25 / 04 / 2024

Ev fiyatları İstanbul'da 100 bin TL, Erzincan'da 34 bin TL!

Ev fiyatları İstanbul'da 100 bin TL, Erzincan'da 34 bin TL!

Menekşe Ataselim bugünkü yazısında 19 ilde, 9 bin daire incelenerek yapılan araştırmaya göre, İstanbul'da 100 bin lira edecek bir evin Erzincan'daki fiyatı 34 bin lira olduğu konusuna değindi



Son yıllarda en çok tartışılan konuların başında gelen konut fiyatları, akademisyenlerin araştırmalarına da yansıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nden Doç. Dr. Cem Başlevent ve Araştırma Görevlisi Hande Şahinkaya'nın hazırladığı çalışma da bunlardan biri. Üçte biri İstanbul'da olmak üzere 19 kentte, yaklaşık 9 bin apartman dairesini inceleyen araştırma, konut fiyatına etki eden faktörlerin nasıl bir değer değişikliğine neden olduğunu ortaya koyuyor.

Newsweek Türkiye'nin yayımladığı çalışmada, ayrıca istanbul'da 100 bin lira edecek özelliklerdeki bir dairenin diğer illerdeki fiyatı da hesaplandı. Buna göre, İstanbul'da 100 bin lira olan bir evin İzmir'deki değeri 89 bin 206, Antalya'daki değeri 73 bin 583, Ankara'daki değeri ise 70 bin 972 TL. Çalışmada yer verilen diğer illerden değer olarak istanbul'a en uzak kalanı ise Erzincan. Sonuçlar, istanbul'da ortalama konut fiyatlarının Erzincan'a göre yaklaşık 3 kat (2.9) fazla olduğunu ortaya koyuyor. Öyle ki, istanbul'da 100 bin lira edecek özelliklerdeki bir daire, Erzincan'da sadece 34 bin TL.

BÜYÜDÜKÇE FİYATI YÜZDE 1 ARTIYOR
Araştırma, konut büyüdükçe bunun fiyata ne oranda etki ettiğine yönelik saptamalar da yapıyor, istanbul'da 100 metrekare bir daireye göre, her ilave metrekarenin fiyata etkisi yüzde 1 artış olurken, diğer illerde bu oran yüzde 0.6. Yükseklik faktörü ise istanbul'daki konutlarda (özel yapılar hariç) değer düşüren bir etken. Araştırmaya göre, dairenin bulunduğu apartmanın toplam yüksekliği satış fiyatına istanbul'da yüzde 1 düşüş olarak yansırken, diğer illerde yüzde 0.9 artışa neden oluyor, ingilizce olarak hazırlanan araştırmaya http://ssrn.com/abstract=1687052 adresinden ulaşılabiliyor.

Rezidanslarda fiyat % 133 yükseliyor
Araştırma, rezidans özelliği taşıyan konutların, normal dairelere oranla fiyat açısından ne durumda olduğunu da gözler önüne seriyor. Buna göre, bir rezidans dairesinin aynı büyüklükte ve fiziki özellikte standart dairelere göre ortalama satış fiyatı İstanbul'da yüzde 133.2 oranında daha fazla. Diğer illerde ise bu oran yüzde 31.8 daha yüksek. Rezidanslar, sosyal aktivite alanları olan, yüzme havuzlu ve otel hizmeti verilen, şehir merkezindeki lüks yapılar olarak ifade ediliyor.

Zemin katlar fiyatı yüzde 19.6 düşüyor
Yapılan araştırmada, konutların bulunduğu kata göre aldığı değer de incelendi ve üst katlardaki konutların zemine kıyasla ne kadar daha değerli olduğunun sonucuna varıldı.Buna göre, istanbul'daki bir apartmanda, zemin katındaki bir dairenin satış fiyatında aynı büyüklükte ama ara katlardaki büyüklükte ama ara katlardaki dairelere göre ortalama yüzde 19.6 düşüş görülüyor. Diğer illerde ise düşüş oranı yüzde 11.2'de kalıyor. Tüketicilerin zemin katlan daha az tercih ediyor olmasının en önemli nedeni olarak ise güvenlik zafiyeti gösteriliyor.
 
İstanbullu balkona para vermek istemiyor
Balkonlu evlerin balkonsuzlara oranla hep daha pahalı olacağı düşünülse de, araştırma bu sonucu göstermiyor. Buna göre, istanbul'da balkonlu evler aynı büyüklükte ve özellikteki dairelere göre ortalama yüzde 1 daha ucuza satılıyor. Diğer illerde bu oran yüzde 0.9 artış olarak göze çarpıyor.

Habertürk/Menekşe Ataselim


Geri Dön