28 / 03 / 2024

Ev kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Ev kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Ev ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira anlaşması için kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki, ev kira sözleşmesi nasıl feshedilir? Sözleşme fesih sürecinde tarafların hakları nelerdir?



Ev kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Ev ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira anlaşması için kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi belli bir süre için yapılabileceği gibi, süresiz olarak da yapılabiliyor.


Bu sözleşmeyi imzalayan kiracı ile mal sahibi, Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Sözleşmede kira bedeline, kiranın ödeneceği tarihe ve kira artış oranları gibi bilgilere yer veriliyor.


Peki, ev kira sözleşmesi nasıl feshedilir? Sözleşme fesih sürecinde tarafların hakları nelerdir?


Kanunen; Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Ayrıca, gereksinim, yeniden inşa ve imar ile eni malikin gereksinimi gibi nedenler haklı neden olup; bu sebepler doğrultusunda kiracının tahliyesi için dava açılabiliyor.



Kira sözleşmesi kanunu 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön