19 / 03 / 2024

Ev almak için zaman kaybetmeyin!

Ev almak için zaman kaybetmeyin!

Referamdum sonra konut fiyatlarını artacağını dile getiren inşaat dünyasının temsilcileri, “Konut almayı düşünenler bu süreci iyi değerlendirmeli ve ev almak için zaman kaybetmemelidir” dedi



16 Nisan’da yapılacak referandum sonrasında konut fiyatlarında bir hareketlilik yaşanabileceğini belirten inşaat dünyasının temsilcileri, “Konut almayı düşünenler bu süreci iyi değerlendirmeli ve ev almak için zaman kaybetmemelidir” dedi


Referandum süreciyle birlikte emlak piyasalarında da bir durgunluk yaşanıyor. İzmir’de konut fiyatlarında herhangi bir hareketlilik yaşanmazken referandumdan sonra konut fiyatlarında bir artış bekleniyor.


İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konut fiyatlarında bir artış olmadığını, referandum sürecinin emlak piyasalarını da etkilediğini dile getirdi. Güleroğlu, “Şu anda konu fiyatlarında artan bir şey yok. Referandum öncesinde de böyle bir artış beklemiyoruz. Çünkü insanlar konut almıyor. Talep olmayınca fiyatların artmasına neden olacak bir etken de görünmüyor” dedi.


“Sıfır binaların maliyetleri artıyor”


Sıfır binaların maliyetlerinin dövizde yaşanan yükselme nedeniyle çok az da olsa arttığını söyleyen Güleroğlu, “Sıfır binalarda maliyetlerin artması nedeniyle konutlar yüksek fiyatlara satışa sunuluyor. Bu nedenle konut fiyatlarının arttığı düşünülebilir. Ancak ikinci el binalarda fiyatlar durağan seyrediyor. Sıfır binaların fiyatlarının yüksek olması da inşaat malzemelerinin fiyatlarının artmasından kaynaklanıyor. Yurtdışından temin edilen inşaat malzemeleri var. Dövizin yükselmesi de bu malzemelerin fiyatlarını artırıyor.  Maliyetlerin artması konut fiyatlarını da etkiliyor” diye konuştu.

 

“Referandumdan sonra artabilir”


16 Nisan’da gerçekleştirilecek referandum sonrasında konut fiyatlarında bir hareketlilik yaşanabileceğini söyleyen Güleroğlu, “Referandum öncesinde konut fiyatlarında bir artış olacağını düşünmüyorum. Referandum sürecini atlattıktan sonra konut fiyatları ile ilgili yeniden konuşmak mümkün olacaktır. Ancak konut almayı düşünenler bu süreci iyi değerlendirmeli ve ev almak için zaman kaybetmemelidir” şeklinde konuştu.


“Arsa fiyatları yüksek”


AN Mimarlık-Mühendislik Grubu, İşbirliği Gayrimenkul Yatırım A.Ş. ve AKKO Yapı Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı,  İzmir  Ticaret Odası Meclis Üyesi Akın Kazançoğlu, “Şu anda konut fiyatlarında büyük bir artış görünmüyor. Enflasyona bağlı olarak biraz yüksek olabilir. Bu da yurtdışından alınan inşaat malzemelerinin dolar ve euroya göre hesaplanmasından kaynaklanıyor. Doların artması inşaat malzemelerinin fiyatlarının artmasına da neden oluyor. Şu anda konut fiyatlarına bu durumun yansıdığını söyleyebiliriz. Ancak konut fiyatlarını asıl etkileyen arsa fiyatlarının çok yüksek olması. Artık imar yapılacak arsa yok bu nedenle de bulunan arsa fiyatları yüksek oluyor. Maliyeti karşılamak içinde yapılan binalar daha yüksek fiyatlara satılıyor” ifadelerini kullandı.


“Konut almak için en uygun zaman” 


Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, “İzmir konut fiyatlarında bir artış görünmüyor. Ancak arsa fiyatları arttığı için maliyetler yükseliyor. Bunun yanında yurtdışından gelen inşaat malzemelerinin dövize göre yükselmesi inşaat maliyetlerine yansıyor. İzmir’de arsa ve imarın alınması konut fiyatlarını daha çok etkiliyor. Bu nedenle yeni yapılan ve yapılacak olan konut projelerinde fiyatların daha yüksek olması bekleniyor. İkinci el konutlarda ise fiyatlar normal seyrinde devam ediyor” dedi. Dövizde yaşanan yükselmeler nedeniyle müteahhitlerin de sıkıntılı bir süreç yaşadığını dile getiren Nasır, “Dövizin yükselmesinin yanında referandum sürecinde olmamız nedeniyle şu anda konut satışı yapamıyorlar. Hatta bazı müteahhitler zor durumda kaldıkları için maliyetin altında satış yapıyorlar. Aslında şu an konut almak için en uygun zaman. 16 Nisan’dan sonra konut fiyatlarında artış olabilir. Bu nedenle konut almayı düşünenlerin bu süreci değerlendirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.


“Yatırım amaçlı alınıyor”


Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’de son iki yıldır konut fiyatlarında ciddi bir artış olduğunu söyledi. Aslan, “İzmir’de yeni imar alanlarının olmaması nedeniyle arsa fiyatlarında artış var. Harmandalı’da arsalar %50 kat karşılığı, Torbalı’da ise %40-45 kat karşılığı veriliyor. Bu da arsa ve konut fiyatlarının ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor” dedi.


Aslan, “Konut fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ev sahibi olmak isteyenler ev alamıyor. Bu kişiler ev almak için banka kredilerine ve keyfi uygulamalarına göre hareket etmek durumunda kalıyorlar. Ancak bankalardan alınan kredilerin ödenmesi dar gelirli kişileri oldukça zor durumda bırakıyor. Konutlar genellikle yatırım amaçlı alınıyor. Yatırım amacıyla alanlar ise durumu iyi olan ve 2’inci ya da 3’üncü evini alan kişiler oluyor. Bunun sonucu olarak da kaçak yapılaşma artıyor” diye konuştu.


1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ ARSA FİYATLARINI ARTIRDI


1915 Çanakkale Köprüsü’nün temlinin atılmasıyla bölgede bulunan arsa fiyatları da son bir yılda %23 oranında artış görüldü. Lapseki, Gelibolu, Sütlüce bölgelerindeki 100 metrekare bir arsanın fiyatı 152 bin ile 254 bin lira arasında değişiyor. Konutların metrekaresi ise 2 bin 47 liraya ulaştı. Köprü bittiğinde bölgenin daha da değerlenmesi bekleniyor.


Gazete yenigün 


Geri Dön