27 / 04 / 2024

Ev emlak vergisi oranları 2015!

Ev emlak vergisi oranları 2015!

Emlak vergisi, gayrimenkuller için devlete ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Evi, işyeri, arsa veya dükkanı olan mal sahipleri, bu verginin mükellefi oluyor. Peki, ev emlak vergisi oranları 2015 ne kadar?



Ev emlak vergisi oranları 2015!

Emlak vergisi, gayrimenkuller için devlete ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Evi, işyeri, arsa veya dükkanı olan mal sahipleri, bu verginin mükellefi oluyor.


Eve paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Vergi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. İlk taksitler; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksitler ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. 


Peki, emlak vergisi ne kadar? Ev emlak vergisi oranları 2015 şu şekilde:


Vergi için ödenecek bedel taşınmazın değeri ve emlak vergisi oranları üzerinden hesaplanıyor. Meskenlerde 0 oranlı emlak vergisi uygulaması da bulunuyor.


Normal yörelerde; Meskenlerde Binde 1 iken; Büyükşehir belediyesinde; Meskenlerde Binde 2.


Taşınmazın türü: Mesken

Belediyesi: Normal yöre

Değeri: 200 bin TL

Ödenecek emlak vergisi: 200 TL


Taşınmazın türü: Mesken

Belediyesi: Büyükşehir

Değeri: 200 bin TL

Ödenecek emlak vergisi: 400 TL


Yeni alınan evin emlak vergisi:

Satışı yapılan gayrimenkulün satıştan önceki döneme ait ödenmemiş emlak vergisi ve ek emlak vergisi borçlarından taşınmazı satan yanında taşınmazı alanında müteselsilen sorumluluğu bulunuyor.


Verginin taşınmazı satın alan tarafından ödenmesi durumunda alıcının satıcıya başvurarak ödemiş olduğu vergiyi talep edebiliyor.


2015 yılına ait emlak vergisi ödeme süresi 1 Haziran'a kadar devam ediyor. İkinci taksitler ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


Emlak vergisine ne kadar zam geldi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön