26 / 04 / 2024

Ev kira artış oranı 2015!

Ev kira artış oranı 2015!

Kira döneminin sona ermesi ve kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılabiliyor. Peki, kiraya zam hangi oranlarda yapılır? İşte ev kira artış oranı 2015...



Ev kira artış oranı 2015!

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 1 senelik süre, bir kira dönemi olarak nitelendiriliyor. Kira döneminin sona ermesi ve kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılabiliyor.


Ev kiracısına yapılacak zam, Borçlar Kanunu gereğince üretici fiyat endeksi oranlarını geçmeyecek şekilde yapılıyor.


Ancak kanunda hangi ÜFE oranının hesaplamada kullanılması gerektiği belirtilmiyor. Buna karşın Türkiye İstatistik Kurumu hesaplamanın bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı ile yapılması gerektiğini açıkladı.


Her ay açıklanan enflasyon oranlarına göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,20 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,20 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,53 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,79 artış gösterdi.


Buna göre, ev kira artış oranı 2015 Mart ayında yüzde 3,10 oldu.



Üretici fiyat endeksi Şubat 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön