak için son derece özen göstermeniz gereken, önemli detaylar vardır. İşte püf noktaları...




Ev sahibi olmak hemen hemen herkesin hayalidir. Hayali kurulan bir eve sahip olmak kadar, ihtiyaç durumunda elinizde bulunan evinizi satmak da son derece özen göstermeniz gereken çok önemli bir süreç.  Bu süreçte ise sizi ilgilendirmesi gereken çok önemli detaylar var.

Güncel ekonomik durumunuz, konut piyasası ile ilgili bilgi birikiminiz, sahip olduğunuz evin konumu ve fiziksel durumu, hatta evinizin bulunduğu mahalle bile evinizi satmak istediğiniz özen göstermeniz gereken başlıca detaylardan sadece birkaçı.


Kira Değerini ve Konut Bedelini Nasıl Hesaplayacaksınız?

Günümüz piyasa şartları içinde, konut değerini belirlemek için genel olarak uygulanmakta olan çeşitli yöntemler mevcuttur. Bu yöntemlerin en önemlilerinden biri kira fiyatı ile konut bedelini ilişkilendirmek. Bazı istisnai durumlar haricinde, güncel Türkiye bono tahvil getirisi senelik bazda %12 oranında sabittir. Bu orana %8 ila %12 olan enflasyon oranını da eklediğimizde, sahip olduğunuz bu konutun kira değeri ile konut bedeli arasında bir değer ortaya çıkar ki bu da 180 kat ile 200 kat arası bir değere tekabül eder.

Sonuç olarak örnek vermek gerekirse, kira fiyatı 1.000 Türk lirası olan bir evin konut bedelini, yaklaşık olarak yüz seksen bin ile iki yüz bin Türk lirası arasında bir bedel olarak belirlemeniz mümkündür.


Peki, Konut Bedeli Nasıl Artırılır?

Bahsi geçen yöntem ile meydana gelen fiyat sizi memnun etmemiş olabilir. Bu fiyattan memnun olmayabilir ve bu fiyatı artırmak isteyebilirsiniz. O hâlde yeni bir daire yapma maliyetini de göz önünde bulundurup hesaplama yaparak eklemeniz mümkün. Örnek olarak 100 metrekarelik alana sahip bir dairenin sıfırdan yapılması için çeşitli inşaat firmalarına danışarak bir fiyat aldınız. İlk çıkardığınız masrafa ekleme yapacağınız %30 ve %40 arasında değişiklik gösteren ve danıştığınız inşaat firmasının inşaata ek olarak yapacağı muhtemel çalışmalardan alacağı işçilik kârını da ekleyin.


Bu şekilde sizin elinizde en az 140 ve 150 bin TL arası gibi bir değer olacaktır.


Ekonomi7


Geri Dön