19 / 03 / 2024

Ev emlak vergisi nereye ödenir?

Ev emlak vergisi nereye ödenir?

Ev sahiplerinin yıllık olarak ödemeleri gereken vergileri arasında emlak vergisi de bulunuyor. Bir eve paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor. Peki, ev emlak vergisi nereye ödenir?



Ev emlak vergisi nereye ödenir?

Ev sahiplerinin yıllık olarak ödemeleri gereken vergileri arasında emlak vergisi de bulunuyor. Bir eve paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor. 


Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar. Peki, ev emlak vergisi nereye ödenir?


Emlak vergisi taşınmazın bulunduğu belediyeye ödeniyor.Vergi için ödenecek bedel evin değeri üzerinden hesaplanıyor. Ev eğer büyükşehirde ise vergi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Ev emlak vergisi oranları:

Büyükşehir Belediyesi

Meskenlerde Binde 2 


Normal Yörelerde  

Meskenlerde Binde 1


Ev emlak vergisinde 0 oranlı emlak vergisi uygulaması da bulunuyor. Mevzuat gereğince Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, uygulanıyor. Ancak muafiyet için ayrıca gelirin olmaması gerekiyor.


Tek evi olan ev hanımları ve emekliler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ayrıca,  geliri olmayan işsizler, engelli vatandaşlarımız; Şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler muafiyet koşulunu yerine getirmeleri halinde emlak vergisi ödemiyor.


Muafiyet için bağlı olunan belediyeye müracaat ediliyor.


2015 yılında ev alanlar emlak vergisi ödeyecek mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön