26 / 04 / 2024

Ev kira vergisi 2014!

Ev kira vergisi 2014!

Konutlarını kiraya veren mal sahipleri, gelir vergisi mükellefi oluyor. Gayrimenkul kiralamalarında elde edilen gelirin istisna bedelinden fazla olması durumunda verginin ödenmesi gerekiyor. İşte ev kira vergisi 2014...



Ev kira vergisi 2014!

Konutlarını kiraya veren mal sahipleri, gelir vergisi mükellefi oluyor. Konut ve işyeri kiralamalarında elde edilen gelirin istisna bedelinden fazla olması durumunda beyanname verilerek, vergi ödenmesi gerekiyor.


Ev kiralamalarında 2013 yılı boyunca elde edilen kira gelirinin 3.200 TL'den yüksek olması durumunda beyanname verilmesi gerekiyor.


Ev kira vergisi beyannamesi nasıl verilir?

Vergi mükellefleri, ev kira vergisi beyannamelerini vergi dairelerine giderek verebildikleri gibi, internet üzerinden online bir şekilde verebiliyor.


İnternetten önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile beyanname verecek olan vatandaşlar bu sisteme; kimlik bilgileri; internet vergi dairesi şifresi veya mavi kart bilgileri ile giriş yapabiliyor.


Ev kira vergisi ödeme zamanı

Ev kira vergisi ödemeleri yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Mart ve Temmuz aylarında ödenen ev kira gelir vergisi için beyanname verme zamanı ise en son 25 Mart olarak belirlendi.


Buna göre vergi beyannamesi verecek vatandaşlar için 5 günlük süre daha bulunuyor.


Ev kira vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?

Rehbere göre beyanname ve gelir elde edilen gayrimenkul sayısının beşten fazla olması halinde kullanılacak ek föy şu şekilde hazırlanıyor:


- Beyanname bir örnek doldurulacaktır.


- Mavi veya siyah tükenmez kalem kullanılarak BÜYÜK MATBAA HARFLERİ ile doldurulacaktır. 


- Okunaklı bir şekilde silinti ve kazıntı yapılmadan düzenlenmesine özen gösterilecektir.


- Rakamlar arasına herhangi bir işaret konulmayacaktır. 


- Sayısal ifadeler romen rakamı ile yazılmayacaktır.


- Alfabetik karakterler sola, sayısal karakterler sağa yanaşık olarak yazılacaktır.


- Gelir Vergisi Beyannamesi “Tablo-4”, “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Belgeler” bölümünde yer alan, “Adres No” satırına;“https://adres.nvi.gov.tr/Pages/Bildirim

/Dogrulama/YerlesimYeriDogrulama.aspx”  internet sayfasından gayrimenkul adresine ilişkin 10 rakamlı numara yazılacaktır.


- Kira geliri elde edilen gayrimenkulün hisseli olması durumunda, diğer ortak/ortaklara ilişkin bilgilerin; Gelir Vergisi Beyannamesinin “Tablo-4” “Gayrimenkul Sermaye İradına İlişkin Bilgiler” bölümündeki “Diğer Ortakların” satırında yer alan “Pay Oranı”, “Adı-Soyadı/Unvanı”, “Vergi Kimlik Numarası” kısımlarının doldurulması gerekmektedir.


- Elektronik ortamda beyanname verecek olan mükellefler beyannamelerini, https://ebeyanname.gib.gov.tr adresinde yer alan kılavuza uygun olarak dolduracaklardır.


Götürü gider indirimi!


Geri Dön