25 / 04 / 2024

Ev hanımları çevre temizlik vergisi öder mi?

Ev hanımları çevre temizlik vergisi öder mi?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödeniyor. Peki, ev hanımları çevre temizlik vergisi öder mi?



Ev hanımları çevre temizlik vergisi öder mi?

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 üncü maddesinde, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödeniyor.


Bu vergi mesken ve işyerleri için farklı şekillerde ödeniyor. İşyeri için vergi ödemesi ilçe belediyesine yapılırken, meskenlerin vergisi su faturasına yansıtılıyor.


Peki, ev hanımları çevre temizlik vergisi öder mi?

Çevre temizlik vergisinde mükellef kişi değil kullanıcı oluyor. Eğer ev hanımı su abonesi ise, fatura onun adına ödendikten sonra vergi borcu da ödenmiş oluyor.


Konut çevre temizlik vergisi

Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 27 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanıyor.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.



2016 yılı çevre temizlik vergisi kaç para?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön