19 / 04 / 2024

Ev alırken konut kredisi kullanılmalı mı?

Ev alırken konut kredisi kullanılmalı mı?

Cumhuriyet Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı olan Ceren Kumbasar okuyucunun sorduğu Ev alırken konut kredisi kullanılmalı mı? sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...



Seçimler bittiğinden beri İstanbul Anadolu yakasında bir ev arayışındayız. Sizin haber yaptığınız projeleri de tek tek gezdik. Seçimimizi eski bir binadan yana kullandık. Fakat bu sefer de nasıl almamız gerektiğine karar veremedik. Almayı düşündüğümüz ev 475 bin lira. Bizim 200 bin liramız var. Banka kredisi kullanırsak 1.12'den kullanmamız gerektiğini öğrendik ama bankalara her gidişimizde daha farklı bir rakam duyuyoruz. Acele edip daha da yükselmeden kredi kullanalım mı? Yoksa bekleyip para biriktirmeye devam mı edelim? Bize yardımcı olursanız çok seviniriz. Şimdiden cevabınıza teşekkürler. 


Türkiye'nin ve sektörün içinde bulunduğu koşulları değerlendirdiğimizde çok büyük bir avantaj görmediğiniz bir yatırıma, bir evin toplam tutarının yarısı bile cebinizde değilken girmek bana çok akıl kârı gelmiyor. Özellikle de yeni bir yapıdan bahsetmediğimiz için. Bu bina deprem yönetmeliğinden sonra mı inşa edilmiş? Kaç yaşında? Kira getirisi nedir? Eğer eski bir yapıyı, kira getirisi için tercih ettiyseniz bile, mutlaka önümüzdeki 3-5-10 yıl içindeki değer artışına bakmak gerekir. Bir proje sizi 2 yıl kira getirişiz bırakır ama sonrasında %yüzde 50 oranında değer artışıyla zaten bu getiriyi fazlasıyla kompanse eder. Eğer aynı şartlarda bir projeye karar vermiş olsaydınız ve o proje 0 faizle bir ödeme seçeneği sunsaydı, o zaman hemen alın derdim. Banka kredisiyle ev alacaksanız en kısa zamanda karar verip almanızı salık veririm. Zira önümüzdeki günler kredi artışına gebe. Aşağıda 18 Aralık cuma gününün faiz oranlarını bulabilirsiniz. Ancak hesap yaparken kredi masraflarını da hesaba katmayı unutmayın.


Ceren KUMBASAR/Cumhuriyet


Geri Dön