25 / 04 / 2024

Ev Değiş Tokuşu sistemine bir halka daha eklendi!

Ev Değiş Tokuşu sistemine bir halka daha eklendi!

Uluslararası ev değiştirme sistemi uzun yıllardır bilinen ve kullanılan bir sistem. Otellerin yüksek fiyatlarına alternatif olması düşüncesiyle ABD’de başlatılan bir turizm çeşidi bu



Bu sisteme şimdi yeni bir halka daha eklendi. Artık lüks evler, malikhaneler hatta şatolar bile bu değişimlerde kullanılıyor. Ama bunun için sisteme altın üye olmak gerek.


Altın üye olmak kolay da, şato veya malikhanelere alternatif göstermek kolay değil. Sistemin Türkiye temsilcisi Mirey Messayeh “Türkiye’deki ultra lüks evler yabancıların malikhanelerinden hiç de aşağı değil. Boğaz’daki yalılarsa birçok malikhaneyi bile sollar” diyor

Beatrice Paris’teki dairesinde alelacele valizine bir şeyler tıkıştırarak evden çıkıyor. Taksiye binip havaalanına gidiyor. Kalkmasına az bir zaman kalan ABD uçağına yetişmek için sabırsızlanıyor. Bir ev değişim programı için bir süreliğine New York’ta tatile gidiyor. Aynı saatlerde Beatrice’nin gideceği New York’taki evin sahibi de Paris uçağına biniyor. O da Paris’e gelecek. Birbirlerini hiç tanımayan iki kişi birbirlerinin evlerinde kalacak...
Başrollerini Juliette Binoche ve William Hurt’ın oynadığı 1996 yapımı ‘New York’ta Bir Çılgın’ filmi bu sahnelerle başlıyordu. Bu bir senaryoydu ama dünyada bu ev değişimi gerçekten de moda oldu. Sistem Türkiye’de de var. Çok kişi evini, yazlığını internet siteleri aracılığıyla duyuruyor dünyanın herhangi bir yerindeki bir kişi veya bir aile, kendi evini karşılık gösterip gelip Türkiye’de tatil yapıyor, buna mukabil buradakiler de oraya gidiyor.

İSTEYENE YAT İSTEYENE KARAVAN

Otellerin yüksek fiyatlarına ve geleneksel turistik seyahatlere alternatif olacağı düşüncesiyle kurulan ‘Home Exchange’ Türkçe adıyla ‘Ev Değiş Tokuşu’ sisteminde bugün 130 ülkeden 32 bin kayıtlı ev listesi olduğunu anlatıyor sistemin patronu Ed Kushins. Ama artık sistemin sadece belirli bir gelir düzeyine sahip kişiler tarafından değil maddi gücü iyi olanlar tarafından da kullanıldığını söylüyor: “Değişik bir tatil alternatifi olan Ev Değiş Tokuşu siz benim evimde kalırken ben de sizin evinizde kalıyorum demek. Ev değiş tokuşu yapan kişiler evlerini, dairelerini, apartman katlarını her iki tarafa uygun olan zamanda aralarında takas edebiliyor. Bu sayede sadece yol parası ödeyerek tatillerinizde evde harcadığınızdan daha fazlasını sarf etmemenizi sağlıyor. “
Sistem 1992 yılında kuruldu. Kısa sürede büyüdü ve üç aydır Türkiye’de de hizmet veriyor. İnternet üzerinden, www.evdegistokusu.com adresinden ulaşılıyor. Bugün 12 dilde hizmet veren sitedeki üye sayısının artışı çok etkileyici. Son dört yılda ikiye katlandı. 2007 yılında 14 bin, 2008’de 20 bin, 2009’da 26 bin olan üyeler bu yıl 32 bini geçti. Her yıl 250 binden fazla değiş tokuş yapılıyor. Ev değiş tokuşunda takaslar konutla da sınırlı kalmıyor. Örneğin 45 metrelik evinizi bir başka ülkedeki bir yatla da değiştirebiliyorsunuz. Villanızı bir başka ülkede karavan sahibi olan bir çiftle takas edip hayallerindeki geziyi gerçekleştirebiliyorsunuz. Ev değiş tokuşu sayesinde tüm dünyada hiç aklınıza gelmeyecek tatil alternatifleri göreceksiniz. Dağ, deniz ya da kültür gezileri mi ilginizi çekiyor New York, Paris ya da Hong Kong’da yaşamayı mı düşlüyorsunuz Bu sistemle hepsi mümkün.

VER YAZLIĞINI AL MALİKHANEYİ

Sistemin Türkiye temsilcisi Mirey Messayeh da 32 bin evden birinde kalmak isteyenlerin beş kuruş ödemeden tatil yaptıklarını gururla anlatıyor: “Karşılıksız bir değişim olduğundan konaklamalar için ne siz ücret ödüyorsunuz ne de onlar. Anlaştığınız diğer üyeyle dilediğiniz ülkede, dilediğiniz dönemde, dilediğiniz kadar, gerek tatil amaçlı gerekse uzun dönem, siz onun evine o da sizin evinize konuk olursunuz. Sadece kullandığınız telefon veya elektrik gibi harcamaların parası ödüyorsunuz.”
Mirey Messeyeh ülkemizde yazlık olarak kullanılan ikinci evlerin çok bol olduğuna da dikkat çekerken “Yazlık evler yıl içinde birkaç ay kullanılıyor sonra da boş kalıyor. İsteyenlerin yazlıkları sayesinde yılın 10 ayını başka ülkelerde geçirmeleri olası. Çünkü ülkemizin kıyıları yabancılar için çok cazip. Yabancılar bu sahillerde bedava konaklama fikrini duyunca malikhaneleri bile olsa verip takasa gidiyorlar. Bu nedenle yazlık sahipleri daha şanslı” diyor.

RİSK VAR MI

Her değiş tokuş özeldir ve karşılıklı güven ve iyi niyete dayalıdır. Her şeyde olduğu gibi bu sistemde de riskler de var tabii ki. Ya sizin kadar titiz değilseler DVD’nizi bozmadan çalıştırabilecekler mi Size bahsettikleri villa yerine bir barakayla mı karşılaşacaksınız Ama şunu unutmamak gerekir: Aynı riskler karşı taraf için de geçerli.

NASIL EV BULUYORUM

* İlk önce gezmek istediğiniz yerlerin bir listesini yapın. Sonra gitmek istediğiniz tarihleri ve kalış sürenizi belirleyin. * Sitedeki ülkelere girin ve karşınıza çıkacak binlerce tekliften seçiminizi yapın ve mail yoluyla yazışmaya başlayın.
* Aklınızda olmayan yerlere de göz atın. Serbest düşündükçe karşınıza hayal bile edemeyeceğiniz yeni ufuklar çıkacak.
* Bir değiş tokuşun gerçekleşmesi için zaman gerek. Başarılı bir takas için yazışmalara en az dört ay önceden başlayın.
Hürriyet/Cahit AKYOL


Geri Dön