29 / 03 / 2024

Ev dekorasyonunda değişime nereden başlanmalı?

Ev dekorasyonunda değişime nereden başlanmalı?

Evinizin dekorasyonunda size yeterli gelmeyen bir şeyler olduğunda mekana bir hareket katma ihtiyacını hissediyorsunuz. Renk, doku ya da desen katma ihtiyacı akla ilk gelen çözümlerden. Ama acaba hangisi? Renk mi? Doku mu? Desen mi? Ya da hepsi mi?



Evinizden sıkıldınız ve dekorasyonunuzu değiştirmek istiyorsunuz ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Doku, desen ya da renk, acaba hangisine dokunsanız istediğiniz değişimi yakalayabilirsiniz? Aslında tamamen zevkinize kalmış. Birini ya da hepsini birlikte de kullanabilirsiniz ama üçünü de kullanmak için gereken dengeyi iyi bilmek ve uygulayabilmek gerekiyor.


Dokunun gücü

Dokunun dekorasyonda ne kadar önemli olduğunu tartışmaya gerek var mı? Doku, dokunma duyusunu tetikleyen, eşyaya boyut kazandıran en önemli özelliklerden biri. Çocukların öğrenirken her şeye dokunmak istemeleri gibi, güzel, davetkar bir doku, herkesi meraklandırıp dokunma isteği oluşturur. Herhangi bir materyalin yüzey kalitesi diye de ifade edebiliriz aslında dokuyu. Kendinden desenli kumaşlar hatta en basiti kadife ve saten bile dokusu en belirgin olan materyallerden. Dokuyu ortaya çıkaran da aslında ışık. Işık fazla olunca materyallerin üzerinde mevcut olan yüzey farklılıkları az görünür. Loş ışık, bu tür özellikleri ortaya çıkarıyor. Ortamda birden çok renk olunca da doku gözden kaybolur. Dolayısıyla materyallerin dokularının önplana çıkması isteniyorsa benzer tonda renkler kullanmak ve dikkati dokulara yöneltmek gerekiyor.


Desenlerin enerjisi

Desenlerle evinize hareket getirmek istiyorsanız, bu diğerlerinden çok daha kolay aslında. Desenler, ne kadar küçük ve hareketsiz de görünse mekana beklenmedik bir enerji katıyor. Geometrik ve grafik desenler söz konusu olunca bu enerji daha da artıyor. Desen, doku ve rengin gücünü sakın küçümsemeyin. Üçü de davetkâr bir mekan tasarlamak için birbirleriyle yarışabilirler. Ama aralarındaki dengeyi korumak çok önemli. Dokuya ağırlık vermek her zaman daha şık bir görüntü yaratmanızı sağlar. Renk enerji verir. Desenler ise kendinizi ifade etmenizi sağlar.


Bir renge karar verin

Desenlerin gücünden yararlanarak evinize hareket katmak için bir renge karar verin ve kullanacağınız desenleri bu rengin çerçevesinde belirleyin. Seçtiğiniz renge yakın tonları tutturarak birkaç farklı deseni bir arada kullanabilirsiniz.


Boşluklar bırakın

Farklı dokularda seramikler, ahşap objeler, beklenmedik materyaller kullanarak daha sakin ve sofistike bir mekan tasarlayabileceğinizi unutmayın. Renk ve desenlerle yapacağınız tasarımlarda ise mutlaka beyaz boşluklar bırakmanız gerekir. Her yeri renge ve desene boğmak yerine göze dinlenme fırsatı yaratacak boşluklar bırakmak, mekana nefes alma fırsatı tanır. Bu yüzden de seçeceğiniz renk ve desenlerin içinde beyaz olmasına dikkat edin.


Yenilik


Buka Sofa açıldı


Akıllı döşeme sistemi sayesinde tüm kılıfları değişebilen koltuk ve kanepeleriyle dikkat çeken, Buka Sofa, Avcılar'da açıldı.


Trend


Telveden çıkan yılan

Ressam Taner Ceylan'ın özel olarak tasarladığı "Yılan" kahve fincanı, İstanbul Modern'in müze mağazasında yer alıyor. 



Yasemin SAVCI/Sabah


Geri Dön