19 / 04 / 2024

Ev için ne kadar emlak vergisi ödenir?

Ev için ne kadar emlak vergisi ödenir?

Emlak vergisinde ev sahipleri için uygulanan muafiyet ve indirimler nelerdir? Ev için ne kadar emlak vergisi ödenir? Kat irtifaklı evin emlak vergisi nasıl hesaplanır? Yeni inşa edilen evin emlak vergisi nasıl ödenir?



Ev için ne kadar emlak vergisi ödenir?

Taşınmaz mal sahipleri tarafından her sene ödenmesi gereken emlak vergisi için ikinci taksit ödemeleri başladı. En son Kasım ayının sonunda ödenecek vergiyi ev, işyeri, arsa ve arazi sahipleri ödüyor.


Peki, ev sahipleri için uygulanan muafiyet ve indirimler nelerdir? Ev için ne kadar emlak vergisi ödenir? Kat irtifaklı evin emlak vergisi nasıl hesaplanır? Yeni inşa edilen evin emlak vergisi nasıl ödenir?


Ev emlak vergisi oranları normal yörelerde; Binde 1 iken; Büyükşehir belediyesinde; Binde 2 olarak hesaplanıyor.


Örneğin; normal yöredeki değeri 200 bin TL olan bir ev için ödenecek emlak vergisi 200 TL olarak hesaplanıyor. Ancak bu vergi büyükşehir belediyesinde 400 TL olarak hesaplanıyor.


Yeni satın alınan evin emlak vergisi:

Satışı yapılan gayrimenkulün satıştan önceki döneme ait ödenmemiş emlak vergisi ve ek emlak vergisi borçlarından taşınmazı satan yanında taşınmazı alanında müteselsilen sorumluluğu bulunuyor.


Verginin taşınmazı satın alan tarafından ödenmesi durumunda alıcının satıcıya başvurarak ödemiş olduğu vergiyi talep edebiliyor.


Kat irtifaklı evin emlak vergisi:

GİB 07.08.2012 tarih ve 1.22.6618-2457 sayılı özelge gereğince kat irtifakı olan gayrimenkuller için arsa değil, bina vergisi (yani ev, büro ve dükkân vergisi) ödeniyor.


Bu nedenle kat irtifakı tapusu olan bir ev için mesken emlak vergisi oranları kullanılarak hesaplanan vergi ödeniyor.


Emlak vergisi muafiyeti:

200 metrekareyi geçmeyecek tek eve sahip, ve yazlık eve sahip olmamak şartı ile;

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor. Muafiyet için bir dilekçe ile belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.


Yeni inşa edilen evin emlak vergisi:

Vergi mevzuzatına göre yeni ev alanlara emlak vergisi indirimi uygulanıyor. Yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile  “geçici muafiyet” uygulanıyor.


Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.


İnşaatı devam eden evin emlak vergisi:

Satın alınan konutun inşaatı devam ediyor ve tapu verilmemişse, alıcının yapacağı herhangi bir işlem bulunmuyor. İnşaatın tamamlanıp, tapuyu aldıktan sonra emlak vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor. 


İnşaat devam ederken yapılan satışlarda ‘kat irtifaklı arsa tapusu’ verilmesi durumundaysa alıcının, arsa tapusunu aldığı yılın sonuna kadar belediyeye, emlak vergisi bildirimi yapılıyor.



Vergi takvimi Kasım 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön