25 / 04 / 2024

Ev alırken komşular soruluyor, sosyal tesisler prestij katıyor!

Ev alırken komşular soruluyor, sosyal tesisler prestij katıyor!

Ev almaya karar verenlerin tercihlerinde belirleyici olan unsurlara, projenin mimarisi ve sosyal donatıları da katılıyor



Ev almaya karar verenlerin tercihlerinde belirleyici olan unsurlara, projenin mimarisi ve sosyal donatıları da katılıyor. Gayrimenkul uzmanları ve emlakçılar, tüketicilerin artık kendilerine geldiklerinde fiyat ve konum gibi temel bilgilerin yanı sıra golf pisti, squash kortu, sauna, yüzme havuzu gibi imkanların da olup olmadığını sorduklarını söylüyorlar. Turyap Yönetim Kurulu Üyesi ve Emlak İletişim Uzmanı Başak Soner konuyla ilgili olarak, “Komşulukta büyük etken oluyor. Türk halkı geleneksel alışkanlıkları ne kadar değişim yaşanırsa yaşansın hayatında arıyor. Ancak insanların artık sosyal donatılara büyük önem verdiği kesin. Projelerde de hep bu yönlü tanıtımlar gerçekleşiyor. İnsanlar için bir sınıf atlama, prestij olarak görülüyor.”

Aile yapısı dikkate alınmalı
Projelerdeki sosyal donatıların tüketicileri ev seçimi yaparken aldatmaması gerektiğine dikkat çeken Soner, şunları söyledi: “Golf pisti, squash kortu, sauna, yüzme havuzu gibi imkanları olan bir sitede yaşıyor olmak güzel ama bunlara tümüyle yabancı bir hayat sürdükten sonra ilerleyen yaşlarda kavuşmak sandığınız kadar cazip olmayabilir. Yine sadece kendinizi değil, sizinle birlikte yaşayanları da düşünmelisiniz. Kahve kültürüne alışkın babanızın briç kulübüne,yaşlı annenizin sosyal tesislere yönelik ilgisi sizinkine paralel değilse sonuç hüsran olabilir. İşiniz ve geliriniz dolayısıyla daha aynı koşullarda yaşama imkanınız olsa dahi seçiminizi geçmişteki yaşam tarzınızı ve yapınızı dikkate alarak yapmalısınız.  Bunun tam tersi de söz konusu olabilir. Böyle zamanlarda son derece özen göstererek şartlar elverdiği ölçüde yabancılaşma duygusunu minimize edecek semt ve ev tercihi yapılmalıdır.”

Çok çeşit var
Öyle bir dönemdeyiz ki her zevke hitap edecek seçenekler, çeşitli ödeme kolaylıklarıyla pazara sunulmuş durumda. ‘Bir odası eksik olsun ama şu projeden ev alayım’, veya ‘gerekirse ana caddeden bir sokak içeride ama mutlaka filanca semtte oturayım’ şeklinde tavizler verebilirsiniz. Bunları, hayatı bize zehir edecek tercihlerle karıştırılmamalıdır. Örneğin, eksik bir odadan kasıt, hayat boyu arzu ettiğimiz çalışma odamıza veda etmek anlamını taşımamalı. Dikiş diken veya yazmaktan hoşlanan biri, özel bir odaya gereksinim duyuyorsa, mahrum kaldığında eksiklik hissedecek ve mutsuz olacaktır. Yorucu tempoda çalışanların eve döndüğünde sessiz sakin bir ortama kavuşmak adına şehir merkezinden uzakta yaşamayı seçmeleri, asosyalleşip bunalıma girmek sonucunu getirmemeli.”

Uzun vadeli yatırım
Soner, şöyle devam etti: “Birikiminizi altına veya dövize yönlendirmeyip gayrimenkule yatırım yapmak istiyorsanız orta ve uzun vadede beklemeye hazırlıklı olmalısınız. Çünkü gayrimenkul kısa vadede prim yapmaz. Ekstra özellikleri olan bir mülk değilse bazen bekleseniz dahi sandığınız kadar kazançlı çıkmayabilirsiniz. Yatırım amaçlı mülk edinirken uzmanların görüşlerine başvurmak akıllıca olur. Açılacak yollar, tüneller, kentsel dönüşüm planları, yeni kurulacak AVM, üniversite, hastane, stadyum gibi oluşumlar gayrimenkulünüze değer katacaktır.”

Arsa yatırımı uzmanlık istiyor
Başak Soner, arsa yatırımlarının uzmanlık gerektiren konular olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “İmar durumu, yola terkleri, İSKİ, Çevre Bakanlığı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, TEK ve daha birçok kurum tarafından incelenmesi gerekir. Ticari amaçlı arsa yatırımları, şehirleşme ve yaşam başladığı anda değer kazanır. Ticari imarlı arsalar yeni yerleşimlerde 3-5 sene zarfında iyi prim yapmaktadır. Hedef, bu bölgelerde ticari imarlı arsalara yatırım yapıp gelecekte iyi bir market, alışveriş merkezi, küçük sanayi sitesi olarak kullanılacak potansiyel yatırım sahibi olmaktır. En basit örnekle anlatmak gerekirse; Ataşehir yerleşik hayata geçmeden girişindeki dükkan stoku prim yapmadı. Fakat daire almak yerine dükkan alanlar, hele iyi dükkanları seçebilenler hayli kazançlı çıktılar. Plaza, iş merkezi ve alışveriş merkezi arsaları haricindeki arsalarda, konum, yol cephesi, deniz-göl manzaraları ve cephe açıklığı fiyata etki eden faktörlerdir. Toplu ulaşım ve yol bağlantıları ile tarif kolaylığı da önemli etkendir.”
Mert Temizkan/Hürriyet


Geri Dön